2024. február 23., Alfréd

Eger ügye

#eger #lázár jános #beruházás #elkerülő út #nemzeti infrastruktúra fejlesztő #építési és beruházási minisztérium

Megszűnhet az állami cég, amelynek egyik projektje az egri elkerülő út

Barna Benedek 2022.08.12. 15:14

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő is azok között a cégek között van, amelyeket egy sajtóértesülés szerint meg akar szüntetni Lázár János minisztériuma.

 

A Telex értesülése szerint a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumban megszületett a döntés arról, hogy – várhatóan az idei év végével – felszámolják a tárca alá tartozó nagy állami vállalatok többségét, köztük az útépítéseket kivitelező Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t (NIF), amelyhez az egri elkerülő út fejlesztése is tartozik.

 

A várhatóan megszűnő cégek között van még többek között a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) a Steindl Imre Program Kft. és a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztő Kft. is. Ezek a jövőben nem lesznek önálló jogi személyek, hanem a beruházási tárcán belül látják majd el a tevékenységeiket.

 

Megmarad viszont a Magyar Közút – mivel az ottani feladatok jó része (úthálózati nagyberuházások kivitelezése, közúthálózat karbantartása) és a több mint 6500 fős dolgozói állomány nem olvasztható be a minisztériumba –, valamint az olyan projektcégek is, amelyek egy konkrét feladat menedzselésére jöttek létre (mint például a Fertő tavi beruházást lebonyolító társaság).

lázár-jános-mti-máthé-zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Telex úgy tudja, az önállóan működő társaságok beszántásának indoka a párhuzamosságok megszüntetése, valamint az, hogy önálló építési minisztériummal már nincs rá szükség, hogy külön-külön cégeknél legyenek az egyes projektek és feladatkörök. Mindez egyébként nem azt jelenti, hogy szélnek eresztenék a cégek alkalmazottait, túlnyomó részüket tovább foglalkoztatná a minisztérium új státuszban, mivel a feladataikat ezután is el kell látnia valakinek. 

 

 

Egyes projekteket leállítanak

 

Már egy ideje lehet tudni, hogy a spórolás jegyében a kormány egyes beruházásokat fel akar függeszteni, így az Építési és Beruházási Minisztériummal kapcsolatban az utóbbi időben leginkább az foglalkoztat mindenkit, mikor hozzák már nyilvánosságra, melyek lesznek ezek.

 

A kormányzati döntés értelmében a már megkezdett állami építkezéseket befejezik, azonban a még tervfázisban lévő projekteket leállítják, és ezek megvalósítása több szinten kérdésessé válik, illetve elnyúlik időben: esetenként tartalmi módosítás is elképzelhető – ez történik például a Fertő tónál –, más beruházások akár a közeljövőben elindulhatnak, megint mások megvalósítása viszont a nagyon távoli jövőbe csúszhat vagy teljesen bizonytalanná válhat.

 

A felfüggesztett tervek esetében Lázár János minisztériumának feladata fontossági sorrendet felállítani, majd az egyes projektek elindítását bevinni a kormány elé javaslatként. A költségvetés előteremtése ezekhez már kormánydöntés lesz (azaz – mint azt a Telex cikke megjegyzi – Orbán Viktor miniszterelnök személyes preferenciája nyom majd a legtöbbet a latban).

 

Az EgerInfo cikke rámutat:

a kormánynak ez a döntése az egri elkerülő utat is érintheti, ugyanis a projekt tervezési fázisa 2022 végén zárulna le, így előfordulhat, hogy a beruházást ismét felfüggesztik majd. 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló