2023. március 21., Benedek

Eger ügye

#mémoldal #mém

Egri mém és revolverező oldalak a közösségi médiában

Csarnó Ákos 2023.02.06. 13:48

Aktív, jelenleg működő oldalakat néztünk meg.

 

Ki ne találkozott volna már az interneten vicces, elgondolkodtató, sokszor idióta mémekkel? A közösségi médiában egy-kettőre el tud szabadulni egy-egy ilyen mém. Azt, hogy könnyen tud terjedni a mindenkori politika és a politikusok is felismerték, így a politikai jellegű üzeneteiket, kőkemény propaganda anyagaikat pár soros szövegel és képekkel nagyon gyorsan és hatékonyan el tudják juttatni sok emberhez.

 

Így működik ez már egy ideje Egerben is, valószínűleg sok olvasónk is találkozott már ilyen jellegű oldalakkal, de most mi összegyűjtöttük azokat, amelyek már egy ideje működnek vagy minőségibb tartalmat szolgáltatnak a médiatartalom fogyasztóknak.

 

A revolverező tartalom kicsit eltér a mém oldalak tartalmától, de mivel könnyen lehet bármikor oldalt, csoportot alakítani a közösségi médiában, a névtelenséget és ugyanúgy a gyors terjedést kihasználva rendkívül hatékony lehet a használatuk a politikai üzenetek célba juttatására illetve politikai ellenfelek lejáratására vagy szivárogtatásra.

Ezeknek az oldalaknak van még egy fontos ismérve. Alig néhány ezer forint reklámköltséggel meg lehet „tolni” a közösségi média algoritmusainak motorját, így még nagyobb lehet a célközönség. És ezt ki is használhatják az oldalak üzemeltetői.

Egri Ufo

 

2015 márciusában hozták létre az oldalt, „közszereplő” státusszal, jelenleg 4700 követővel rendelkezik. Az első perctől kezdve az egri Fidesz érdekeinek megfelelően „dolgozott” az oldal, sokszor a jó ízlés határait is átlépve. Fénykorában használták a 2019-es önkormányzati választások előtt és utána is sokáig, leginkább a mostani polgármester és az akkori összeállt ellenzék ellen. 2021-ben viszont gyakorlatilag leálltak az üzenetekkel, és feltűnően csendben maradt az oldal a 2022-es országgyűlési választások alatt.

 

Az oldal újra aktivizálta magát idén januárban, az eddigi három posztjuk Mirkóczki Ádám polgármester tevékenységét kritizálta. Ebből mi arra következtetünk, hogy az oldal, amennyiben tényleg működni fog, akkor a polgármestert és körét fogja ekézni illetve fideszes, helyi fideszes és kormánypárti üzenetekkel fogja bombázni az arra fogékony közönséget. Ahogy látjuk az oldal működését noha egyértelműen fideszes a drótozása, inkább a kétfejű egri fidesz orojánista oldalához köthetők mintsem a pajtókista oldalhoz.

 

 

 

Dobó Népe

 

2021 szeptemberében hozták létre az oldalt „személyes blog” státusszal, jelenleg 7900 követővel rendelkezik. A posztok jellegéből szinte azonnal ki lehetett következtetni a kormánypárti narratíva feltétlen és szolgai követését. Alapításának ideje egybe esik a 2022-es választási kampány beindulásával, pénzt energiát és muníciót nem sajnálva „lőttek” mindenkire, aki nem a Fidesz oldalán játszott, de Berecz Mátyás összellenzéki jelölt kapta szinte a legtöbb „találatot”. Mára az orosz-párti propaganda legkomolyabb egri szekértolóivá váltak.

 

Az oldal folyamatosan működik, leginkább az országos kormány és Fidesz kompatibilis panelekkel, kőkemény propagandát tol, viszont helyi kérdésekbe – Berecz alázása óta – nem nagyon szólnak bele, az egri polgármester ügyeit pl. nem is nagyon bolygatják, így könnyen levonható a következtetés, hogy az oldalt Pajtók Gábor támogatói köréhez lehet kapcsolni.

 

 

 

Egerben NER-tek

 

Furcsa kört járt be ez az oldal. 2018 októberében hozták létre, jelenleg 1800 követővel rendelkezik. Alapításakor egyértelműen a 2019-es önkormányzati választás kampányára időzítették az indítását és egyértelműen az akkori városvezetés és a Fidesz viselt dolgaival foglalkozott elsősorban, majd az ellenzéki győzelem után az egri Fidesz orojánista szárnyának ekézésével voltak elfoglalva. A mémeket 2021-ben még szorgalmasan gyártották, azonban 2022-ben töredékére esett a „gyártás”, ősszel pedig gyökeres fordulat állt be az oldalnál. A korábban Mirkóczki Ádám polgármester köréhez tartozó oldal 180 fokos (de legalábbis 120 biztosan) fordulatot hajtott végre, ugyanis az eddig Mirkóczki támogató-Oroján ellenes oldalból egy teljesen a polgármester és körét bíráló és kifigurázó oldallá vált. Az oldal jó információ-forrásokkal rendelkezik, mémek tekintetében tehát a polgármester ettől az oldaltól sem várhat sok segítséget, most nem jó a széljárás…

 

 

Városháza Talponálló

 

A legfrissebben alapított közösségi oldal, egyelőre kevés követővel, de a többi, az előzőekben említett oldalhoz képest talán a legbennfentesebb információkkal ellátott. Nagyjából olyan képet fest az egri Közgyűlésről és a polgármester köréről, mintha maga is az első sorból nézné a történéseket. Az oldal státusza „vendéglátás”, de a tartalom olyan nehéz, hogy néha Bilagit kell az emésztéshez.

 

 

 

Ha valaki tud komolyabban vehető és nagyobb közönséggel rendelkező oldalt vagy csoportot, ami az előzőekhez hasonlóan mémeket ad közre vagy írásokkal revolverezik, akkor kérjük, hogy küldjön linket! Addig is mindenki választhat magának a kedvére olyan politikai tartalmú – és egri – mémoldalt, amit szeret.

 

Na igen. Mielőtt bárkiben az merülne fel, hogy valamelyik oldal mögött mi, a sokat bírált Egri Ügyek és csapata állna, szeretnénk jelezni, hogy nem, mert nekünk ilyen megoldásokra nincs szükségünk, meg amúgy is.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló