2021. szeptember 25., Eufrozina Kende

Eger ügye

#mirkóczki ádám #előválasztás #ellenzék #márki-zay péter #miniszterelnök-jelölt

Márki-Zay Péter: Hiba, hogy Mirkóczki elfordul az ellenzékiektől, miután az ő szavazataikkal választották meg

Domán Dániel 2021.09.01. 17:20

A kedden Egerben kampányoló miniszterelnök-jelölttel az előválasztásról, az ellenzékről és az egri politikáról beszélgettünk.

 

Márki-Zay Péter kedd délután Egerbe látogatott, ugyanis miniszterelnök-jelölti kampány és az előválasztások idejét éljük, így lett a Dobó tér is egy állomása a hódmezővásárhelyi polgármester roadshow-jának. Az időjárás nem volt kegyes, de a Centrum épülete alatt összegyűltek az emberek, és fegyverrántás nélkül lezajlott az esemény.

 

Márki-Zay jelenléte a politikában egy különleges színfolt, hiszen fideszes körökből kiszakadva, majd legyőzve Lázár Jánost az egyik legnagyobb kritikusa lett a kormánynak és a rendszernek is. Az utóbbi hetekben többször került nézeteltérésbe az ellenzéki jelöltekkel, illetve az előválasztási folyamatokat is bírálta. Ez nem meglepő, hiszen a „Csak felfelé” szlogenje éppen ezt jelenti, az elmúlt 30 évet kell leváltani, nem pedig egyszerűen Orbánt. Egyik oldalnak sem elkötelezettje, de kompromisszumkész az ellenzékkel annak érdekében, hogy a rendszerváltás megtörténjen. Az ellenzék hibáira rámutat, a Fidesz visszás dolgaira még inkább, véleményéből pedig nem enged. Egy étterem belső udvarán ültünk le egy beszélgetésre, én egy kávét kértem, ő – ironikusan – egy narancslevet. 


Az előválasztás közeledtével a legnagyobb szószólója volt annak, hogy a civileket és a független jelölteket ne akadályozzák a pártok azzal, hogy nem adják ki nekik a befogadó nyilatkozatokat. Ez végül hogy zárult, lehet-e összegezni valahogy?

 

A többségét befogadták. Azért fáj a szívem, mert vannak olyanok, akiket akadályoztak. A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeiből két ember nem kapott, ők Simon Gábor Baranya Megye kettes körzetéből és Popovics Judit Komárom-Esztergom egyes körzetéből. Ezenkívül is voltak persze, konkrét pártot is akadályoztak. A Szociáldemokrata Párttal végül nem sikerült megegyezni a hatpárti ellenzéknek, viszont jövőre indulnak, így lehet – ha csak nagyon minimálisat is – de elvehetnek az ellenzéktől. Popovics Judit is el fog indulni és mivel kiváló jelölt, így kiolthatják egymást az ellenzéki jelölttel, fennáll az esélye, hogy ott a Fidesz nyerhet. Ez az ellenzéki pártok hülyesége.

 

Úgy érzi, hogy jövőre – amikor bárki bejelentkezhet – ez vissza fog ütni az ellenzéknek? Lehet belőle nagyobb balhé?

 

Vissza. Nagyobb balhé nem lesz, a Fidesz úgyis el fog indítani álellenzékieket és kamujelölteket. Ezt úgy lehetett volna kiszűrni, hogy az ellenzékiek mindenkit engednek elindulni az előválasztáson. Ebből a szempontból a Kétfarkúakra is neheztelek, mert az előválasztáson is kellett volna indulniuk, nem csak jövőre.

Ha a hat párt amúgy mindenkit engedett volna az előválasztáson indulni, nem lehetne azt mondani, hogy nem igazi, tisztességes ellenzéki az, aki jövőre indul.

DSC02377-1

Amikor kritikát fogalmaz meg a pártok felé, vannak neheztelések vagy építő jellegűnek veszik?

 

Természetesen nem tetszik a pártoknak.

Az ellenzékben is vannak gazemberek és tolvajok, el lehet képzelni, mennyire zavarja ez őket ilyenkor, amikor valaki ezt kimondja.

És mire számít a Fidesztől kampány alatt? Értem itt azt, hogy lehet-e durvább mondjuk a homofób a törvénytől?

 

Tudjuk, hogy másfél évvel ezelőtt még a cigánygyűlöletre akarták felépíteni a kampányt. Akkor még a Gyöngyöspata, a börtönbiznisz és az integráció volt a téma. Ezt valószínű azóta feldolgozták, az eredményeik pedig azt mutatják, hogy túl sok cigány van, ezért nem szabad őket letámadni. Abbahagyták. A gyurcsányozás adott, mindig menni fog. A csodafegyvert – az új migránst – a homoszexuálisokban találták meg. Ez tűrhetetlen. Erre az egyetlen fegyverünk az, hogy mindenkihez eljuttatjuk azt, hogy nem Soros hozta be a migránsokat Magyarországra, hanem maga Orbán Viktor, Soros legjobb tanítványa. Vagy legalábbis a leghíresebb. Amikor az Orbán család tagjait emlegetjük ugyanígy, akkor hirtelen a homofób kampány is leáll. (Megjegyzés: Márki-Zay Péter többször célozgatott Orbán Viktor fiának, Orbán Gáspárnak a vélt vagy valós szexuális orientációjára – a szerk.). Több nevet egyelőre nem hoztunk nyilvánosságra, de előbb-utóbb valaki megteszi. A fél kormány érintett ebben.

 

Ezekből az utalgatásokból lett már komolyabb baja?

 

Az óriási botrány az ellenzéki felháborodást szokta jelenteni. A Fidesz is felháborodik, de abbahagyja. Orbán Gáspár megemlítése óta a homofób kampány abbamaradt. Ha egy falusi kocsmában ugyanúgy kiröhögik a fideszes, homofób gyűlölködőt, mint Gulyás Gergelyt tették a kormányinfón, akkor ennyi. Ez nekik árt.

 

Tegyük fel, hogy így alakul az előválasztás. Most mondok három nevet. Karácsony-Dobrev-Márki Zay.


Ez feladná a leckét. A kettőjük közül Karácsonyt választanám.

Abban teljesen biztos vagyok, hogy Dobrev Klára nem fogja tudni legyőzni Orbán Viktort.

ermészetesen önhibáján kívül. Egyszerűen azért, mert az anyakönyvvezető Gyurcsány Ferenccel kötötte össze, ahogy ezt Puzsér is mondta. Történelmi okokból tehát teljesen kizárt. Sajnos az ellenzéki sajtó egy része és a DK kampány is ezen dolgozik, hogy így legyen. Orbán Viktornak pedig ez a legjobb.


Olykor hektikusnak, néha egyirányúnyak látom az ellenzék kommunikációját, bár ez velejárója is a széles palettának. Mit tart a legnagyobb hibának ebben?


Azt, hogy nincs. Egy évvel ezelőtt követeltem a pártoktól, hogy hozzuk létre az ellenzéki MTI-t. Egy központot, amely megkapja a városok és települések hírösszefoglalóit, a független híreket, az ellenzéki politikusok közleményeit, a járvány valós híreit stb. Enélkül nem látok esélyt, hogy a Fideszt le tudjuk győzni.

DSC02375-1

Mi egriek szeretünk Egerről olvasni és azt is, hogyha valaki idejön, az valamennyire ismerje is a várost. Nem kell egy miniszterelnök-jelöltnek minden város négyzetcentiméterével tisztában lennie, de mégis, mennyire ismeri Egert?

 

Többször jártunk már itt feleségemmel nyaralni, többek közt a Bikavér Ünnepen is. Igaz, ez véletlen egybeesés volt. Az elmúlt években több egri céggel is megismerkedtem és Hódmezővásárhelyről nézve egy kicsit irigykedem. Itt a munkaerőhiány a probléma, a megtartó erő, míg Vásárhelyen inkább a munkanélküliség. Egerben nagyon sok jó cég van. Az autópálya megépült végre, de azt látom, hogy az egri közlekedés és a városon átvonuló forgalom problémája sokkal nagyobb beruházással oldódna meg. A város elhelyezkedése miatt az elkerülőút is nehézkes feladat lesz.

Gazdaságilag Eger viszont nem áll rosszul. A politikai helyzete kicsit más, ez szerencsétlenül alakult. Annak idején támogattam Mirkóczki Ádámot. Nem mondom, hogy jó döntéseket hoz, vagy a szövetségi politikája követendő lenne, sőt. A képességeit viszont nem vonom kétségbe.

Azért itt a múltban több célozgatása is volt, hogy a Fidesz egyes ellenzékieket megzsarolhatott vagy megvett. Több egri képviselő is szóvá tette már ezt, hónapok óta aktuális a téma nálunk. A polgármesterre célzott?

 

Őt egy speciálisnak esetnek tartom, nem hiszem, hogy megvették volna. Beszéltem vele néhányszor, bár nem keresi a társaságomat azóta. Valóban, voltak egymásra utalgatások a sajtóban.

Amit Mirkóczki Ádám itt tett, azt nagyon nagy hibának tartom. Ha valaki azt gondolja, hogy ha az ellenzéki szavazókkal megválasztották, majd ő nem tekinti magát az ellenzék részének és elfordulhat az ellenzéki szavazóktól, vagy éppen kihátrálhat az országos felelőssége alól, akkor téved.

Ez a felelőssége minden polgármesternek megvan. Azok, akik őt megválasztották, azok el fogják utasítani, a Fidesz viszont sohasem fogja őt támogatni. Hiába reménykedik, hogy a Fideszre szavazók a keblükre ölelik, mert ő független polgármester akar lenni. Úgy gondolom, hogy ellenzékiként vagy független polgármesterként is rengeteg lehetőségünk van városaink fejlesztésére és nem kell kimaradni a politikából, Eger ettől nem fog semmit kapni, legalábbis semmi többet.

DSC02362-1

Eger aljegyzője és polgármesteri irodavezetője, Spisák György az MMM támogatásával indult az ellenzék közös polgármesterjelöltjeként 2019-ben Tiszafüreden. Többek szerint személye a mai napig vitatott, a Fidesz többször pellengérre állította a közgyűléseken is, de a polgármester frakciótársai sem értettek egyet az aljegyzői kinevezésével. Egy képviselő szerint többen mondtak fel miatta az általa okozott munkahelyi légkör miatt és autokrata stílusa megegyezik a polgármesterével. Vele tartja a kapcsolatot?

 

A csíksomlyói pápai szentmisén találkoztunk egyszer. Ha jól tudom, jobbikos jelölt is volt, de összellenzékiként nyitott volt és ilyeneket az MMM nagy örömmel támogat. Tudom, hogy a tiszafüredi események után elsősorban munkát keresett és így került Egerbe. Bevallom, az itteni munkásságát már egyáltalán nem ismerem. Érdekesnek tartom ezeket a fejleményeket.

 

Számít további csörtékre az előválasztások alatt?

 

Én akarom is, hogy nyilvános miniszterelnök-jelölti viták legyenek. Az embereknek meg kell ismerniük a programjainkat és a benne szereplő személyeket. Sajnos ez az ismertebb jelölteknek egyáltalán nem áll érdekében. A pártoknak nem annyira érdeke, többen veszthetnek ezzel vagy éppen nyerhetnének is mások. Megjegyzem, fontos eszköze lenne a kormányváltásnak.

Ha egy koherens, hiteles jövőképet nem bírunk felvázolni akkor az Orbán leváltása – bár nekem elegendő – a bizonytalan egyharmadnak azonban kevés.

A vita fantasztikus lehetőség lenne, még a fideszesek is megnéznék, ott lehet igazán embereket meggyőzni. (Az ellenzéki pártok szerdán bejelentették, hogy lesznek miniszterelnök-jelölti viták, három is – a szerk.)

 

Tiszta sor. Kormányváltás vagy rendszerváltás?

 

Rendszerváltás, természetesen. Ebben is van különbség, van néhány ellenzéki, aki csak be akar ülni a NER-be.

A lopást, a korrupciót, az ostobaságot, a provincializmust, a nyugattól való lemaradást és a következménynélküliséget kell leváltanunk.

Nagyjából minden ország jobban menedzselte a jövőjét Kelet-Európában is, itt az elmúlt harminc évről beszélek. Azt kell megnézni, hogy a szlovákok és a lengyelek 2010 előtt lehagytak minket, a románok pedig most húznak el mellettünk.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló