2023. február 3., Balázs

Eger ügye

#ételosztás #ételt az életért alapítvány

Ételt az Életért Karácsonyi Szeretetlakoma

Csarnó Ákos 2022.12.07. 10:46

December 17-én.

Az Ételt az Életért Alapítvány, a Krisna-hívők humanitárius tevékenységét lebonyolító karitatív szervezet 30 éve szervez ételosztásokat Egerben és környékén, az év szinte minden munkanapján. Bár a rendkívüli gazdasági helyzet a csomagok tartalmát és az adagszámokat is befolyásolja, a krisnások nem adják fel: idén is töretlenül megrendezik a Karácsonyi Szeretetlakomát!

 

Az energia- és árválság minden karitatív és szociális ellátó szervezetet kihívás elé állít. A Jegybank jelentése szerint pedig az élelmiszerek drágulása még korántsem érte el a plafont. A segélyszervezetek is bajban vannak, mert bár az emberek adományozói kedve a régi, a lehetőségeik már egyre szerényebbek. Látszik ez a legnagyobb hazai élelmiszergyűjtési akció eredményein is, és nem lehet eléggé hálásnak lenni azoknak, akik így is önzetlenül segítenek!

 

 

„A Karácsonyi Szeretetlakomát nem fogjuk felfüggeszteni, mert az egyenlő lenne azzal, hogy megadjuk magunkat a nehezítő körülményeknek és feladjuk a kötelességünket. Válság van? Eggyel több ok arra, hogy kigazdálkodjuk és megrendezzük az ünnepi akciót - akár más tevékenység rovására is.” – mondja Nyolcas Olivér, az Alapítvány Egri Irodájának vezetője.

 

Az ételosztó szervezet 650-750 adag ételt biztosít naponta a rászoruló nagycsaládosoknak, időseknek, munkanélküli és beteg embereknek Egerben és környékén, de az igény várhatóan tovább fog emelkedni. A sorba egyre többen állnak be olyanok is, akik rendelkeznek ugyan bevételekkel, de a rezsiszámlák, a bérleti díj vagy a gyógyszerek kifizetése után, a jelenlegi árak mellett már nem tudnak elégséges ennivalót tenni az asztalra.

 

 

Az Ételt az Életért programnak 2 éve, a koronavírus járvány idején is hatalmas szerepe volt a hirtelen, tömegesen munkanélkülivé vált emberek megsegítésében. Idén tavasszal pedig az Ukrajnából érkező menekültek étkeztetésében vállaltak feladatot.

 

Ősztől a hazai energia- és élelmiszerválság vált drasztikussá. Az árak emelkedése a segélyszervezeteket is sarokba szorítja. Az Alapítvány pl. csak üzemanyagra millió forintokkal többet kényszerül elkölteni, mint a korábbi években, hiszen segélyszervezetként is a vállalkozásokra érvényes árat kénytelen megfizetni. Az élelmiszermentés és az ételkiszállítás pedig járművek nélkül lehetetlen. Hiába működtetnek üzemi konyhát, mégsem vásárolhatnak hatósági áron az olyan alapvető élelmiszerekből, mint a liszt, vagy az olaj, ez a kedvezmény ugyanis csak magánszemélyekre vonatkozik. A főzési alapanyagok közül van, ami 100%-os áremelkedésen ment keresztül az utóbbi pár hónapban. A különféle főzelékek elkészítéséhez szükséges tejföl immár luxuscikknek számít, és már csak az adományozók kedvességének köszönhetően kerülnek az ételekbe. Mindemellett több korábbi adományozó vállalkozása ment tönkre a válság hatására.

 

Az alapítvány, minthogy állami közfeladatot vállal át, normatív támogatást vehet igénybe, tálanként 272 Forint összegben részesül. Ez segítség, de a jelenlegi árak mellett egy gazdag és egészséges ebédet még egy nagykonyhán is ennek minimum a duplájából, 550-600 Forintból lehet kihozni. Az ételosztásokon biztosított kiegészítő termékek – finom pékáruk, gyümölcsök, nyers zöldségek, és más apróságok – a pár héttel ezelőtti, egri áruházi élelmiszermentésből származnak. A karácsonyi élelmiszer segélycsomagba kerülő tartós alapanyagok beszerzésének költségét önállóan kell kigazdálkodnia a szervezetnek, melyben óriási támaszt jelentenek az egyéni adományok és az adó 1%-ból befolyt támogatások.

 

„Teljesen újra kell gondolnunk az ünnepi élelmiszercsomag-osztást. Az ún. ársapkás termékekből csak a hatósági ár sokszorosáért vásárolhatjuk meg a szükséges mennyiséget, ezek helyett idén más hasznos és egészséges alapanyagokat teszünk az élelmiszercsomagba. Nagyon örülünk az olyan kiemelt adományozóknak, akik valamilyen fontos alapélelmiszerből vagy finomságból adományoznak. A pénzügyi felajánlások szintén nagy segítséget jelentenek!” – emeli ki az Alapítvány képviselője.


Az idei ünnepi akciót Egerben, a Tűzoltó téri osztóponton tartják a regisztrált rászorulóknak, december 17-én, 11 órától. Az akció során 750 adag meleg étellel, csomaggal készülnek majd a rászorulóknak.


Legyen bármilyen felemelő érzés, tudjuk, hogy másokon segíteni némi lemondással jár. Egy családi mozijegy árával akár egy 4 tagú családot is ki lehet húzni a bajból karácsonykor. Szívből hisszük, ahogy a régi magyar mondás tartja: „ahol ketten jól laknak, ott a harmadik sem marad éhen.”

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló