2022. május 16., Mózes Botond

Eger ügye

#egerplusz #eger #képzés #eszterházy károly katolikus egyetem #természettudomány

Ősztől új képzéssel bővül az egri egyetem kínálata: indul a "Z-szak"

Barna Benedek 2022.01.12. 14:57

Gyakorlatorientált természettudomány-környezettan tanári képzést ígérnek.

 

Új szakkal bővül az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem képzési palettája: a "Z-szak", vagyis a természettudomány-környezettan tanárképzés remek választás lehet annak, akit érdekelnek a környezeti problémák és a fenntarthatóság, s szeretné továbbadni a természet szeretetét – számolt be az egri egyetem honlapja.

 

Az ismertető szerint az új, ötéves tanári szakot először 2022 szeptemberében indítja az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. Mint írják:

a szak nevét a zöld, vagyis környezettudatos szemléletmódról és egyben a Z-generáció igényeinek megfelelő oktatási formáról kapta. A szakra jelentkező diákok gyakorlatorientált, kísérletezésekkel színesített képzésre számíthatnak, melynek köszönhetően remek, inspiráló általános vagy középiskolai tanárokká válhatnak, ugyanakkor a munkaerőpiac azon területen is megállhatják helyüket, melyek fókuszában a környezettudatosság és az egységes természettudományos gondolkodási képességek állnak.

Tanárként az új generációs "Z-szakon" végzettek példát mutathatnak diákjaik számára abban, hogyan éljenek környezettudatosabb életet, megérthessék a megtapasztalható természet működését, emellett pedig motiválhatják őket a természettudományos tantárgyak irányában.

 

Az új szak nemcsak az Eszterházyn, hanem más városok egyetemein is elindul. Az egri intézmény az alábbiakat kínálva igyekszik csalogatni a képzés iránt érdeklődőket:

 

– A "zöld" egyetemen való tanulás lehetőségét: az egri egyetem C* épülete Magyarország első, felújított és közfunkciót ellátó aktív háza, azaz több energiát termel, mint amennyit fogyaszt; emellett különleges érték az a 10 ezer négyzetméteres Botanikus Kert is, amely több mint 50 éve az intézmény része. Az egyetem, az általános és középiskolák számára készített és kipróbált módszertani anyagaiban, továbbá az alap- és mesterképzésben, valamint a Neveléstudományi Doktori Iskola tantárgyaiban nagy hangsúlyt kap egyebek mellett a klímaváltozás okainak vizsgálata, de a köznevelés módszertani megújítását megvalósító Komplex Alapprogram is kiemelten foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.

 

– Részvételi lehetőséget klímabarát akciókban: az Eszterházy hallgatói rendszeresen részt vehetnek természetvédelmi akciókon, valamint csatlakozhatnak a szakmai csapatuk munkájához is, akik például hazai városok klímavédelmi stratégiáján dolgoznak. Bekapcsolódhatnak a fenntarthatóság jegyében létrehozott "garden project" elnevezésű egyetemi programba, melynek termése megmutatja a természet valódi körforgását hallgatók számára, ugyanakkor segít a pandémia hatására kialakult mentális egészségügyi problémák kezelésében is. 

egyetem-képzés2
Kép forrása: uni-eszterhazy.hu

– Környezetbarát megoldásokkal való ismerkedést: az egri egyetem széles körben alkalmazható innovatív és versenyképes megoldások ismeretét kínálja, amelyek képesek valódi választ adni az egyre erőteljesebben jelentkező globális környezeti, gazdasági és társadalmi kihívásokra. A szőlészet-borászat tématerületét átfogó, nemzetközileg elismert kutatásaik hatékonyan szolgálják a fenntartható gazdálkodást a teljes Kárpát-medencében.

 

– A lehetőséget, hogy a fenntarthatóságért dolgozzanak a halgatók: az Eszterházy berkein belül a kutatók dolgoznak azért is, hogy a helyi termelők és a térségben élő fogyasztók egymásra találjanak. Ez a tevékenység ugyanis csökkenti ökológiai lábnyomunkat és növeli a gazdasági fenntarthatóságot. Az intézmény szerepet vállal a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére irányuló, nemzeti stratégiai célok elérésében. Konzorciumi partnerek a hazai villamosenergia-ellátás biztonságos és klímabarát átalakítására irányuló projektben (egyedüli felsőoktatási intézményként).

 

Az egyetemi honlapon azt is leírták, kinek ajánlják a szakot:

Nem specialistákat keresünk, hanem olyan, akár humán, akár természettudományos érdeklődésű diákokat, akik kíváncsiak a környezetükre, sokoldalúak, el tudják magukat képzelni a jövőben a természet megismertetését, a környezet iránti felelősséget újszerűen oktató, kreatív tanárként. A felvételi nem kíván emelt szintű természettudományos érettségit.

 

(Indexkép forrása: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem / Facebook)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló