2024. június 21., Alajos Leila

Eger ügye

#egerplusz #eger #verseny #diákolimpia #eszterházy károly katolikus egyetem

Az élmezőnyben végeztek a magyar lányok az Egerben tartott matematikai diákolimpián

Barna Benedek 2022.04.12. 14:05

A 8. helyen zártak a magyarok az 57 ország részvételével zajló versenyen.

 

Az Európai Leány Matematikai Diákolimpiák (EGMO) történetében első alkalommal Magyarország szervezte meg a nagyszabású nemzetközi versenyt, melynek Eger ad otthont. A szervezésben közreműködött az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem is, melynek honlapja kedden számolt be az eredményekről.

 

Mint írják, az EGMO 2022-es rendezvényén a helyszínen mintegy 160 tehetséges matematikus mérte össze tudását 37 nemzet képviseletében. A Matematikai Diákolimpiához 17 ország képviselői csatlakoztak online módon, így összesen 222 versenyző mérte össze tudását. A két versenynap (április 8-9.) során a fiatal matematikus lányoknak 3-3 feladatot kellett megoldaniuk, ehhez mindkét napon 4,5 óra állt rendelkezésükre.

 

Az elért pontszámok alapján a szakmai zsűri 23 aranyérmet, 32 ezüst- és 62 bronzérmet osztott ki, valamint 47 résztvevőt kitüntető dicséretben részesített. A 123 európai versenyző hivatalos versengésében 10 arany, 22 ezüst, 33 bronzérem és 27 dicséret talált gazdára.

 

A nemzetek versenyében a legeredményesebb az Amerikai Egyesült Államok csapata lett, legjobbjuk, Jessica Wan valamennyi feladatot hibátlanul megoldotta.

Magyarország 57 ország közül összesítésben a 8. helyen zárt (az európaiak között 5. helyen). A magyar 8 fős A és B csapat éremtermése: 1 arany, 3 ezüst, 3 bronzérem.

diákolim-
Fülöp Csilla a magyar csapatból aranyérmes lett, a hivatalos európai versenyzők között összesítésben az egyéni osztott 3-4. legjobb eredményt érte el. A képen Dr. Juhász Tibor, az egri egyetem tudományos rektorhelyettese adja át neki aranyat. (Fotó: Lénárt Márton / EKKE)

A 2022. április 6-12. között rendezett esemény az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Bolyai János Matematikai Társulat és A Gondolkodás Öröme Alapítvány szervezésében valósult meg, Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fővédnökségével.

 

A teljes eredménylista megtalálható az EGMO honlapján, a verseny hátteréről pedig korábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló