2021. október 27., Szabina

Eger ügye

#eger #felmérés

A felnőttek készségeit vizsgáló felmérés indult, Egerben 23 embert kereshetnek meg

Barna Benedek 2021.06.30. 16:52

A részvétel önkéntes, viszont a válaszadók ajándékutalványt kapnak.

A polgármesteri hivatal szerdai, portálunkhoz eljuttatott közleménye szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Adatgyűjtési Igazgatósága arról tájékoztatta Eger jegyzőjét, hogy a városban önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételt hajtanak végre a június 29. és szeptember 29. közötti időszakban.

 

Az OECD Felnőttek Képesség- és Kompetenciamérése Program (PIAAC) felmérése, amely

olyan alapvető készségeket vizsgál, amelyek nélkülözhetetlenek az egyén számára a fejlett, 21. századi társadalmak életében való részvételhez, a hétköznapi és a munkahelyi kihívások sikeres teljesítéséhez.

Ezek az alapkészségek – vagyis az olvasási és a számolási készség, valamint az adaptív problémamegoldás digitális környezetben – azért lényegesek,
mert más, magasabb szintű képességek elsajátításának alapjait jelentik. A felmérés egy háttérkérdőívből, valamint a készségek mérését célzó feladatokból áll. Az adatgyűjtésben való részvétel önkéntes.

 

A próbamérés során 143 településen összesen 1500 – tudományosan megalapozott, matematikai-statisztikai módszerrel véletlenszerűen kiválasztott – magyarországi lakcímmel rendelkező 16 és 65 év közötti lakos kompetenciáit vizsgálják.

Egerben 23 személyt jelöltek ki.

 

Az adatgyűjtés során a KSH megbízásából a Statek Kft. fényképes igazolvánnyal rendelkező kérdezői keresik fel a válaszadókat. A kérdezők az interjúkat az aktuális járványügyi előírásokat betartva bonyolítják le. Minden sikeres interjút követően a válaszadó 5000 forint értékű ajándékutalványt kap.

 

A KSH közleménye szerint a PIAAC-felmérés adatbázisa nyilvános és kutatható, az adatbázison alapuló elemzések a foglalkoztatás-, valamint az oktatáspolitika – különösképpen a felnőttképzés – számára fontos következtetések levonására lesznek alkalmasak. Hangsúlyozzák: az állományok a válaszadók adatait az adatvédelmi szabályoknak megfelelően az azonosítást lehetetlenné tévő módon tárolják, illetve bocsátják a felhasználók rendelkezésére (a résztvevők válaszaiból kizárólag névtelen, összesített statisztikák készülnek, amelyekből nem azoosíthatók).

 

Az adatkezelési tájékoztató elérhető a felmérés weboldalán, illetve hétfőtől csütörtökig 8:00 és 16:30 óra, pénteken 8:00 és 14:00 óra között a 06 (80) 200 766 (3-as mellék) telefonszámon, illetve a lakinfo@ksh.hu e-mail címen adnak további felvilágosítást.

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló