2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#mirkóczki ádám #habis lászló #pajtók gábor #választás2024eger #szabó róbert #hangfelvétel

Pajtók, Habis és Szabó és Mirkóczki együtt "boltolnak"


Pajtók és Mirkóczki összejátszottak egy újabb hangfelvétel alapján

 

Pár napja egy újabb hangfelvétel jelent meg az egri közéletben, de ezen nem a korábban megszokott polgármesteri önleleplezések helyett Pajtók Gábor fideszes országgyűlési képviselő, Habis László, volt egri polgármester és Szabó Róbert, megyei közgyűlési alelnök beszélgetnek arról, hogy miként lehetne átrajzolni az egri választókörzeteket. Most azonban a hangfelvétel újabb darabjain más információkat tudhattunk meg Domán Dániel (MKKP) polgármester-, és képviselőjelölt szerint. Úgy fogalmazott, hogy ezek ugyanazok.

 

Az országos médiában megjelent hanganyag tartalma immár sokadik bizonyíték arra, hogy a Kubatov-lista létezik, azonban ez senki számára nem újdonság – nyilatkozta Domán Dániel. Szerinte ez nyilvánvaló volt eddig is, de most már nyilvánvaló. Szerinte a választásokat befolyásoló választókörzeti machináció az 1-es körzetben, ahol jelenleg még Császár Zoltán a képviselő, megvalósulhatott, csakhogy ez nem fedi le a Fidesz teljes egri haditervét.

 

A teljes hangfelvétel alapos vizsgálatot igényel Domán szerint, ugyanis akár hivatali visszaélés, csalás és egyéb bűncselekmények gyanúja is felmerülhet, illetve tartalmaz szenzitív, magánjellegű részeket is, ezért azt nem adja egyelőre közre.

 

 

 

A hangfelvételben (a közzétetten még nem hallható, azt Domán emelte ki külön) Pajtók Gábor, Habis László és Szabó Róbert sok dologról beszél, ami a választásokkal, illetve Eger működésével kapcsolatos. A hangfelvétel Domán szerint tavaly májusban készülhetett, amikor is a Fidesznek még korántsem volt meg a polgármesterjelöltje. Többek közt felmerül Nagy Nándor, Rázsi Botond, Gál Judit, Pál Sándor, Bíró Attila, Dobre-Kecsmár Csaba, ifj. Lőrincz György és Kovács Cs. Tamás neve. Egy ponton Habis László és Horváth Gábor neve is felmerül, de aztán végül kilyukadnak Vágner Ákosnál. Szabó Róbert szavait idézve: „Olyan típusú emberekből, aki képesek önállóan működni, kifogytunk. Olyan emberben gondolkodom, akik jó végrehajtók lehetnek. Vágner Ákos egy jó végrehajtó.” Pajtók Gábor dicséri Vágnert, ám kimondja, hogy baloldali indíttatású, hiszen Magda Sándor korábbi MSZP-s képviselőnek volt a titkára. Ennél a résznél dilemmába esnek, megkérdőjelezi, hogy bírnának-e vele. Ezt Domán állítja.

 

 

A teljes stratégia másik része itt következik. Szabó Róbert elmondja, hogy Pajtók és Habis túldimenzionálja a személyiség varázsát. Vágner alkalmas, fel lehet rá húzni egy narratívát. "Ne gondoljátok azt, hogy a jelöltnek olyan kXrva nagy jelentősége van.” Itt Szabó tovább részletezi a Kubatov-lista működését, amit PTR-nek, azaz Párttámogatási Rendszernek hívnak maguk közt, ez a hangfelvétel részlet jelent meg korábban.

 

„Ha sikerül megosztani az ellenfelet, a háromlábú hintalovat is megválasztják Fidesz színekben, mert 7-8 ezer szavazó fixen lesz.”

Domán úgy fogalmaz, hogy a Fidesz, pontosabban a NER egri haditerve tehát nem csupán a választókörzet átszabásának befolyásolásában rejlik, hanem az oszd meg és uralkodj elven. Ez utóbbit premier plánban nézzük immár évek óta, ugyanez a forgatókönyv valósult meg a 2022-es országgyűlési választásoknál, amikor is Mirkóczki Ádámnak kulcsszerepe volt abban, hogy Pajtók Gábor egy átlagos kampánnyal fölényes sikert érjen el az akkor már romokban lévő összellenzéki csapattal és Berecz Mátyással szemben. Ennek további mocskos részleteiről Balla Péter tudna mesélni, aki most Pál György összellenzéki polgármesterjelölt csapatában játszik, a listájukon az előkelő 2. helyen szerepel.

A most közzétett részletben az EVAT igazgatóság cseréjéről is szó esik, ami Domán szerint „tagadhatatlanul mutatja, hogy Pajtók nem problémaként vagy politikai ellenfélként tekint Mirkóczkira, hanem mint hasznos eszközre.” Pajtók azt latolgatja, hogy Mirkóczki Ádám a saját embereivel hogyan teremthet közgyűlési többséget a személycserékhez. Elmagyarázza Habis Lászlónak, hogy Mirkóczki Ádámmal továbbra is együtt kell működni. Szabó Róbert elmondja, hogy Mirkóczkival beszéltek, aki bármilyen személycserére nyitott, a lényeg, hogy az Oroján-féle csapatot onnan eltakarítsa. Hosszasan beszélgetnek nevekről, köztük arról, hogy kirúgják Nyeste Gábort, Gay Krisztinát, de Pajtók alkalmatlannak tartja a feladatára a jelenlegi vezérigazgatót Szűcs Tamást is. Végül a bizonytalan ötletelgetés után úgy döntenek, hogy most „mindenkinek van bent embere”, így optikailag jobb, hogy nem Mirkóczki Ádámmal állnak össze, hanem konszenzus van. Ez utóbbi már Habis javaslata.

 

Végül tehát a személycserék nem történnek meg, de a felvétel (egyelőre nem közreadott részére utalva) könnyen járható út lett volna, legalábbis nem Mirkóczki Ádám lett volna az akadálya, sokkal inkább Oroján Sándor és az akkori – még létező - fideszes frakció.

Domán úgy vélekedik, hogy igaz lehet az, hogy „Oroján akadályozhatta Pajtókot abban, hogy Mirkóczkival bármiben is együtt működjön, pedig Pajtók elsősorban vele tudott és akart is úgy, hogy azért ez ne legyen olyan feltűnő. Mirkóczki Ádám a Pajtók-tengelyen kapott előkelő helyet, a megosztó szerepe is egyértelmű, ehhez már nem kell túlságosan nyomozni sem, hiszen egy másik hangfelvételen Mirkóczki saját maga vallja be, hogy jóban van Pajtók Gáborral.”

Sokan mondják, a mostani helyzet zavaros, túl sok a jelölt, de a Fidesz választási machinációjának világában ez természetes, sőt, szükségszerű – szögezi le a Kutyapár jelöltje. Számára az egész hangfelvételből kiderül, hogy a három főszereplő hogyan is akarja befolyásolni a választásokat, és a város működését milyen hűséges emberekkel képzelik el. Ezek közül van olyan, ami részben vagy egészben megvalósult, valami nem. Egy biztos, a beszélgetés tartalma rávilágít a Fidesz törésvonalaira, a Pajtók-Nyitrai ellentétre, ami nemhogy a kormánypárt egri szervezetét zúzta szét, de sajnos az egész kampányt is megmérgezte Domán szerint.

 

Így összegzi a lényeget Domán

A Fidesz egyetlen haditerve a mostani választásokra sosem volt fantazmagória: aki Mirkóczki Ádámra szavaz, az Pajtók Gábort és Vágner Ákost erősíti azért, hogy 2026-ig ne térjen vissza Nyitrai. Így játszanak a NER szereplői és vernek át gyakorlatilag minden egri választópolgárt. Ezért van ennyi NER fészekből kiesett jelölt is; ki bosszúból, ki helyezkedésből, ki megosztásból lépett a színpadra. Ők a garancia arra, hogy a következő öt évben is hasonló káoszban fog úszni a város, mint az elmúlt öt évben.

 

Emiatt sem Mirkóczki Ádám, sem Vágner Ákos nem fognak visszalépni, a NER hatalomgyára nem ismer határokat a gátlástalanságra. Az egriek azonban jól érezhetik, ez a választás sosem róluk szólt, hanem a rendszer visszarendeződéséről, a hatalom újraosztásáról. Ebben csak azok kaptak szerepet, akiket most a plakátokon látunk.

 

Kedves egriek! Ne hagyják többé megtéveszteni magukat. A szavazólapon lesz egy név, egy lehetőség a NER-en kívüli világra. Ez az én nevem. Ne engedjék, hogy a város jövőjét szétmarják azok, akiknek a legtöbb felelőssége van az elmúlt öt évben, és az azt megelőző ciklusban. E színjátéknak az óellenzék a kanapétolvajokkal együtt ugyanúgy részese. Ezek mind ugyanazok.

indexkép: Pajtók Gábor facebook

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló