2022. július 7., Apollónia

Eger ügye

#eger #kertész utca #fakivágás

Kertész utcai "fákkk": hullanak a lombos fejek a felújítás alatt álló út mentén, de a java még csak most jön ‒ FOTÓK

Keller Richárd 2021.07.19. 15:23

A tömeges fairtás legfőbb oka, hogy kell a hely a kerékpárútnak, körforgalomnak, autóbeállónak, illetve a növények útjába állnak a vízvezeték-hálózat megújításának. A duplán telepített utódok árnyékában vajon csak az unokáink fognak hűsölni?

 

Mint ismert, a múlt héten elkezdték kivágni a Kertész úti fák egy részét. A csaknem másfélmilliárd forint összértékű beruházás részleteiről és az azzal járó környezeti változásról mi is beszámoltunk korábban. Summázva a lényeget: száz fa esik áldozatul az egri Kertész utca felújításának, mert ‒ a hivatalos indoklás szerint ‒ kell a hely a Kertész utca - Hadnagy utca csomópontjánál megálmodott körforgalomnak, az utcában majdan megépülő kerékpárútnak, illetve az új vízvezeték-hálózatnak. Csak emlékeztetőül, íme egy korábbi látványterv:

Mindeközben az egri városvezetés portálján, az egerinfo.hu-n az olvasható, hogy a kivágott fákat pótolni fogják, sőt helyette kétszer annyit ültetnek, azaz kettőszáz darab fát és 4249 darab cserjét.

 

A napokban a tetthelyen jártunk, hogy lecsekkoljuk a helyzetet: a Kertész utca 135. szám környékén valóban szomorú látvány fogadott minket, csak hűlt helyét találtuk a fáknak.

Az igazsághoz tartozik, hogy a kivágott fák között több beteg egyedet is felfedeztünk, rönkjükön egyértelműen látszott a korhadás jele. Ez összhangban van egyébként az önkormányzat azon igéretével, hogy elsősorban a részben beteges és elkorhadt fáktól szabadulnak meg.

Üröm az örömben, hogy sajnos már új funkciót is talált a rönköknek néhány agyhalott idióta.

A legszomorúbb látvány azonban mégis a Kertész utca és a Hadnagy utca környékén fogadott minket, ahol még nagyobb "vérengzés" várható: több tucat fa sorakozik halálra ítélve vörös festékkel és szalaggal megjelölve.

A "kivégzendő" fák között ezen a szakaszon is akad beteg egyed, amely már a lombkoronáját is elveszítette.

Mivel a fakivágások ezen a héten is folytatódnak, vessünk hát egy utolsó pillantást a Kertész utca Hadnagy utcától az új parkolóiházig tartó részén lévő még érintetlen fasorra, amelyek évtizedekig hűvös árnyat adtak a helyieknek és meghatározták az utcaképet.

  

fakivagas_kertesz_utca_01 (10 of 15)

Meghalt a király, éljen a király? Mint említettük, a másfél évig tartó felújítás alatt az önkormányzat dupla annyi fát telepít vissza majd. Ez valóban jó hír, az már viszont más kérdés, hogy ezek a 30-35 cm törzskerületű gömbkőrisek ‒ tudományos nevén Fraxinus ornus "Mecsek" ‒  mikorra nőnek meg és adnak enyhet adó árnyékot, mint a korábbi, terebélyes elődjük?

 

A Google leírása szerint aki ilyen fát telepít, azonnal egy felnőtt egyedhez juthat, átugorva a többéves nevelés időszakát. További előnye a gömbkőrisnek, hogy kifejezetten utca sorfának használják, mert magas törzzsel rendelkezik így a személyautók elférnek alatta. Szintén biztató információ, hogy formás lombkoronát növeszt és 6 méter magasra is megnőhet. Egy biztos: én már előre irigylem az unokáimat.

 

Tekintse meg a teljes galériát:

#GALLERY_128#

 

Fotók: Keller Richárd

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló