2021. november 29., Taksony

Eger ügye

Több száz doboz játékot juttatott el rászoruló gyerekeknek az egri alapítvány

2019.11.30. 00:00

A megajándékozott gyermekek többsége még soha nem fogott a kezében Legót.

 

Az egri székhelyű Kárpátok Alapítvány – Magyarország egy független, nonprofit civil szervezet, amely elsősorban Magyarország északkeleti térségében működik, ahol a leghátrányosabb helyzetű hazai térségek találhatóak. Több programjuk van a szegénységben élő fiatalok támogatására, ilyen a "Mindenünk a játék" elnevezésű új kezdeményezés is, amelyről Bata Boglárka, az alapítány igazgatója a Szeretlek Magyarország portálnak adott interjúban mesélt.

 

Mint mondta, a koronavírus-járvány a mélyszegénységben élőket érintette a legsúlyosabban és a leghamarabb, sok család pár nap vagy hét alatt kilátástalan helyzetbe került.

 

Mi az alapítványnál folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a helyi partnereinkkel és próbáltuk segíteni ezeket a közösségeket, adományokkal, információkkal. Adománygyűjtésbe kezdtünk, megkerestünk számos céget, és elsősorban gyerekeknek kértünk eszközöket, játékokat, hogy csökkentsük a bezártság okozta szorongást és stresszt és segítsük játékos fejlődésüket, tanulásukat ebben a mindenki számára nehéz időszakban és helyzetben is. Nagy örömünkre a Lego rendkívül gyorsan válaszolt megkeresésünkre, akiktől 504 doboz Lego-szettet kaptunk adományba

 

– mesélte.

 

A cég annyit kért az alapítványtól az adományozási eljárás során, hogy juttassák el a játékokat rászoruló, hátrányos helyzetű gyerekeknek. De mire ideértek a játékok Dániából, addigra a karanténhelyzet megszűnt. Ezért a Lego-készleteket helyi partnereiknek adományozták, és arra kértük őket, hogy szervezzenek játékos foglalkozásokat a gyerekeknek, játszanak együtt, beszélgessenek velük, és a programok végén adják oda ajándékba a Legókat. Bata Boglárka szerint a foglalkozások célja "a közös játék mellett az volt, hogy oldják a feszültséget és segítsék a gyerekeket a tanévkezdésre való ráhangolódásban".

 

Fotók: szeretlekmagyarorszag.hu

 

Az alapítvány igazgatója szerint a program óriási meglepetéseket hozott számukra.

 

Rengeteg olyan visszajelzést kaptunk, hogy a résztvevő gyerekek 70-80 százaléka még sosem fogott a kezében Legót

 

– mondta.

 

Több helyen bekapcsolódtak a szülők is a programokba, és együtt játszottak a gyerekekkel. Még apukák is legóztak, pedig ők általában nem szoktak részt venni a gyermekprogramokon. A felnőttek között is sokan voltak, akik még soha nem láttak közelről Legót.

 

Amire pedig nem is gondoltunk volna, hogy ez a játék milyen nagyszerű kommunikációs segédeszköz is egyben a gyerekek számára. Egy hölgy ugyanis arról számolt be, hogy a kisfia, aki most ment első osztályba, bevitte magával a Legót az iskolába, amit kapott. És azonnal megvolt a közös téma és a közös játék lehetősége a többiekkel, és a kisfiú olyan társaival tudott könnyen barátkozni, akikkel e nélkül talán kevesebb közös témája lett volna

 

– mesélte Bata Boglárka.

 

Bata Boglárka 

 

Az interjúban elhangzott az is, hogy az országban körülbelül 90-100 ezer hátrányos, illetve halmozottan hátrányos gyerek él, nagy részük az észak-alföldi, észak-magyarországi régióban. A statisztikák szerint a gyermekszegénység aránya (jövedelmi szegénységben élő 0–17 éves gyermekek aránya) Magyarországon 11,5 százalék volt 2019-ben, és a gyermekek 13,1 százalékát érintette a súlyos anyagi nélkülözés. Az alapítvány készíttetett egy tanulmányt, amely arra jutott, hogy hazánkban ugyan több fontos oktatási, nevelési, gondozási intézmények, szolgáltatás is van, de ezek a hátrányos helyzetű térségekben kevésbé működnek hatékonyan ezek a szolgáltatások, illetve kevésbé elérhetőek.

 

A hátrányos helyzetű térségekben élő családok számára egy olyan játék is luxuscikknek számíthat, ami egy középosztálybeli családban alapvető, például egy labda vagy egy kisautó. Ezzel kapcsolatban Bata Boglárka azt mondta:

 

Addig, amíg az élelmet is nehezen tudják beszerezni, nem tudnak költeni ilyesmire. Holott a legfrissebb kutatások alapján elmondható, hogy életünk első kettő, vagy három évében alapozódnak meg azok a készségeink, képességeink, amelyekre a későbbiek során további fontos készségek épülnek, és amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy sikeresek, eredményesek legyünk életünk további részében.

  

Az ebben az időszakban kapott gondoskodás vagy hiánya, az olyan külső hatások, mint a szegénység, nélkülözés és stressz, nagyban befolyásolják a gyerekek jövőjét, életük sikerességét. "A korai életévekbe történő befektetés tehát mindannyiunk érdeke" - hívta fel a figyelmet a Kárpátok Alapítvány – Magyarország igazgatója.

 

Adományokkal segítették a tanévkezdést Egerben: rászoruló családoknak osztottak gyerekruhákat

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló