2023. február 2., Karolina Aida

Eger ügye

"Hiába szép Eger, ott élni igen nehéz az emberek mentalitása miatt"

Olvasói levél 2019.11.30. 00:00

Újabb olvasónk írt nekünk a Zöld Pecsét bezárásának hírére.

 

Szombat estig már több mint 12 ezren olvasták azt a levelet, amelyet a Zöld Pecsét bezárása kapcsán kaptunk az egyik olvasónktól. Több fórumon elég heves vita alakult a témával kapcsolatban, amely lényege: miért van az, hogy Egerből eltűnnek az inkább alternatívabb réteg számára kedves helyek, legalábbis azok, amelyek nem a tucatirányt célozták meg.

„Nyugger birodalom vagy, Eger!" - Bezár a Zöld Pecsét Kávézó és Borbár

Kaptunk egy szókimondó olvasói levelet. Olvasónk hívta fel a figyelmünket arra a Facebook-bejegyzésre, amely szerint bezár az Egerben 4 éve működő Zöld Pecsét Kávézó és Borbár. A tulajdonos egyebek közt ezt írja: „Megpróbálok Egerben másik helyszínt találni a sörözőnknek, koncertjeinknek, kiállításainknak. Alapul véve évek óta hiábavaló próbálkozásom arra, hogy kibéreljünk egy klubhelységet, nem sok jóval kecsegtet a szép jövő.

 

Abban mindenki egyetért, hogy kár a Zöld Pecsétért, így gondolja ezt Virág is, aki a fentebb említett levélre, illetve a hely bezárására reagált nekünk egy olvasói levélben, íme:

 

"4 éve ismerkedtük meg ezt a helyet a barátaimmal. Azóta is a kedvenc helyünkké vált, születésnapok, események és tartalmas beszélgetések emlékei fűződnek hozzá. A hely hangulata verhetetlen, mondhat bárki bármit, akinek nem tetszik, mehet nézni a sok részeg libát máshova, ahogy műkacajjal és körömmel pötyög a telefonján vagy épp egy tőle 20 évvel idősebb férfival szemez.. Itt ilyen nem volt, 4 év alatt egy verekedésre, problémára sem emlékszem a vendégekkel szemben, mindenki tudott kulturált módon szórakozni.. Az ott dolgozók és a tulajdonosok előtt pedig le a kalappal, ha minden vendéglátóhelyen ilyen kiszolgálás lenne, akkor csak jó helyek lennének az országban... 

 

Szeptemberben elköltöztem Egerből, de azóta is tervezzük a barátainkkal, hogy közösen beülünk meginni egy jó meggysört, de úgy látszik erre már nem lesz lehetőségünk. Jelenleg Debrecenben élek, de nem találtam olyan helyet, amely felérne a Pecséttel hangulatilag (vannak itt is jó helyek, de az "öreg" Zöld Pecséthez fogható nincs). Az a tudat, hogy elvették az utolsó olyan helyet tőlünk, ahol igazán jól éreztük magunkat kicsit feldühít. Természetes, hogy vannak más helyek is Egerben, de egyikhez sem fűződnek olyan szép emlékek és egyikbe se ültünk be olyan szívesen, mint a Pecsétbe. Remélem találnak rá megoldást, hogy tovább üzemeljen, mert így elvész az egyetlen hely, ahová mindig szívesen mentünk és sose volt a válasz "talán" vagy "nem érek rá". 

 

Nem tudom mi áll a háttérben, hogy miért zár be, de egyetértek a levéllel, hogy a lehetőséget, hogy kulturáltan szórakozzanak a fiatalok, ne pedig a fent leírt hölgyeménnyé vagy "egy éjszakás kalandot keresek a barátnőm mellett" jeligés férfivé váljanak, mert a többi helyszín főként erről híres, tisztelet persze a kivételeknek. 

 

Miért szerettük a Pecsétet?

 

Mert önmagunk lehettünk, nem kellett kiöltözni, mintha piacra dobnánk magunkat, jó volt a társaság és könnyen lehetett barátokat szerezni, mert mindenki nyitott volt a másikkal szemben. Nem voltak lenéző pillantások, mert egy egyszerű farmer-topp kombóban beültél egy sörre a legjobb barátoddal beszélgetni egy jót, a pultosok pedig mindig segítőkészek és kedvesek voltak. Imádom őket! Tudják, hogy milyen sört szeretek, hogy füles korsó párti vagyok, ismerjük egymást 4 éve és sose tudtam rájuk egy rossz szót is akár csak szólni, mert ha rossz napjuk is volt, de a vendég volt mindig az első. A hely hangulata, a sok festmény és a zene. Sehol se találni ilyet. Koncertek? Egy rossz szót se tudunk rá mondani, hogy "vandálkodás" ment volna, mert ugyebár a rockereket általában ezzel a szóval illeti az idősebb generáció, de mindenki rendes volt. Sőt talán így belegondolva, lehet az elmúlt 4 évet kómában töltöttem és csak álmodtam egy olyan helyet, amelyre rosszat mondani lehetetlen... Vagy úgy tűnik ez az álom most fog kezdődni.. Szerettem volna "hazamenni", beülni a barátaimmal egy jó sörre, mert többségükkel több mint fél éve nem találkoztunk. Lett volna egy baráti kör, amely szeretett volna egy kulturált beszélgetésre nem pedig ronggyá ivás-rongálás szintre inni magát, de elvették tőlük azt a helyet, amely miatt szerették Egert a sok mocsokkal együtt. Mert hiába szép Eger, ott élni igen nehéz az emberek mentalitása miatt és a kikapcsolódási lehetőségek egyre szűkebb korlátaival..."

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló