2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#önkormányzat #neumann jános gimnázium #egyház

Felelősség és populiznus: merre tovább Neumann?

Csarnó Ákos 2024.02.05. 17:43

Keresni kell jó megoldást!

Pár napja már forró téma a városban – és portálunk felületein is - az egri Neumann iskola sorsa. Felröppent ugyanis a hír, hogy a pénzügyi nehézségekkel küzdő középiskola, ami alapítványi keretek között működik, a katolikus egyház fenntartásába kerülhetne. Időközben szavazást is indítottunk arról, hogy olvasóinknak mi a véleménye az esetleges váltásól, aminek eredménye jelenleg így áll:

 

 

Mirkóczki Zita önkormányzati képviselő és Domán Dániel, az Egriek Szövetsége Egyesület elnöke tartottak sajtótájékoztatót hétfőn az iskola ügyében. Mirkóczki Zita több forrásból hallotta, hogy fenntartási problémákkal küzd az egri lila iskola, de elszomorította, hogy ezt a sajtóból kellett megtudnia. 

Szerinte az a cél, hogy egyházi fenntartásúvá alakítanák a Neumannt, mert nincs elég forrás arra, hogy önmagát fenn tudja tartani az alapítványi iskola.

Köszönjük a kormánynak, hogy 2013. január elsejétől az iskolák fenntartását teljes mértékben elvette az önkormányzatoktól!

Úgy fogalmazott, hogy ezért semmilyen dolguk nem lenne az iskolák működtetésével kapcsolatban de egy erős hagyományokkal, jó szellemiséggel rendelkező iskoláról van szó.

 

 

Mirkóczki Zita az alapító okiratból is idézett: „az iskola épülete fölött a kuratórium rendelkezési joga korlátozott, az az alapítvány tulajdonából nem kerülhet ki, továbbá az alapítvány ideológiai és politikai irányzatoktól független szervezetként kell működnie. Így meg is van határozva, hogy lehet-e egyházi iskola vagy sem. Ő maga nem szeretné, sokakkal együtt, ha egyházi kezelésbe kerülne a Neumann, de ettől nem lesz senki egyházellenes. Szerinte az önkormányzat felelőssége, hogy megoldást találjanak a működtetésre. Két javaslata is van:

-        kezdődjenek tárgyalások a kuratóriummal, hogy meg lehessen vizsgálni, hogyan lehet megmenteni az iskolát,

-        meg kell vizsgálmi, hogyan lehet fenntarthatóvá tenni, akár egy gazdasági program kidolgozásával.

Domán Dániel, az Egriek Szövetsége Egyesület elnöke szintén ezen a sajtótájékoztatón elmondta, a neumannos diákok szülei elé tárt lehetőségek, miszerint vagy elkerülhetetlen a tandíj emelése vagy pedig egyházi fenntartásba kerül az intézmény, nyilván lehetőségek, hanem kényszermegoldások. 

 

Szerinte az elmúlt évek kormányzati intézkedéseiből tisztán látható volt, hogy a kormánynak a közoktatással nincs érdemi célja, s úgy gondolják, hogy a legtöbb ilyen intézmény egyházi berkeken belül teljesedhet ki. Nyilvánvaló, hogy ez teljes tévút – mondta Domán Dániel, s ő is kihangsúlyozta, hogy:

Az egyházi fenntartástól semmi sem lett jobb, nem lettünk okosabbak, nem lett több munkahely vagynormális bér, kullogunk az oecd átlag alatt, folytathatnám a sort. Vallás szempontjából is eléggé kontraproduktív. Ilyen körülmények között már azoknak is kínos, akik tényleg érdemben foglalkoznak a hitélettel, és azok, akik érdeklődnének iránta, már a küszöbnél sarkon fordulnak. Nincs szó egyházellenességről, ez egy mesterségesen gerjesztett érzés, csakhogy később a kritikusokat keresztényüldözőnek, vagy egyenesen magyarellenesnek kikiálthassák.”

Kitért rá, felmerül a kérdés, hogy az iskola igazgatója tájékoztatta-e a szülőket, a tanárokat és a diákokat arról, hogy bármilyen kérdésben az önkormányzat megkerülhetetlen, s bármilyen döntés is születik, ahhoz önkormányzati, testületi döntés szükséges. S kérdéses, hogy a kuratórium tagjai milyen véleménnyel vannak a mostani folyamatokról. (Szerkesztőségünk információi szerint kiküldésre került a szülői munkaközösség tagjainak egy kérdőív arról, hogy egyet értenek-e az egyházi fenntartású státusszal a szülők. Kisebb mértékben, de az ellenzők kerültek többségbe, bár a csak egy eldöntendő kérdésre lehetett válaszolni).

 

Azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy a témában eddig megszólaló politikusok szerinte sajnos szinten aluli közéletet képviselnek. Egerben akármilyen komoly ügy tör a felszínre ennek a populista politikának esik rabjául.

 

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló