2021. október 22., Előd

Eger ügye

#egerplusz #eger #egri vár #zárkándy-bástya

Hidat terveznek az egri vár Zárkándy-bástyájához

Barna Benedek 2021.10.01. 17:47

Még inkább összekötnék a várral a bástyát.

 

Szeptember 30-án összesen négy várbéli munka megtervezésére írt ki közbeszerzést az egri önkormányzat: a feladatok között szerepel az év elején leomlott Szép-bástya végleges helyreállítása, több várfalszakasz javítása és egy új fedett gyalogos híd építése is a 2020-ban átadott Zárkándy-bástyához – szúrta ki az Egri Napok Blog.

 

Az oldal cikke felidézi, hogy a Zárkándy-bástyát az 1907-ben kiépített Eger-Putnok vasútvonal szakította el a vártól, a magára hagyott bástya állapota pedig innentől kezdve fokozatosan romlott. 2020-ban aztán mintegy 623 millió forintból helyreállították és ismét összekapcsolták a várral, akkor még csak a föld alatt, a kazamatarendszeren keresztül. A most tervezett új híddal viszont még inkább a vár szerves része lehet majd a bástya. Azt viszont egyelőre megtippelni sem lehet,mikor kezdhetik építeni, a közbeszerzés ugyanis egyelőre a tervezési feladatokra vonatkozik.

A Zárkándy bástya Ny-i fala, ill. a vár K-i fala között a vasúti sínpálya felett lehetőség adódhat egy fedett gyalogos híd kiépítésére. A 2019. évben megtartott előzetes egyeztetések alapján, a gyalogos híd kialakításának műszaki feltételei adottak a speciális vasúti előírásoknak való megfelelés valamint a műemléki előírások betartásának fokozott figyelembevételével.

– olvasható a közbeszerzés anyagában.

zarkandyhid
Kép forrása: egrinapok.hu

 

A tervezett híd a jelenleg még hasznosítatlan és látogatók elől elzárt Sándor-bástyára érkezne meg az elképzelések szerint. Ennek kapcsán az egrinapok.hu megjegyzi: logikusan adná magát, hogy akkor legalább minimális szintig ezt a bástyát is fejleszteni fogják.

 

(Indexfotó: Komka Péter / MTI)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló