2024. április 25., Márk

Eger ügye

#eger #zárlat #járványügyi intézkedések #vendéglátás #kocsma #csőd #elbocsátás

Összes dolgozóját elbocsátja egy egri kocsma, egy fillér bértámogatást sem kaptak még a kormánytól

Molnár Richárd 2021.01.27. 16:53

Havi 1,9 millió forintos vesztesége volt a vállalkozónak a járványügyi zárlat tavaly novemberi kezdete óta úgy, hogy a megigényelt 50 százalékos bértámogatás számlájára érkezéséről még semmit se árultak el neki.

– Nem esne jól egy félmilliós bírság és a bezáratás – így indokolta az Egri Ügyeknek a neve elhallgatását kérő, Eger egyik közismert kocsmáját működtető vállalkozó, hogy miért nem csatlakozik az egri Sikk Kávézó és Bár február elsejére meghirdetett akciójához, azaz a törvényi előírásokkal szembeszálló nyitáshoz. A hírportálunknak nyilatkozó kocsmatulajdonos más helyzetben van, mint a nyitásra készülő kávézó: mivel nem alkalmi munkavállalók dolgoztak nála, hanem fix munkaidős alkalmazottak, igénybe vehette a jelenleg elérhető egyetlen állami segítséget: a bruttó bér 50 százalékát kitevő bértámogatást, amennyiben nem bocsátja el dolgozóit. Csakhogy hiába igényelte meg azt tavaly ősszel, még egyetlen fillért sem kapott az összegből.

 

– Annyit tudok, hogy jóvá hagyták az igénylésünket. De azóta sem tudtak mondani konkrét dátumot, hogy mikor kapjuk meg a pénzt. Egerben nem is nagyon tudok olyan kocsmárosról, aki már kapott volna bértámogatást. Viszont ez a pénz is csak mérsékelné a havi vesztésegeimet. A kocsma havi terhe 1,9 millió forint, ebből nagyjából 400 ezer forint lenne a bérköltség-támogatás. Mivel továbbra sem közölt a kormány semmiféle időpontot a legalább részleges nyitásról, úgy döntöttem, nehéz szívvel, de elbocsátom az alkalmazottaimat - mondta el a vállalkozó.

eger turizmus Fotó Eger Városi Turisztikai Kft

A kocsmatulajdonos szerint már a koronavírus-válság előtt ott tartott, hogy szinte egy átlagfizetésre se elegendő haszna maradt neki havonta, mint üzemeltetőnek, olyan mennyiségű közterhet és rezsit kellett fizetnie. Példaként elmondta, hogy egyik pillanatról a másikra sorolták át vállalkozását, és fizettetnek vele azóta versenypiaci áramdíjat a kedvezményes lakossági ár helyett. Utóbbit nagyjából 50 százalékkal haladja meg a piaci áramár.

 

A vállalkozó elmondta, nehezíti az egri kocsmák helyzetét, hogy a helyi fogyasztók nagyon árérzékenyek. A belvárosi zónában ugyan a turizmus jelentős bevételt jelentene, ám az igazi szezon, járványmentes időszakban is nagyjából 2-3 hónap. Így ha vége is lesz a zárlatnak, a vendéglátósoknak nagyon nehéz lesz talpra állniuk.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló