2024. július 20., Illés

Eger ügye

#parkolás #parkolóház

Ennyi, bezárt a Katona téri parkolóház


Legrosszabb megoldás felé haladunk: mindeki rosszul jár.

Nagy vihart kavart, hogy az eVAT Zrt. több okból kifolyólag elállni kívánt a parkolóház üzemeltetésétől - gyakorlatilag bezárja a parkolóházat. A fő indok, hogy Mirkóczki Ádám a tegnapi napig nem írta alá a működtetési szerződést. A mai napon az EVAT Zrt. közleményben tájékoztatta az egrieket, hogy a mai naptól nem használható a parkolóház.

 

Az EVAT Zrt. igazgatóságának egyhangú döntése alapján a jogszerűtlen állapot, valamint a további anyagi veszteség elkerülése érdekében a cég kénytelen volt 2023. január 11-ével bezárni a Katona téri parkolóházat. A 2020. áprilisa óta fennálló, tulajdonosi döntés és szerződés nélküli üzemeltetés ugyanis eddig már közel 200 millió forintos veszteséget okozott az EVAT-nak.

Az összesen 153 parkolóhely megszűnése rendkívül súlyosan érinti a kórházi dolgozókat, a betegek hozzátartozóit, a piaci árusokat, a vásárlókat, a környéken élőket és nem utolsó sorban azokat a vendéglátóhelyeket és szállásadókat, akik itt béreltek parkolóhelyet vendégeik számára. Ez a döntés súlyos csapás az egyébként is nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak.

A Mirkóczki Ádám polgármester mulasztásából fakadó helyzetért azonban az EVAT Zrt-t nem terheli felelősség. A cég igazgatósága több esetben fordult a polgármesterhez a helyzet megoldása érdekében, eredménytelenül. Mirkóczki Ádám Polgármester Úr még a közgyűlés napirendjére sem volt hajlandó venni a kérdést. Utolsó esélyként 2023. január 6-án nyilvánosan kértük a Polgármester Urat, hogy írja alá az üzemeltetéshez szükséges szerződést. Erre azonban máig nem került sor.

 

Szeretnénk felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a parkolóház bezárt állapotban is pénzébe kerül a városnak és még bevételt sem termel, ami a bérleti költséget kompenzálná. Az EVAT korábbi vezérigazgatója, dr. Fodor András már 2020. augusztusában felhívta a polgármester figyelmét arra, hogy az önkormányzat készfizető kezességvállalása mindenképp fennáll a parkolóház tulajdonosa felé. Mirkóczki Ádám Polgármester Úr maga is elismerte korábban, hogy nincs olyan jogszerű opció, amiben az önkormányzatot ne terhelné bérlési vagy vásárlási kötelezettség. A parkolóházzal kapcsolatos eredeti szerződés egy, az előző városvezetéstől örökölt helyzetet teremtett, amelynek egyetlen értelmes és anyagilag elfogadható megoldása az lett volna, ha a Mirkóczki Ádám vezette önkormányzat 2020. tavaszán, mintegy féláron, élt volna a megvásárlás lehetőségével. Az érvényes bérleti szerződés nélküli üzemeltetés a lehető legrosszabb és legköltségesebb megoldás volt. Az elmúlt két évben eltűrt állapot a mostani polgármesteri aláírás hiányában azt eredményezné, hogy a városnak 15 év alatt több mint 1milliárd Ft-ot kellene fizetnie.

 

Bízunk abban, hogy a Polgármester, látva az EVAT Zrt-nek okozott anyagi és a parkolóház használóinak okozott nem vagyoni kárt, mielőbb felülvizsgálja a döntését. Az EVAT Zrt. továbbra is nyitott arra, hogy egy jogszerű és a cégnek veszteséget nem generáló helyzetben tovább üzemeltesse a parkolóházat.

 

EVAT Zrt.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló