2024. június 16., Jusztin

Eger ügye

#eger #hálapénz #markhot ferenc kórház #szülés

Kiderült, mennyi hálapénzt fizetnek egy-egy szülésért az egri Markhot kórházban

Molnár Richárd 2021.01.21. 10:08

A kismamák anonim válaszait egy honlapon gyűjtötték össze. Elmondásuk alapján megtudhatjuk, hogy mit kapunk a pénzünkért az orvosoktól és a nővérektől. Sok a panasz, de a dicséret is.

A K-Monitor Közhasznú Egyesület még tavaly decemberben hozta nyilvánosságra honlapján, az igyszultem.hu oldalon, hogy Heves megyében, és azon belül az egri Markhot Ferenc Kórház szülészeti osztályán átlagosan mennyi hálapénzt fizetnek a szülők az orvosoknak és a nővéreknek a társadalombiztosítás által egyébként térítésmentesen biztosított szüléslevezetésért és kórházi ellátásáért.

 

Az igyszultem.hu idén már intézményi bontásban is közölt adatokat, továbbá rövid, anonimizált beszámolókat a kutatásban résztvevő szülőktől, kismamáktól. Így 2020. decemberéig bezárólag, az adatfelvétel kezdetétől megismerhetjük, hogy az egri Markhot Ferenc Oktatókórházban és Rendelőintézetben mennyi hálapénzt fizettek egyes esetekben a megkérdezettek a szülésért, továbbá a pénzt előre kérték-e (ami egyébként törvényileg büntetendő) vagy csupán utólag, önkéntesen adták át azt. Egyes eseteknél megismerhetjük az adott szülés levezetésének módját, az orvosok és az egészségügyi személyzet hozzáállását is. Utóbbi beszámolókban nagy eltérések vannak, de az biztos, hogy a szülők nagy többségétől nem kértek pénzt előre a Markhotban, de fizettek az orvosoknak.

 

A kutatás alapján a szülők

 

63 százalékától nem kértek hálapénzt, de fizettek;

 

29,5 százalékától nem kértek hálapénzt, és nem ők nem is fizettek;

 

6,9 százalékuktól kértek hálapénzt, és fizettek is;

 

0,6 százalékuktól pedig kértek hálapénzt, de nem fizettek.

 

markhot szülés

 

Érdemes megnézni néhány példát a közelmúlt beszámolóiról. Egy 2020 szeptemberében, spontán hüvelyi szüléssel szült kismamától nem kértek ugyan hálapénzt, mégis 160 ezer forintot fizetett.

 

A választott orvosomat (xxx) kiemelném, mint követendő példát ezen a területen. Szakértelme számomra rögtön egyértelmű volt már a terhesgondozás alatt is és a szüléskor is, emellett személyének nyugalma és empatikussága is figyelemreméltó. A csecsemős nővérekről, valamint a gyermekorvosról azonban egy pozitív gondolat sem jut eszembe, sőt. Utolsó bent töltött napomon hála nekik több alkalommal is sírógörcseim voltak, de ha félreteszem a méltatlan viselkedésüket akkor sem jobb a helyzet mert ami számomra mindennél fontosabb az a gyermekem szakszerű ellátása

 

– fogalmazott az első gyermekét világra hozó nő, aki csak a szűlész-nőgyógyász szakorvosnak és a szülésznőnek fizetett elmondása szerint, tehát az ápoló személyzetnek nem. A hölgy nagyjából felsorolta az összes indokot is, ami a többi, hálapénzt fizető kismama beszámolójában is visszatérő elem. Tehát a többség jellemzően azért fizet az orvosoknak, hogy jobb minőségű ellátást, több figyelmet kapjon az egészségügyi dolgozóktól, illetve, hogy a választott orvosa vagy szülésznője a várandósság alatt is elérhető legyen, továbbá jelen legyen a szülésnél. Az érintett hölgyön egyébként gátmetszést is végeztek, a gyermeke születése után pedig bármikor vele lehetett.

csecsemők mti

Egy másik kismama, aki szintén szülészorvosának és szülésznőjének fizetett önkéntesen, a szülés után 2020 októberében, ebben az esetben 100 ezer forintot, sokkal több negatívumot sorolt fel a Markhotban szerzett élményeiről, nem csak az ápolókkal, hanem az orvossal és a kórház higiéniájával kapcsolatban is.

 

A nővérek 90%-át egyáltalán nem érdekelte, hogy van e valami bajom, kérek e gyógyszert.. Az orvosomat alig tudtam elérni, egyedül a szülésznőm volt szuper, segítőkész. A csecsemős nővérek semmit nem mondtak a baba állapotáról, milyen vizsgálatot végeztek stb.. És ha kérdezni mertem bunkó választ kaptam, hülyének néztek teljesen. Első baba és nem tudja.. A higiénia is elég gáz volt. Csak annak örülök, hogy a szülésznőm mindenben segített, ő mutatta meg, hogy kell a babám szoptatni, pelenkázni, tudtommal nem az ő feladata lett volna!

 

- írta a nő, aki sürgősségi császármetszéssel hozta világra első gyermekét.

 

Egy 2020 novemberében a Markhotban szülő hölgy 60 ezer forintot fizetett, de csak a szülésznőjének, ám panaszai igencsak erősek:

 

A fogadott orvosom nem jött be a szüléshez, az ügyeletes orvos munkáját inkább nem minősíteném! Szülésznő volt velem végig. A nővérek és csecsemősök 90%-a bukó módon, lekezelően beszélt/bánt velem.A “tisztaság-higénia” borzalmas volt!

 

- írta a kismama. Viszont egy másik nő, aki szintén, a megismert összegekhez képest relatív alacsony mértékű hálapénzt, 50 ezer forintot fizetett utólag és önkéntesen a szülésznőnek, nagyon elégedett volt az ellátással:

 

Fogadott szülésznő és ügyeletes nőgyógyász volt jelen, nagyon hálás vagyok nekik, tökéletes szülés élmény volt (kitolási szakaszban mentünk be).

Az igyszultem.hu-n további beszámolókat és hálapénz-összegeket olvashat, amelyek vegyes képet nyújtanak a Markhot szülészetén uralkodó állapotokról. Az összegek 30 és 160 ezer forint közé estek 2020-ban, sokan rossz állapotokról és bánásmódról számoltak be, megint mások elégedettségüknek adtak hangot. Fontos kiemelni, hogy a beszámolók pozitív vagy negatív jellege nem állt kimutatható összefüggésben a fizetett hálapénz nagyságával, legalább is nehéz rendszert észrevenni benne pusztán a leírás alapján. Viszont a többség nem árulta el még névtelenül sem a fizetett összeget és nem minősítette a szülés körülményeit.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló