2024. február 23., Alfréd

Eger ügye

#parkolás

Polgármester ellenzéke: Magával sem egyeztet a parkolási díjak ügyében Eger szalonspicces hajóskapitánya, a polgármester?

Csarnó Ákos 2022.10.20. 14:28

Páros lábbal állt bele Mirkóczki Ádámba az egri Fidesz frissen Közgyűlésbe bekerült tagja, dr. Csetneki Attila. De nem maradt egyedül, mert őt követte Jánosi Zoltán, a Momentum egri elnöke (egyben az EVAT zRT. igazgatóságának tagja), aki szintén nem sajnálta a kedves mondatokat a parkolási tarifák módosítása körül kialakult káoszban.

 

Pár napja írtunk arról, hogy a következő Közgyűlésre beterjesztett napirendek között egy, a parkolási tarifák nagyon durva emelését tartalmazó indítvány is szerepel, amit Mirkóczki Ádám polgármester jegyzett. Miután napvilágra kerültek a számok, viharos gyorsasággal táncolt vissza az előterjesztéstől a polgármester, indokként azt hozta fel, hogy ő nem ismerte a neve alatt beterjesztett anyagot – ami 33 %-os emelkedéstől az egyes parkolási tarifa-tételek akár háromszoros emelését is tartalmazta.

 

A magas labdát kihasználta dr. Csetneki Attila képviselő (Fidesz), aki a közösségi oldalán vonta kérdőre a polgármestert. Szerinte

Most meg azt próbálják elhitetni mindenkivel, hogy az egész polgármesteri hivatalon, a bizottságokon átment egy előterjesztés a parkolási díjak emeléséről a polgármester neve alatt, úgy, hogy nem is tudott róla.

Ígérete szerint a Fidesz frakciója saját javaslatot fog benyújtani a díjak rendezésére.

 

 

 

A polgármester nyilatkozata nem csak a Fideszt nem hagyta válasz nélkül, hanem a Momentum egri elökét is a billentyűzet megragadására sarkallta. Jánosi Zoltán szerint

Eger nagy múltú vára, egyre inkább egy olyan hajóra emlékeztet, amelyet szándékosan a legnagyobb sziklának kormányoz, egy szalonspicces, enyhe amnéziával küszködő kapitány.

 

 

Jánosi idézi Mirkóczki Ádám, a 2021. december 8-i közgyűlésen mondott szavait:

"A parkolásból származó bevételek több mint 300 millió forintot szoktak generálni az Evat Zrt-nek. A 100 forintos emelés évente több tízmillió forint bevételt jelenthet. A Parkolóház óradíját nem emelnék abból a célból, hogy az autókat a közterületről az épületbe tereljék be.

...

Amikor egy ilyen döntést meghozunk, akkor az áldozatvállalás oldalát is meg kell lépni. Az nem vita tárgya, hogy 100 Ft-os emelésre tett javaslatot, azért vállalja a felelősséget. Erre tesz javaslatot, amikor nem lesz már járványhelyzet. Jelzi még egyszer, hogy a parkolási díj emelését követően is a megyei jogú városokban és Budapest kerületeiben is magasabbak a parkolási díjak, mint Egerben. Az önkormányzatnak is növekednek a költségei, ezt s figyelembe kell venni."

A polgármester közösségi médiában tett nyilatkozata ezzel a tavalyi állásponttal szöges ellentétben áll. Az október 19-i posztban Mirkóczki már másképpen fogalmazott:

Áttanulmányozva az anyagot, kijelentem, hogy annak sem irányával, sem tartalmával nem értek egyet, sőt ebben a válságos időszakban kifejezetten károsnak tartom az egri polgárok ilyen típusú sarcolását. Tekintettel arra, hogy a nevemre szignálták az előterjesztést, azt a mai napon visszavonom.

A szóbeli adok-kapok után sem világos a helyzet. Elképzelhető, hogy a polgármestert a saját hivatala vezette meg, de ez a több napos késedelmes reakció után nehezen hihető. Elképzelhető az előremenekülés és a felelősség áthárítása is vagy ami rosszabb, a város ezen fontos ügyével cseppet sem való foglalkozás.

 

A következő Közgyűlés senkinek nem fog kellemes perceket tartogatni.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló