2024. május 20., Bernát Felícia

Eger ügye

#parkolóház

Május végén nyithat a Katona téri parkolóház, havi 7,3 milliót fizet az önkormányzat a parkolós cégnek

Csarnó Ákos 2023.04.27. 10:13

De lehet használni - amennyiben a parkolóház tulajdonosa is rábólint.

 

Mirkóczki Ádám polgármester előterjesztéséről döntött a csütörtöki Közgyűlés. Az előterjesztés lényege a Katona téri parkolóház egy éves bérleménybe vételéről és működtetéséről szól.

 

Előzmények

 

2014 után, 2020-ban szerződés alapján lehetősége lett volna az önkormányzatnak vagy megvenni 426 millió ft-ért a parkolóházat vagy kijelölni valakit, aki megveheti (pl. EVAT Zrt.), de ezt a polgármester elmulasztotta megtenni, így tovább kell bérelni 15 évre. Ha 2020-ban megveszi a város 426 millió forintért a parkolóházat akár hitelből is, akkor öt-hat év alatt visszafizette volna a hitelt, lenne egy saját parkolóháza és nem 15 év múlva, milliárdok kifizetése után se lenne övé az ingatlan. 

 

Az egri Közgyűlésen többször volt téma a parkolóház kérdésének megoldása, határozat is született arról, hogy dönteni kell a parkolóház sorsáról, azonban érdemi döntés január 11-ig, vagyis a bezárásig nem történt. Az üzemeltető EVAT Zrt. vezérigazgatója azt kérte az autótulajdonosoktól, hogy január 11. reggel 9 óráig gondoskodjanak az autóik elszállításáról a parkolóházból, mert azt követően csak külön egyeztetés útján tudják majd megoldani azok kihozatalát.

Azóta egyszer volt egy polgármesteri előterjesztés a parkolóház újranyitása ügyében, de azt visszavonta, így tárgyalni nem volt lehetősége a Közgyűlésnek.

 

Az új lehetőség

 

A mostani előterjesztés alapján a bérleti jogviszony 2023. május hó 22. napján kezdődik és 2024. május hó 21. napjáig tart. A lejárat Napját követően a szerződés nem alakul át határozatlan időtartamúvá és nem is hosszabbodik meg a felek eltérő, kifejezett írásbeli közös nyilatkozatának hiányában, azaz ezen esetben a lejárat napja egyben a jogviszony megszűnés napja is.

 

A felek a határozott idő alatt jóhiszemű tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy a bérlő, vagy az általa kijelölt harmadik személy a bérlemény (a parkolóház) vonatkozásában a lejárat napját követően legalább 15 éves határozott idejű újabb bérleti szerződést kössön, azzal, hogy Bérbeadót nem terheli szerződéskötési kötelezettség. Továbbá ezen határozott idejű bérleti szerződés vonatkozásában a havi bérleti díj nem lehet kevesebb, mint 4.900.000,- Forint + Áfa. Ezen megkötendő bérleti szerződés helyett a Bérbeadó elfogadónak találhat más szerződéses konstrukciókat is a jövőre nézve, különösen, de nem kizárólagosan adásvételi szerződést, részletfizetési megállapodást, ideértve a Bérlő vevőkijelölési jogának biztosítását.

A bérleti díj 5.809.031,- Ft+ ÁFA  (bruttó 7.377.469 ft).

Az Agria Parkoló Kft részéről szerződéskötési feltétel, hogy a megelőző időszakban keletkezett, mindösszesen bruttó 13 964 495.- Ft összegű rendezetlen számlák kiegyenlítésre kerüljenek.

Mindezek alapján megközelítőleg 100 millió forintos módosítást kell végrehajtani a város költségvetésében. 

 

Több módosítás is érkezett az eredeti javaslathoz, a leglényegesebb, hogy a testület vételi jogot is javasolt a szerződésbe belevenni. Ez azonban új helyzetet jelent, a parkolóház tulajdonosának még ezt el kell fogadnia. Amennyiben ez megtörténik, úgy a parkolóház május végén megnyithatja a kapuit.

 

A parkolóház ügyében született írásaink itt olvashatók.

 

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló