2022. augusztus 18., Ilona

Eger ügye

#egerplusz #eger #nemzetközi eucharisztikus kongresszus #missziós kereszt #ereklye

Egerben járt az egyedülálló magyar ereklyetartó, a missziós kereszt – VIDEÓ

Barna Benedek 2021.08.03. 13:43

Néhány napig az Egri Bazilikában állt, hétfőn búcsúztatták el.

Július 30. (péntek) és augusztus 2. (hétfő) között az Egri Bazilikában vendégeskedett a Missziós Kereszt, a szeptemberben Magyarországon tartandó 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma.

 

A három méter húsz centi magas, bronz borításokkal díszített tölgyfa kereszt Ozsvári Csaba ötvösművész alkotása. Növényi ornamentikája a magyar honfoglalás kori ötvösség motívumait idézi: leveles-indás mintázatában az ősi magyar életfamotívum jelenik meg, a páva szimbólum megjelenítésével pedig ókeresztény stílusjegyeket is visel. Különlegességét az adja, hogy nemcsak egy – a történelmi múltunk stílusvilágát magán hordozó – egyedi ötvösmunka, hanem ereklyetartó is.

 

Középpontjában, ezüst tokban Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, melyet a leveles díszek fordulataiban magyar, illetve magyar vonatkozású szentek és boldogok, többek között Szent István király, Szent Imre herceg, Boldog Gizella királyné, Szent Gellért püspök, Szent László király, Árpád-házi Szent Margit és Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéi vesznek körbe.

 

Aki esetleg nem látta az elmúlt négy napon a bazilikában kiállított keresztet, a TV Eger alábbi videójában megcsodálhatja:

 

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló