2021. május 6., Ivett Frida

Eger ügye

#egerplusz #eger #egri vár #nyitás #dobó istván vármúzeum

Újranyitás Egerben: elsőként a Vármúzeum tárja ki kapuit a kulturális és szabadidős intézmények közül

Keller Richárd 2021.04.30. 17:38

Már szombaton „Újra vár az Egri Vár” gazdag programokkal. 

Elképzelhetetlen Eger turizmusa a Dobó István Vármúzeum és az Egri Vár nélkül, ezért szimbolikus értéke is van annak, hogy féléves kényszerszünet után szombaton elsőként nyitja meg kapuit az egri intézmények közül hazánk legnépszerűbb vidéki múzeuma – hangsúlyozta Mirkóczki Ádám pénteken a várban tartott sajtótájékoztatón.


Bár nem látogatható minden része a várnak, főleg a látogatók biztonságának érdekében, de a jó hír az, hogy a Szép-bástya állagmegóvási munkái szépen haladnak és legkésőbb két hét múlva, május közepén befejeződnek, közölte Eger polgármestere. Arról is beszélt, egyelőre a déli kapu az omlás miatt zárva lesz, de ha elkészül az új támfal, illetve átadásra kerül a Varkoch-kapubástya, szakaszosan visszafoglalhatják a látogatók a várat.

IMG_3442
Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója a legfőbb újdonságokról beszélve kiemelte: egy pályázatnak köszönhetően megújult többek között a múzeum weboldala, amelyet egy-két napon belül élesítenek. Várhatóan május első heteiben az új oldalon elérhető lesz egy online jegyrendszer, így a turisztikai szempontból frekventált időszakokban jelentősen csökkenthet a vármúzeumba belépni kívánók várakozási idejét, szögezte le. Az új honlap az Egri vár brand-építéséhez hozzájáruló új design-t kapott és egy mutatós imázsvideóval indul. 

 

Az egyszerűsített menüstruktúra mellett létrehoztak egy blokkot, mely olyan tartalmakat kínál a felhasználóknak, melyek részben kárpótolhatják őket a személyes látogatás hiánya miatt: virtuális kiállítások, online ismeretterjesztő játékok, videós tartalmak és online gyűjteményi adatbázis teszi lehetővé minden korosztály számára, hogy az interneten keresztül is megismerhessék múzeumunk értékeit.

IMG_3449
A Szép-bástyával kapcsolatban Ringert Csaba kijelentette, hogy várhatóan június első heteiben már a déli kapun keresztül is támadhatják a várat a látogatók. A kivitelezési munkálatok némileg csökkentik ugyan a szabadon bejárható területek nagyságát az Egri várban, de bízunk benne, hogy a nemrégiben átadott új attrakcióink, a megújult Zárkándy-bástya valamint Gárdonyi kert nyújtotta lehetőségek kárpótolják látogatóinkat – fejezte ki reményét az igazgató.

 

Ringert Csaba arról is beszélt: A Dobó István Vármúzeumba érkező vendégek az ingyenesen hozzáférhető wifi hálózaton keresztül telepíthetnek egy alkalmazást, majd kezdődhet a műemlék játékos, élményekkel teli, önálló felfedezése. A kifejlesztett rendszer egy útvonaltervező és egy ismeretterjesztő, interaktív tartalmi elemekkel, játékokkal, kvízzel színesített program is egyben.

A várban zajló beruházások közül az igazgató az épülő Varkoch-kaput emelte ki, melynek impozáns tornya már jól látható Eger város több pontjáról is, nemrég elkészült a tetőszerkezet, jelenleg a farkasverem kialakításán dolgoznak, amit egy Európában is egyedülálló csapóhíd beépítése követ majd. Újdonság lesz a Dobó bástya előterében épülő Cipóosztó ház is, ahol a korabeli gasztronómia rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek majd a vendégek.

Szalainé Király Júlia főmuzeológus, történész arról tájékoztatott: idén nyáron 10 tábort terveznek 8-14 éves gyermekek számára. Kifejtette: a múzeumban zajló programok minden évben más és más tematikát dolgoznak fel segítségül hívva a hadtörténeti, történeti, régészeti, néprajzi, képzőművészeti és irodalomtörténeti gyűjtemények és a kiállítások gazdag szakmai anyagát valamint a múzeumpedagógia folyamosan megújuló, változatos módszereit.

IMG_3455

A gyerekek különleges környezetben – egyfajta időutazással – sok-sok játékon, kalandon keresztül ismerhetik meg a múzeum világát, és kerülhetnek olyan szituációkba, ahol megelevenedik egy történelmi esemény, életre kel egy-egy ismert vagy hétköznapi történelmi személyiség, ismertté válnak ünnepnapok és hétköznapok történései, karakterei. A táborban nagyszerű közösség kovácsolódik, a közös játék, a közös alkotás, számos verseny, próba erősíti a csapatszellemet.

 

"Célunk, hogy a hónapokra számítógép elé ültetett gyerekek sokat mozogjanak, elmerüljenek a közös játékban, a monitor világát felváltsa a kézzel foghatóság, mind az öt érzékszervet megmozgató tevékenység" – fogalmazott Szalainé Király Júlia.

 

(Fotók: Keller Richárd)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló