2022. szeptember 30., Jeromos

Eger ügye

#oktatás #rezsiválság

Egri alapítványi iskolák: nem zárnak be és nem terhelik a szülőkre a rezsi emelkedését

Csarnó Ákos 2022.09.23. 10:21

A rezsiválság mindenkit érint, az oktatási intézményeket is. Az már kiderült, hogy 20 Celsius-fok lehet a minimum a termekben és csoportszobákban. Vagyis ennél hidegebb nem lehet ezekben a helyiségekben, akármilyen spórolást ír elő a kormány. Ez az előírás nem segíti a takarékoskodást a fűtésszámlával. Az állami és egyházi fenntartású iskolák bízhatnak az állam támogatásában azonban az alapítványi fenntartásúak komoly problémákkal szembesülnek.

 

Egerben is több ilyen intézmény működik, rengeteg tanulóval és tanárral. Többüket megkérdeztük, hogy miként látják a jövőjüket, hogy a várhatóan nagy arányban megemelkedő rezsiköltségek miként érintik az iskolákat illetve tagintézményeiket. A kapott válaszokat olvashatják lentebb.

 

A Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium nevében az igazgató, Sipos Mihály szerint „jelenleg minden bizonytalan. Érvényes szerződéseik vannak áram-, gáz-, távhő szolgáltatókkal. Ez néhány hónap viszonylagos nyugalmat és felkészülési időt tesz lehetővé.

 

 

Legnagyobb gondot a kollégiumok fenntartása fog okozni. Takarékossági intézkedések átgondolása folyamatban van, de az nem lesz elég a megugró költségek fedezetére. Nem a szülőkre kívánjuk áthárítani a megnövekedett terheket. Bízunk abban az ígéretben, hogy az iskolákat nem fogja magára hagyni az állam.

Az Egri Mozaik Suliban nem emelkedik a működési támogatás. Az iskola helyben nem gazdálkodik, a fenntartó tartja fenn az iskolát. A központból erre vonatkozó tájékoztatást nem kaptunk. Takarékosan igyekszünk működni, ahogy eddig is – tájékoztatott Novák Katalin intézményvezető.

 

Petőné Pászti Margit, kuratóriumi elnök szerint az Egri Waldorf Általános Iskola költségvetését jelentős mértékben érinti a rezsiköltségek - különös mértékben a gázár - emelkedése.

 

Az iskolaépület fűtése jelenleg kizárólag gázfelhasználással működik, az áttérés más fűtési módra legfeljebb csak kis mértékben merülhet fel. Az idei nyári nagy tetőfelújítás miatt a beruházásokra költhető tartalékaik jelentősen lecsökkentek.

A tanév rendjének módosítása, az iskola akár átmeneti lezárása NEM merülhet fel, ezért más megoldásokban gondolkodnak.

 

 

A megemelkedett energiaárak miatt azonban kénytelenek több irányba is lépéseket tenni a megoldáshoz:

 

1. Igyekeznek pénzügyi forrásokat felkutatni az emelkedett költségek finanszírozásához. 

Indokoltnak tartanánk állami pénzügyi segítségnyújtást (pl. kiegészítő normatíva formájában), így nagy figyelemmel várjuk az ezzel kapcsolatos híreket. Aktívan figyeljük a pályázatokat, mind a működésre, mind alternatív fűtési beruházásra vonatkozóan. Szükség esetén pénzügyi segítséget fognak kérni egyedi támogatóktól és az iskola szülői közösségétől is. 

 

2. Energia megtakarítási intézkedéseket terveznek, melyeket egy tanárokból és szakmailag hozzáértő szülőkből álló stáb készít elő (külső szakértőket is bevonva). A javaslatok között lesznek a fűtés szabályozására/optimalizálására vonatkozó tervek, a gázfűtés részleges kiváltására vonatkozó tervek is és sok egyéb praktikus javaslat a használattal kapcsolatban. Dolgoznak alternatív fűtési lehetőség előkészítésén, amelyre reményeik szerint a későbbiekben pályázni is tudunk. 

Ebben segítségükre van a Waldorf Szövetség is, aki jelenleg kiemelten foglalkozik az energia és a rezsiköltségek kérdésével, illetve teret ad annak is, hogy az országban működő sok-sok waldorf intézmény jó gyakorlatai is megosztásra kerüljenek. 

 

indexkép: pixabay, fotók: az intézmények honlapjairól

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló