2024. július 13., Jenő

Eger ügye

#mirkóczki ádám #városháza #spisák györgy #választás2024eger #pál györgy #hvb #tvb

Pál György: Mirkóczki Ádámék jogsértéseket követnek el a kampányban

Csarnó Ákos 2024.06.01. 10:07

Nyíltan szembe mennek a választási szervek döntéseivel, a másodfok is elmarasztalta őket

 

Pár nappal ezelőtt adtunk hírt arról, hogy Mirkóczki Ádám, mint felelős kiadó két olyan kiadványt helyeztetett ki a város hivatlos oldalán, ami saját jelölő szervének adott cask teret. A Helyi Választási Bizottság – első fokon – Pál György kifogása után megállapította a jogsértést és előírta, hogy a digitalis verzió terjesztésén túl a papíralapú terjesztéstől is tartózkodnia kell. Azóta a Területi Választási Bizottság is elmarasztalta.

 

Pál György (DK-MSZP-P-Momentum) polgármester-jelölt két beadványt nyújtott be a Helyi Választási Bizottság felé az elmúlt időszakban, mert a kampány folyamán jogsértéseket tapasztalt – jelentette be sajtótájékoztatóján.

 

 

Szerinte videó felvétel bizonyította, hogy Spisák György aljegyző plakátolt Minczér Gáborral együtt, amivel megsértette a választás tisztaságához fűződő jogot, hiszen Spisák György köztisztviselő, így pártatlan, befolyásolástól mentes tevékenységet kell végeznie. Spisák Györgyről már nem egyszer derült ki, hogy aljegyzőként tulajdonképpen politikai tevékenységet végez, a polgármestert jelölő szervezet alelnöke is egyben, nem csak aljegyző. A bizottság eltiltotta Spisák Györgyöt a további jogsértéstől.

 

Álláspontja szerint a második eset sokkal súlyosabb, főképp a történtek fényében.

 

Kifogásolta, hogy az Egri Magazin 2 megjelent számában egyedül a polgármester egyesülete kapott megjelenést, más szervezet nem került nevesítésre. Ezzel szerinte megsértették a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvét, és megvalósult az egyoldalú tájékoztatás.

 

“Ha valakinek ismerős a módszer, nem téved. Ez a Fidesz kormány uralta „közmédiának” csúfolt propaganda módszere. Az Egri Magazin nem más, mint az egriek pénzén gyártott propaganda kiadvány, ami megtéveszti és félretájékoztatja az egrieket  Mirkóczki Ádám érdekében” – hangsúlyozta Pál György.

 

Azt látja, hogy a történet itt nem állt meg, mert a bizottság kötelezte Mirkóczki Ádámot, mint felelős kiadót, hogy haladéktalanul távolítsa el a város honlapjáról a kiadványt, és eltiltotta a további jogsértéstől, ideértve, de nem kizárólagosan a nyomtatott formában való terjesztését a kiadványnak, ráadásul  9-0 arányban, egyhangúan. A polgármester szerinte a honlapról nem eltávolította, hanem megváltoztatott tartalommal otthagyta a kiadványt, az eredeti tartalommal pedig elkezdték a városban terjeszteni, újabb jogsértést követve el ezzel.

De mit is várhatunk el egy olyan embertől, aki a városi közgyűlés döntéseit nem hajtja végre, aki jogszabályellenesen helyezi ki a plakátjait közlekedési táblákra, aki számzáras pánikszobában tervezi meg, hogy miképpen fogja kilapátolni a közös pénzünket egy olyan honlap üzemeltetésére, ami csak az ő érdekeit szolgálja?

 

Június 9-én az egrieknek dönteniük kell. Dönteniük, hogy engedik-e tovább a jogtiprások sorát Egerben, engedik-e, hogy a Fidesz győzelme érdekében tovább pusztítsák városunkat tiszafüredi, feldebrői, ostorosi Döbrögik, dönteniük kell, hogy tovább akarják-e tűrni a helyi főispánok és fideszes hatalmasságok mindent megengedjenek Mirkóczki Ádámnak, hogy őket segítse a győzelemhez? – zárta tájékoztatóját a polgármester-jelölt.

Pál György ismételten a választási szervekhez fordult sajtótájékoztatója után.

A polgármester fellebbezést nyújtott be a Területi Választáis Bizottsághoz, hogy a HVB döntését másítsa meg és engedélyezze a terjesztést. Azonban az érvelélése egyrészt formai okokból nem állt meg (pl. a beadvány készítője azt a banális hibát követte el, hogy a személyi szám helyett az adóazonosító jelet írta be) de elkövette azt a megdöbbentő hamisítást is, miszerint úgy érvelt, hogy a kiadványban nem is szerepelnek a megkérődjelezett tartalmak, a jelölőszervezete nincs is megjelenítve, megnevezve a kiadványban. Csakhogy a TVB kiderítette, hogy a HVB döntése után “kivágták” a kiadvány digitalis verziójából ezeket a részeket és úgy adták be a fellebbezést. A TVB “elmeszelte” a polgármester fellebbezését és megtiltotta a terjesztést, mind papír, mind digitalis formában.

 

Ennek ellenére a polgármester jelölő szervezete nem állt le, május 30-án elkezdték terjeszteni az egri postaládákba a kiadványokat. Külön érdekesség, hogy Spisák György aljegyző (aki egyben Mirkóczki egyesületének elnökségi tagja is)  – akit szintén elmarasztaltak első és másodfokon is a választási szervek politikai szerepvállalásáért – maga terjesztette a kiadványt:

 

 

fotó: facebook

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló