2024. április 17., Rudolf

Eger ügye

#egerplusz #eger #egri vár #bródy sándor megyei és városi könyvtár #dobó istván vármúzeum #ziffer sándor galéria #kepes intézet #civil ház

Bőven válogathatunk a kiállítások és események között Egerben a 2022-es Múzeumok Éjszakáján

Barna Benedek 2022.06.23. 15:55

A vár, a könyvtárak, az érseki palota, a galéria és még a Nagy-Eged hegy is kínál programot szombatra.

 

Idén jubilál a Múzeumok Éjszakája: immár huszadik alkalommal tartják meg országszerte. Ahogy korábban, úgy most is a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvége szombatján, rendezik meg, ezúttal június 25-re esik. A kezdeményezéshez Egerből is több intézmény csatlakozik, így lesz miből válogatniuk a kulturális programra vágyóknak.

 

A város turisztikai honlapján, a VisitEger.com-on összegyűjtötték az idei eseményeket:

 

A Civil Közösségek Házában többféle program is várja az érdeklődőket, lesz többek között veterán autó kiállítás a Jármű Örökségeinket Őrző Egyesület járányaival, fotókiállítás Molnár István Géza fotóművész képeiből, és a 100 éves a 212.sz. Bornemissza Cserkész Csapatot is külön tárlat mutatja be. Emellett tartanak irodalmi teaház, a kicsiknek pedig kézműves foglalkozásokat. (További részletek ITT.)

 

– A Dobó István Vármúzeum szombaton hosszított nyitva tartással várja a vendégeket, akik ezen az estén láthatnak fáklyás felvonulást, fegyverbemutatókat és máglyagyújtást, hallgathatnak tudományos előadások és rendhagyó tárlatvezetéseket, és kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek. A programkínálatukról ITT írtunk részletesebben.

 

– Kiemelten készül az alkalomra az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem is: háromféle vezetett túrán lehet bejárni a Líceumot, játékos feladatokkal lehet felfedezni a több mint 250 éves épületet, a földszinti könyvtárat kétéltűek, madarak, hüllők, pókok, bogarak és mindenféle kisemlősök lepik el (egyes állatokat nem csak simogatni, hanem kézbe fogni is lehet), de a 212-es teremben előkerülnek előkerülnek a diafilmek és a babzsákok is. A Líceum csillagvizsgálójában pedig rendhagyó órákra, planetáriumi műsorra és nyáresti csillaglesre várják az érdeklődőket. (Még több részlet ITT, valamint a linkek alatt.)

 

– A Bródy Sándor Könyvtárban a "Keresd a csillagokat!" elnevezésű rendezvény várja az érdeklődőket. Lesz interaktív képregénytörténeti előadás, valamint többféle kézműves foglalkozás, és társasjátékok kipróbálására is lehetőség nyílik. (További részletek ITT.)

 

– A Ziffer Sándor Galériában H. Szilasi Ágota művészettörténész előadását és tárlatvezetését hallgathatják meg a vendégek. (Részletek ITT.)

 

– A Gárdonyi Géza Emlékházban új köntösben tolmácsolják az író ismert műveit és bemutatnak eddig ismeretleneket is. Az érdeklődők ITT olvashatják a kínálatuk részletes leírását.

 

Kepes Intézetben Szajkó Anita klasszikus ének előadóművészt és Nagy Nándor zongorista-zeneszerzőt hallgathatjuk meg, illetve tárlatvezetésen vehetünk részt Csáji Attila fényművészeti kiállításán. (Részletek ITT.)

 

– Szombaton, a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz kapcsolódva egy "pop up múzeum" nyílik a Nagy-Eged hegy tetején. Az ötórás megismételhetetlen program célja a közösségi régészkedés keretében a hegyen megtalált és kutatott Szent Kereszt kápolna bemutatása. (Részletek ITT.)

 

– Lesznek kosztümös városnéző séták, amelyeken az idegenvezetők a Múzeumok Éjszakája kiemelt egri helyszíneihez kalauzolva a résztvevőket. (Részletek ITT.)

 

– Az Érseki Palotában tárlatvezetések és előadások várják az érdeklődőket. (A részletekről ITT olvashatnak.)

 

– A Főegyházmegyei Könyvtárban előadások lesznek, emellett idegenvezető segítségével lehet ismerkdeni a barokk könyvtárteremmel (Rézletek ITT.)


– A Valide Szultána Fürdőromban tartandó bemutató során a egykori török fürdő használatáról, mindennapjairól megtudott titkokat ismerhetik meg a látogatók. (Részletek ITT.)

 

 

(Indexkép forrása: Egri vár / Facebook)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló