2023. március 30., Zalán

Eger ügye

#eger #tűzoltók #uszoda #gyakorlat

Ellepték a tűzoltók az egri uszodát – Szerencsére csak a gyakorlat kedvéért (FOTÓK)

Barna Benedek 2021.07.27. 12:53

Az elképzelt szituáció szerint egy szabálytalan hegesztés miatt tűz keletkezett az épületben, és két embert nem találtak a kiürítéskor.

Szituációs begyakorló gyakorlatot szervezett hétfőn a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az egri uszodában – számolt be a katasztrófavédelem honlapja.

A feltételezés szerint az uszoda kazánházában karbantartási munkálatok folytak, ennek során egy szabálytalanul végzett hegesztés miatt tűz keletkezett és átterjedt a tetőszerkezetre. A sportlétesítményben eközben ötven sportoló tartózkodott. A tűzjelző berendezés érzékelte a tűzesetet, a jelzés befutott a tűzoltóságra, az uszoda biztonsági szolgálata is megerősítette a tüzet a 112-es segélyhívón. Ezt követően a dolgozók azonnal megkezdték az épület kiürítését a tűzriadó terv alapján, két embert viszont nem találtak. 

A nyári melegben nyitva hagyott nyílászárókon keresztül a levegőcsere utánpótlás intenzív volt, ennek következtében a tűz gyorsan terjedt a tetőszerkezeten, minden irányban.

DSC_0014

A gyakorlatra az egri, a füzesabonyi, és a mezőkövesdi hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egri hivatásos tűzoltók érkeztek ki elsőként a gyakorlat helyszínére, három tűzoltó gépjárművel. Felvették a kapcsolatot az uszoda munkatársaival, majd elsőként a közművek elzárására összpontosítottak, elzárták a gáz főcsapot, majd áramtalanították az épületet. Porral oltó készülék és vízsugarak védelme mellett behatoltak a füsttel telített helyiségekbe, majd nekiláttak az égő kazánház és a tetőszerkezet oltásának, ezzel párhuzamosan a mentési csoport az eltűnt emberek keresésére indult.

DSC_0057

A tűzoltók átvizsgálták az épületet, az egyik embert a kazánházban, a másikat a tetőtérben találták meg, mentőálarcot adtak rájuk, majd kihozták és átadták őket a mentőknek.

 

A mezőkövesdi és füzesabonyi egységeket csak elméleti síkon voltak jelen a gyakorlaton. A tűzoltás vezetője a mezőkövesdi tűzoltók részére – elméletben – azt a feladatot adta, hogy létrás gépjárműről megszerelt vízsugárral a tetőszerkezet tüzét oltsák, a füzesabonyi egység pedig azokat a tűzoltókat váltotta, akiknek a légzőpalackjából már fogytán volt a levegő. 

DSC_0155

A beavatkozók védőruházatban, teljes légzésvédelem mellett hajtották végre a tűzoltási és mentési feladatokat, a füsthatáron belül a gyakorlat ellenőrzői különösen figyelték a környezeti levegőtől független légzésvédelem szakszerű használatát.

 

A gyakorlás több mint egy órán át tartott, a beavatkozók a nagy belterületű, éghető tetőszerkezettel rendelkező sportlétesítmény oltásának sajátosságaira fókuszáltak, a tapasztalatokat zárásként megosztották egymással.

 

További képek az alábbi galériában lapozgathatók:

#GALLERY_134#

(Fotók: Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló