2021. június 15., Jolán Vid

Eger ügye

Harmati Judit: Tulajdonképpen megszűnt a turizmus Egerben

S.I. 2019.11.30. 00:00

Az egri hoteligazgató szerint őszre indulhat be a turizmus, és ha újra megnyit a piac, nagy harc lesz a vendégekért.

 

Az összes nemzetgazdasági ágazat közül egyelőre a turizmus szenvedi meg a legjobban a koronavírus okozta forgalomkiesést. A jelenlegi helyzetről és a közeljövőről Harmati Juditot, a Hotel Eger & Park igazgatóját kérdeztük.

 

– Hogyan látja Egerben a turizmus jelenleg helyzetét?

 

– Katasztrofálisan, tulajdonképpen a turizmus megszűnt a városban. Egy héttel a kijárási korlátozás előtt mi is bezártuk a szállodát, mert annyira visszaestek a foglalások, hogy nem volt értelme nyitva tartani. A másik ok, ami miatt ezt a döntés meghoztuk, az volt, hogy a Hotel Eger & Parkban a rendezvények és konferenciák a legerősebbek a tavaszi és őszi hónapokban. Jól indult az év, tele voltunk rendezvényekkel, így nagyon nagy érvágás a jelenlegi helyzet. A korlátozások miatt minden rendezvényünket lemondták, ezt pedig belföldi egyéni utazókkal nem lehetett volna pótolni a járvány kitörésekor, de a bezárás melletti döntésben nagy szerepe volt a vendégek és dolgozóink egészségének védelme is. Nagyon sok rendezvényt átfoglaltak már szeptemberre, például az esküvőket is, amelyekre április-június között került volna sor.

 

– A drasztikus forgalomcsökkenés hatására mit tettek önök és a többi szálloda?

 

– Mikor elindultunk a lejtőn, az egri szállodások között azonnal megvalósult az összefogás. Folyamatosan támogatjuk egymást, és próbáljuk az akár könnyebb, akár fájóbb döntések meghozatalában segíteni a másikat. A Magyar Szállodaszövetség és a Magyar Turisztikai Ügynökség is kérte a javaslatainkat és heti jelentéseinket arról, hogy milyen veszteségek értek minket. A szakma nagyon összefogott.

 

 

– A dolgozókat hogyan érinti a nehéz időszak?

 

– A tulajdonosi kör vállalta, hogy két hónapig állja a dolgozók teljes bérköltségét. Mi ragaszkodunk a munkatársainkhoz, és senkit nem küldünk el, hiszen egy erős csapat állt össze, és nem szeretnénk őket elveszíteni. Áprilistól bevezettük a hathavi munkaidőkeretet, azaz, ha valaki most kevesebbet tud dolgozni, azt később, több munkavégzéssel tudja kompenzálni. Most zajlanak a szabadságolások is. A bezárás óta takarítunk, karbantartunk, felújítunk, virágosítunk, rendbe tesszük a raktárainkat, és a dolgozók vállalták, hogy minden területen besegítenek. Mikor most beszélgetünk, lehet, az egyik felszolgáló éppen karbantartási munkát végez.

 

– Ennek megvalósítása miként zajlik a gyakorlatban?

 

– Kidolgoztunk egy harminchét pontból álló akciótervet, melyben szétosztottuk a feladatokat.  Minden reggel nyolc órakor tartunk egy eligazítást, melyben meghatározzuk, hogy aznap ki, mit fog csinálni. Képzéseket is tartunk a dolgozóink részére. Fontos, hogy hasznosnak érezzék magukat, és legyen a napjuknak célja.

 

– Mi a helyzet a sporttal?

 

– Amikor a nyitvatartási korlátozás bevezetésre került, a Rákóczi úti sportcentrumunk nyitvatartása három órára módosult. Amikor kijárási korlátozásra került sor, állásfoglalást kérem az Operatív Törzstől, és válaszuk alapján bezártuk a létesítményt. Múlt hét kedden a Tisztifőorvos Asszony kapott egy kérdést a sajtótájékoztatóján a konditermekkel kapcsolatban, és azt a választ adta, hogy ezeket nem kell bezárni. Ekkor ismét kértem egy állásfoglalást az Operatív Törzstől, és ennek alapján nyithattunk ki. Fokozottan ügyelünk a higiéniára, és folyamatosan fertőtlenítjük a kilincseket  és vendégeink is betartják a biztonsági és egészségvédelmi előírásokat. Azt gondolom, hogy akinek lételeme a sport, azt lelkileg is megviseli, ha hosszabb távon nem tud edzeni.

 

– Milyen visszhangja volt, hogy megnyílt a sportcentrum?

 

– A közösségi médián keresztül kaptam érte hideget-meleget. De nem hiszem, hogy most a gyűlölködésnek és a haragkeltésnek lenne itt az ideje. 

 

 

– Milyen segítséget vár az államtól?

 

– A járulékkedvezmény segítséget nyújtott abban, hogy a béreket ki tudjuk fizetni. A turisztikai hozzájárulás befizetésének elengedése nagy kedvezményt nem jelent, hiszen ezt a bevétel után kell befizetni, ami most nincs. Amennyiben a kormánynak az a célja, hogy munkahelyeket védjünk meg, akkor bértámogatásra van szükség, mivel hónapokon keresztül egyetlen vállalkozás sem olyan erős, hogy a meglévő létszámot önerőből megtartsa. Nálunk 130 dolgozó van, ki lehet számolni, hogy ennek mennyi a költsége.

 

– A turizmus újraindulásakor vár segítséget a helyi médiától is?

 

– Van egy javaslatom, hogy Eger marketingje hogyan tudna elindulni, de valaki ezt még túl korainak érzi, amiben van is némi igazság. Vannak olyan elképzeléseink, amelyek szeretnénk, ha visszhangot kapnának, például ha újra kinyitnak a szállodák és várják a vendégeket. Ehhez mindenképpen a sajtó segítségét fogom kérni.

 

– Miben lehet ilyen helyzetben bízni?

 

– Sok szálloda azt célozta meg, hogy május vége június elejére megnyisson. Az a baj, hogy még az orvosok sem tudják megmondani a vírus tetőzésének időpontját. Mi bízunk a turizmus fellendülésében, mert az embereknek van a SZÉP-kártyáján keret, illetve az is tény, hogy a bezártságot ilyen hosszú ideig sokan nem viselik jól. Az viszont kérdés, hogy miként lesz az embereknek szabadsága és pénze. Aki a gyerek miatt kivette a szabadságát, vagy a válság miatt elvesztette a munkahelyét, az nem biztos, hogy a nyaralást tervezi elsőként. Szerintem a nyár pangásos időszak lesz és őszre indulhat be a turizmus. Ha újra megnyit a piac, nagy harc lesz a vendégekért, az biztos. 

 

– Mit tesznek annak érdekében, hogy Egerbe csábítsák a turistákat?

 

– El kell gondolkodni a jövőn, és lassan ki kell menniük a reklámoknak. Mégpedig akkor, ha már letisztulnak a dolgok. Mindenképpen fontos, hogy elinduljon a pozitív kommunikáció is.

 

A koronavírus árnyékában - Mi lesz így a nyárra tervezett egri nagy rendezvényekkel?

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló