2022. augusztus 8., László

Eger ügye

#egerplusz #eger #turizmus #érseki palota #varázstorony

Péntektől egy közös jeggyel látogatható több egri turisztikai attrakció

Barna Benedek 2022.06.30. 14:30

Négy helyszínt kereshetnek fel a látogatók a kedvezményes, kombinált belépővel.

 

Egy kedvezményes árú, közös jeggyel is látogathatók idén nyártól Eger patinás egyházi emlékei, az Érseki Palota Látogatóközpont, az Érseki Pincerendszer, a Líceumban található Főegyházmegyei Könyvtár, valamint a tudomány bámulatos világából ízelítőt adó Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont – adta hírül holnapján az egri egyetem.

 

Az új, kombinált jegyel július 1-jétől (azaz péntektől) kereshetik fel a négy közkedvelt egri turisztikai célpontot:

 

– Az érdeklődők az Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpontban betekinthetnek a püspökök, érsekek életének mindennapjaiba, dolgozószobába és kincstárba (mindezt XXI. századi köntösben, történeti enteriőrök segítségével).

 

– A jegy belépésre jogosít az érseki palota hátsó udvaráról nyíló érseki pincerendszerbe, amelyet 2007-ben a 7 magyar csoda közé választottak. A föld alatt mintegy másfél kilométeres sétát tehetnek a látogatók, továbbá megkóstolhatják az Egri Érsek Bora címmel elismert nedűket is.

 

– A kombinált jeggyel az érdeklődők felkereshetik a Líceum épületében található, 170 ezer kötetes Főegyházmegyei Könyvtárat, ahol olyan különlegességeket őriznek, mint Magyarország egyetlen teljes autográf Mozart-levelét, vagy éppen a Dante-kódexet, melyből az egész világon mindössze három darab található.

 

– A "csomag" része a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont is, ahol megtekinthetők az 1776-ban Hell Miksa tervei szerint létesített Spekula Csillagvizsgáló ránk maradt műszerei, míg Tudományos Játszóház interaktív eszközei „kézzelfogható” módon segítik a fizikai jelenségek megértését. A  Planetáriumban a csillagos eget, a Naprendszer bolygóit és azok mozgását ismerhetik meg a vendégek, akik felkereshetik a belváros utcaszintjénél 44 méterrel magasabban elhelyezkedő Panoráma Teraszt, Eger városának legmagasabb látogatható kilátóját. A torony tetején egy igazi különlegesség vár az érdeklődőkre, Európa legrégebbi, működő Camera obscurája. Az óriási „fényképezőgéppel” Eger kicsinyített, mozgalmas városképe vetíthető le a besötétített terem közepén lévő fehér asztal felületére. 

 

A négy attrakció megtekintésére jogosító, három egymást követő napig érvényes kombinált jegyek megvásárolhatók a helyszínek bármelyikén, felnőtteknek 5000, diákoknak és nyugdíjasoknak 3500 Forintos áron.

 

 

(Az indexképen a Csillagizsgáló; Fotó: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló