2024. július 22., Magdolna

Eger ügye

#alapítvány #neumann jános gimnázium #egyház

Az egyházhoz kerülne az egri Neumann?

Csarnó Ákos 2024.01.29. 08:55

Meredek lenne.

 

A „lila iskola” körül felröppentek a hírek, hogy a jövőben egyházi fenntartásúvá válna. Több olvasónk is kérdezte szerkesztőségünket illetve a helyi sajtóban is lehetett olvasni erről. A heol.hu kérdésére az iskola nem válaszolt – mi is megkérdeztük őket, várjuk is a választ – az egri egyházmegye azonban, az oktatási intézményhez hasonlóan nem erősítette meg a hírt, de nem is cáfolta.

 

Az egriszin.hu publikációban tárt fel a háttérről több információt. A portál értesülései szerint már régóta érlelődik a terv, hogy az alapítványi iskola nehézségei miatt (az állam igen mostohán bánik az alapítványi intézményekkel) esetleg az egyházhoz fordul a túlélés lehetősége miatt:

A minap az igazgató úr tájékoztatást nyújtott a szülőknek, miután már a Fideszes propaganda lap is arról cikkezett, hogy át kívánja adni a katolikus egyháznak az iskolát. Már 2010-óta világossá vált, hogy az Orbán-rendszer nem fogja finanszírozni, maximum csökkenő toleranciával eltűri az alapítványi iskolák létét. Az egyházi iskolák a kegyencek. Az igazgató úr az iskola múltját, eredményeit és saját kapcsolati tőkéjét használva minden évben különalkukkal biztosította, hogy az iskola úgy legyen finanszírozva, hogy a szülők cca. tizedét fizessék csak annak a díjnak, amit más, hasonló alapítványi iskolák kérnek.

Értsük jól, az igazgató úr stratégiai terve az volt, hogy lényegében fenntartja az ingyenes oktatást (a havi 15 ezer forintos „tandíj” nyilván semmit nem fedez), és részben az állammal kívánja megfinanszíroztatni a magán iskolája költségeit. Ez persze nem lenne ördögtől való, hiszen például az egyházak által fenntartott (helyesen: működtetett), valójában szintén magán (nem állami) iskolákba számolatlanul dől a pénz. Csakhogy azokra ideológiai szavazatgyártó egységként tekint az állam-egyház konglomerátum, míg a magániskolákra veszélyforrásként. Sipos Mihály egyik legfőbb tevékenysége az utóbbi években a kilincselés volt. Egészen addig, amíg tavaly októberben már csak egy ajtó nyílt ki előtte, amely mögött az államtitkár megmondta, hogy ha meg akarja menteni az iskoláját, élete főművét, akkor ajánlja fel azt egy történelmi egyháznak. Világos beszéd. Vagy az aláírás, vagy az agyvelő.

 

Amit nem lehet kimozogni

A Neumann, még ez után a brutális ultimátum után sem az alapítóhoz, Eger város közönségéhez, vagy a szülőkhöz fordult, hanem az igazgató úr gravitálni kezdet az érsek felé. Ahol persze megkapta az egyen szöveget, hogy tárva vannak a karok. Természetesen az egyház szívesen lesz a iskola fenntartója, csak hát lenne itt egy-két dolog, ami ugye érthető…

 

Időközben kaptunk hivatalos választ az iskola vezetőjétől, Sipos Mihálytól, alábbiakban közre is adjuk:

Iskolánk 31 éve alapítványi formában működik. Eredményesen, széleskörű támogatással. Évente 200 fő körüli létszámban adunk hallgató utánpótlást a magyar felsőoktatási intézményeknek. (döntően a legkiválóbb egyetemeknek)

 

Innovatív szellemisége, rugalmas alkalmazkodása a társadalmi, gazdasági környezet igényeihez, a tanulói , szülői elvárásokhoz teszi népszerűvé.

 

Az átlagot meghaladó, jó színvonalú infrastruktúrával, stabil gazdasági alapokkal rendelkezik.

 

Gondokat az állami támogatás jelentős korlátozása jelentheti. Ez a hátrányos körülmények között élőket, valamint a kollégiumok fenntarthatóságát érinti. Emiatt javasolta a köznevelésért felelős államtitkárság, hogy esetleg az egyházi fenntartás segíthet a gondok megoldásán.

 

Természetesen a szülők véleménye kiemelten fontos a kérdésben, ezért megkérdeztük őket, s erre néhány napon belül választ kapunk. Az Egri

 

Főegyházmegye is nyitott a befogadásra, amiről szintén kérjük a szülői állásfoglalást. Csak tájékozódó tárgyalások voltak, minden egyéb információ fals!

 

Továbbra is alapítványi működésben gondolkodunk. Ennek érdekében jó esély van sokoldalú együttműködésre szülőkkel. a gazdasági környezettel, önkormányzattal, volt "Neumannosok"-kal, de minisztériumokkal is. Ezek a tárgyalások folyamatban vannak.

 

Az egyházi iskolává válás tehát nem cél! Sajnálatosnak tartjuk, hogy megkérdezésünk nélkül a média kész tényeket közöl a folyamatról. Ezzel zavart kelt az általános iskolai tanulók és szüleik körében is, akik az életük fontos döntését hozzák meg a középiskolai beiskolázás során. 

 

Mélységesen sajnálom, hogy az egy órával ezelőtt érkezett érdeklődő levél válaszát nem megvárva az Egriügyek már fontosnak tartotta átvenni és megosztani egy jelentős mértékben fals információkra épített cikket. Erre nyilván nem vagyunk hatással...

 

Megerősítem: iskolánkat a jelenlegi formában kívánjuk működtetni! Ha változás lesz, akkor valamennyi megkeresésre szívesen adunk korrekt információkat.

 

Korábban írtunk arról, hogy az alapítványi iskolák között jól teljesített a Neumann, kérdés, hogy egy fenntartói váltással megmaradnak-e a jó eredmények?

 

indexkép: nejanet.hu

 

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló