2024. július 25., Jakab Kristóf

Eger ügye

#egerplusz #eger #eszterházy károly katolikus egyetem

Kiváló Kutatóhely címet nyert az egri egyetem Történelemtudományi Intézete

Barna Benedek 2022.05.06. 17:13

Dr. Pap József intézetigazgató az MTA minősítése kapcsán azt mondta: ez arról tanúskodik, hogy az egri műhely az ország élvonalába tartozik.

 

Kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként elnyerte a „Magyar Tudományos Akadémia által Kiválónak Elismert Kutatóhely” minősítést az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Történelemtudományi Intézete. A kiválóságról szóló, új tudományos minősítési rendszer alapján kiadott oklevelet Dr. Pap József intézetigazgató vette át május 4-én, Budapesten, az Akadémia székházának dísztermében, és az egyetem sajtótájékoztatót tartott a témáról május 6-án, a Líceumban – számolt be honlapján az egri egyetem.

kivalo-kutaohely-ekke
Fotó: MTA Kommunikáció

Az eseményen Dr. Juhász Tibor tudományos rektorhelyettes bejelentette:

ha a következő öt évben elmondjuk azt a mondatot, miszerint az EKKE BMK Történelemtudományi Intézete az észak-magyarországi régió legmagasabban kvalifikált kutatóműhelye, az immár nem szerénytelenség, hanem tényközlés.

A hajó ötévente érkezik, erre az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a történészek jóvoltából első körben felszállt – fogalmazott a tudományos rektorhelyettes.

 

Pap József intézetigazgató leszögezte: az MTA Kiváló Kutatóhely elismerés első lépcsőfoka 2001-ben történt, amikor országosan elsőként Egerben, egy főiskolán egyetemi szak indult. Ezt követte hasonló kuriózumként a Történelemtudományi Doktori Iskola megalapítása – még ugyancsak egy főiskolán – 2009-ben. A doktori iskola csapata az elmúlt 12-13 évben azon dolgozott, hogy az egyéni tudományos teljesítmény mellett egy komoly kutatóműhely jöjjön létre az Eszterházyn.

A most elnyert cím arról beszél, hogy az egri műhely az ország élvonalába tartozik: az Akadémia a történelemtudomány területén a felsőoktatási intézmények között az ELTE Történeti Intézetét és az EKKE Történelemtudományi Intézetét tüntette ki ezzel a minősítéssel

– húzta alá az egyetem intézetigazgatója. Szavai szerint az elért siker a hosszú éveken át végzett munka és az egyetemi támogató közeg meglétének összhangjában születhetett meg. A „Magyar Tudományos Akadémia által Kiválónak Elismert Kutatóhely” minősítés egy állapotot jelöl, a cél az, hogy az egri kutatói műhely öt év múlva megtarthassa ezt a címet és tovább erősödjön.

 

Az MTA székházában május 4-én tartott ünnepélyes eseményen elhangzott: új fejezet nyílt a tudományos teljesítmény értékelésében, az új minősítő rendszer a tudományra fordított források elosztásakor igazodási pontként szolgál majd.

 

Dr. Freund Tamás, az MTA elnöke az Akadémia dísztermében tartott oklevélátadó eseményen hangsúlyozta: az MTA fontos szerepe, hogy elismerje, elismertesse a legkiválóbb magyar kutatók munkáját. A tudományok doktora, MTA doktora cím közel 70 éve működik, s más ösztöndíjak és programok is tanúsítják az egyéni kutatói kiválóságot.

Felsőoktatási és főprofilú kutatóhelyek tekintetében azonban eddig nem volt ilyen, az egész országra kiterjedő objektív mérce és minősítési rendszer. Az Akadémia nem csak a nemzet tanácsadója, hanem ehhez kapcsolódóan a hazai tudományosság minőségbiztosítója is, ezért fontos mérföldkő, hogy megalkották az új minősítési programot, s most először átadják a minősítő okleveleket az arra érdemes pályázóknak.

Fontos cél, hogy a kutatóhelyi kiválóság akadémiai igazolása a finanszírozói, pályázati döntésekben az MTA-n kívül is egyértelmű előnyt jelentsen – húzta alá az elnök.

 

Az MTA videós közvetítése alább megtekinthető:

 

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló