2024. július 23., Lenke

Eger ügye

#drágulás #lakásárak #ingatlanpiac

Egri ingatlankörkép: ennyivel drágultak egy év alatt a használt lakások és házak a városban


Hogyan alakult az elmúlt egy évben Eger ingatlanpiaca? Mennyivel kell többet fizetnie 2020 augusztusához viszonyítva annak, aki idén döntött ingatlanvásárlás mellett Heves megye székhelyén? Mennyire drágák az egri téglalakások a többi megyeszékhelyhez képest? Írásunkból kiderül.

 

15%-os drágulás az egri használt ingatlanok körében

Az Egerben eladásra meghirdetett lakóingatlanok egy esztendő alatt összesen átlagosan 15,3%-kal drágultak. 2020 augusztusához képest tehát négyzetméterenként mintegy 67 ezer forinttal kerültek többe idén augusztusban a hevesi megyeszékhelyen megvásárolható ingatlanok.

Az egész megyére átlagosan jellemző változás az arányokat tekintve csaknem ugyanekkora volt, azzal a különbséggel, hogy ez idő alatt egy négyzetméter kb. 37 ezer forinttal lett drágább.

 

Országos szinten már ehhez képest jóval mérsékeltebb áremelkedés következett be: az eladásra meghirdetett lakóingatlanok körében 9,8%-os drágulásról, azaz négyzetméterenként kb. 43 ezer forinttal magasabb kínálati árról beszélhetünk. 

 

A családi házak drágultak leginkább

 

Ha ingatlantípusonként nézzük az egri ingatlanpiacon egy esztendő alatt bekövetkezett változást, megállapíthatjuk, hogy legnagyobb mértékben a kertes házak átlagos négyzetméter ára emelkedett. Csaknem 17%-kal kellett többet, 339,5 ezer Ft/m2-t fizetni egy egri használt házért 2021 augusztusában, mint 12 hónappal azelőtt. Ez egy 80 négyzetméteres ingatlan esetében 3,9 millió forinttal magasabb alku előtti árat jelent a 2020 nyarán tapasztalt átlagos árakhoz képest. 

Családi házak átlagos négyzetméter árai 2020 és 2021 augusztusában (Ft_m²)

A megyében ezidő alatt ötödével lettek drágábbak ezek az ingatlanok: 153 ezer forintról 185 ezer forintra kúszott az eladásra kínált kertes házak átlagos négyzetméter ára egy esztendő leforgása alatt. Országosan pedig szintén lényegesen mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, ha családi házhoz szeretnénk jutni - a tavalyi 281 ezer Ft/m2 helyett idén augusztusban már 331 ezer Ft/m2-es átlagos árat kértek az ezen típusú ingatlanokért.

 

Lakások árváltozásai az elmúlt évben

 

A téglaépítésű, illetve a panellakások kínálatának összehasonlításánál az egri ingatlanok esetében szembetűnő az a különbség, amely megyei szinten nem, országosan viszont méginkább jellemző. A téglalakások négyzetméter ára több mint duplaannyival növekedett, mint az eladásra kínált paneleké. A használt téglalakások tavaly nyáron átlagosan 511 ezer forintos négyzetméter áron cseréltek gazdát, a panelek ugyanekkor 308 ezer Ft/m2-es árszintet képviseltek a piacon. 2021 augusztusára ezek az átlagos árak a Bükk-vidék délnyugati szélén lévő városban rendre 585, illetve 353 ezer forintra nőttek.

Egri használt lakások átlagos négyzetméter árainak alakulása az elmúlt egy évben (Ft_m²)

Hol helyezkedik el Eger a megyeszékhelyek árversenyében?

 

Az Ingatlannet.hu augusztusi adatai alapján a vidéki megyeszékhelyek közül az eladásra meghirdetett családi házak esetében Debrecen tekinthető a legdrágábbnak, rendre 466 ezer Ft/m2-es átlagos áraival.

Eger 340 ezer forintos átlagos négyzetméter árával a 9. helyen áll ebben a sorban, közvetlenül Tatabánya mögött és Nyíregyháza előtt.

Ami a téglalakásokat illeti, a legdrágább ingatlanokat szintén Debrecenben (681 ezer Ft/m2), találjuk, Eger pedig 586 ezer forintos átlagos négyzetmétereivel az ötödik legmagasabb árszínvonallal rendelkező megyeszékhely.

 

A panelek kínálatánál a képzeletbeli dobogó első fokát Székesfehérvár foglalja el, 509 ezer forintos négyzetméter árával. Az egri paneleket (353 ezer Ft/m2) a megyeszékhelyek sorában a 10. helyre tehetjük.

 

Milyen hatással bírnak az igénybe vehető otthonteremtési kedvezmények az ingatlanárakra?

 

Habár több mint két éve már használt ingatlan megvásárlása esetén is igényelhető a CSOK hitel megfelelő formája, azzal a gyors ütemű drágulással, melyet magával hozott, az elérhető támogatások egyre bővülő köre sem tud lépést tartani. Az elmúlt években az újépítésű és használt lakások ára részben az aktuálisan igénybe vehető kedvezmények – kamattámogatással igénybe vehető lakáskölcsön, illetve a vissza nem térítendő támogatások –  miatt eltérő ütemben nőtt, illetve csökkent. Ugyanakkor az idei évben a használt ingatlanok áremelkedése kezdett mérséklődni, míg az új építésű lakások ára továbbra is felmenőben van. 

 

A cikk elkészítésében partnerünk volt az Ingatlannet.hu

 

(Indexfotó: Vámossy Béla)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló