2023. június 4., Bulcsú

Eger ügye

Hetvenöt éve annak, hogy Egerre először lecsapott a borzalom: lebombázták a város kórházát

2019.11.30. 00:00

Negyvenöt évig titok fedte, milyen felségjelű repülőgép hajtotta végre a 24 áldozatot követelő légitámadást. Az még mindig homályos, hogy miért történt.

 

1944. október 27-én Eger még egy szokványos, viszonylag békés napra ébredt a második világháborúban. A szovjet hadsereg ekkor már a Tisza vonaláig szorította vissza a német és magyar csapatokat az országban, és már nem járt messze Egertől sem. De a front még távol volt, így aligha számított arra bárki, hogy egyetlen, magányos bombázó repül a város fölé dél körül, hogy kioldja gyilkos terhét. Ugyan előzőleg, szeptember 19-én az amerikai B24-es Liberátor nehézbombázók több 105 kilogrammos bombát dobtak az egri vasútállomás területére, de ez nem tűnt célzottan a civil lakosság elleni támadásnak, hiszen katonai célpontról volt szó.

 

A harci gép egy 250 kilós bombát oldott ki Eger belvárosa felett, amelynek célpontja valószínűleg a mai Kálvin-ház, akkoriban kórházként működő épület melletti híd lehetett az Eger-patak felett. Ezt azonban nem lehet tudni, ugyanis stratégiai szempontból ennek akkor nem volt jelentősége. A bomba azonban nem a hidat, hanem a kórházat találta telibe: a robbanásban 24-en haltak meg, köztük egy 22 hónapos kisbaba is.

 

 

Az csak az 1989-es rendszerváltás után kerülhetett nyilvánosságra, hogy a támadást egy szovjet bombázó hajtotta végre. A bombázás pontos célja máig ismeretlen, elképzelhető, hogy zavart és pánikot akartak kelteni a német vonalak mögött a szovjetek a lakosság körében. Arra is csak később derült fény, hogy a Kálvin-háznál elhelyezett emléktábla felirata ellenére a támadást valójában nem október 28-án hajtották végre, hanem egy nappal korábban. Egert október 30-án újabb légitámadás érte, majd 1944. november 17-én megkezdődött Eger kéthetes ostroma, amelynek során a szovjetek legyőzték a német csapatokat.

 

 

A képeket köszönjük Varga Ádám Leventének!

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló