2022. május 17., Paszkál

Eger ügye

Mirkóczki bejelentette: Eger közgyűlési többsége nem támogatja Blaskó újraválasztását

Molnár Richárd 2019.11.30. 00:00

Hiába adott zöld jelzést a Gárdonyi Géza Színház jelenlegi igazgatójának pályázatára az illetékes bizottság, az Egységben a Városért frakciója Szőcs Arturt akarja az egri polgármester szerint.

 

Ezt a döntést a közgyűlési többségen nem lehet keresztülvinni. Azt gondolom, egyeztetve minden frakciótaggal, hogy ragaszkodunk ahhoz, hogy a szakmailag legjobb pályázót támogassuk - mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Mirkóczki Ádám. Eger polgármestere arra reagált, hogy - mint az Egri Ügyek elsőként beszámolt róla - az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által dominált szakmai bíráló bizottság Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház jelenlegi igazgatójának pályázatát támogatta.

 

Mirkóczki (aki maga is jelen volt a bizottság október 7-i ülésén) az interjúban megerősítette hírportálunk korábbi információját, amely szerint a bizottság szakmai szempontból Szőcs Artur, a Miskolci Nemzeti Színház rendezőjének pályázatát találta a legjobbnak, ennek ellenére Blaskóra szavazott a többség. Vagyis a polgármester nyilatkozatának értelmében a közgyűlésben többségben lévő Egységben a Városért frakciója nem fogja megszavazni Blaskó kinevezését.

 

 

A polgármester emlékeztetett: az EMMI-vel 5 évre kötött fenntartói szerződés értelmében ha mást akart a színház élére az önkormányzat és mást az állam (vagyis közvetlenül a minisztérium és annak szakmai tanácsadói), akkor a polgármesternek személyesen kell megállapodnia Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterével a direktor személyéről. A fenntartói szerződés értelmében ugyanis a színházat fele-fele arányban finanszírozza Eger és a kormány, ha pedig a Gárdonyi elesik az állam 250 millió forintos éves támogatásától, akkor, Mirkóczki szavai szerint "nagy bajban lesz a színház".

 

Mirkóczi szerint azonban egy 2017-es kormányrendelet, vagyis egy magasabb rendű jogszabály értelmében a színházigazgató kinevezésére a fenntartó, vagyis jelen esetben Eger önkormányzata jogosult, amely megteheti, hogy nem a bíráló bizottság döntését fogadja el, csak indokolnia kell döntését. A polgármester hozzátette: levelet írt Kásler Miklós miniszternek, kérve, hogy elkerülve a politikai konfliktust, nyugtázza a közgyűlési többség döntését.

 

Blaskót jelölte a kormányoldali többség a Gárdonyi élére, de Szőcs pályázata bizonyult a legjobbnak

A színházigazgatói pályázatokról döntő bizottságban az Emberi Erőforrások Minisztériuma és tanácsadói voltak fölényben. Az egri delegáltak politikai nyomást emlegettek. Az Egri Ügyek értesülései szerint, bár szakmai szempontból Szőcs Artur, a Miskolci Nemzeti Színház rendező-színművészének pályázata bizonyult a legjobbnak, az igazgatói pályázatokat bíráló bizottság többsége Blaskó Balázs jelenlegi direktort támogatta a Gárdonyi Géza Színház élére.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló