2023. március 30., Zalán

Eger ügye

#eger #gyöngyös #novaj #sirok #útfelújítás

Potom 150 millióért felújítanak 1 kilométernyi utat Eger és Novaj között – Mutatjuk, hol lesz idén útépítés a környéken

2021.01.12. 16:56

Több szakaszon is dolgozni fognak 2021-ben.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium január elején közölte: idén folytatódik a közúthálózat korszerűsítése részben a Magyar Falu Programban és az uniós társfinanszírozású Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, részben pedig egy 2021-ben induló program keretében. Összesen ezer kilométernyi útszakasz újulhat meg itthon ebben az évben.

 

"December végén írtuk alá a kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfelújítási program végrehajtásához szükséges támogatási szerződést az országos közútkezelővel. A kormány több mint 157 milliárd forintot biztosít a Magyar Közút Nonprofit Zrt. számára közel 590 kilométernyi útszakasz rendbetételéhez 2022-ig. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott fő- és mellékúti korszerűsítések közül a program első két évében a leghosszabb egybefüggő szakaszként a Kecskemét-Dunaföldvár összeköttetés burkolata újul meg összesen közel 46 kilométeren, ebből már idén elkészül három csomópont körforgalommá alakítása az 52-es főúton" – jelentette be Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

 

A 2021-ben befejeződő projektek dobogósai a Törökszentmiklós-Mezőberény (20,2 kilométer), a Derekegyháza-Székkutas (19,7 km) és a Gyöngyös-Eger (15,1 km) kapcsolatok egyes szakaszai. A forrásbiztosításnak köszönhetően a többi között jövőre zajárnyékoló fal is épül az M0 autóút mellett Pécel térségében, fél kilométeren. 

 

Idén indul el Magyar Falu Program következő része, és a közel 250 projekt összesen több mint 550 kilométeren teszi lehetővé kistelepülési utak rendbetételét mintegy 90 milliárd  forint értékben. 2021-ben a kivitelezők közel 300 kilométeren érhetnek a hazai költségvetés terhére megvalósuló munkálatok végére 42 milliárd forintból.

 

utfelujitas-komka-peter-mti
Fotó: Komka Péter / MTI

 

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: "2021 rekordév lehet számunkra az elindított projektek számában, a felújítandó szakaszok hosszában és a beruházásokra fordított összegben is". Mint mondta, a tervezett beruházások megvalósításával több százezer autós közlekedhet korszerű és biztonságos utakon. Emellett további kedvező hatásként említette, hogy a felújításoknak köszönhetően felszabaduló üzemeltetési és fenntartási forrásokat más szakaszok javítási munkáiban hasznosíthatják.

 

Az Egri Ügyek megkereste a minisztériumot és rákérdeztünk, hogy egészen pontosan mely útszakaszokat újítják fel a környéken 2021-ben. Az ITM válaszában azt írta, a Magyar Közút beruházásaiban idén 14 Heves megyei útszakasz felújítását tervezik összesen közel 60 kilométeren, 10,4 milliárd forintból

 

Az Egert is érintő fejlesztések közül a közleményben említett 15,1 kilométeres szakasz a 24-es főútnak egy Gyöngyös felé eső részét jelenti. Ugyancsak idén készül el a Magyar Falu Program forrásaiból a Sirok térségében korábban rendbetett, közel 5 kilométeres szakasz 3,2 kilométeres folytatásának korszerűsítése is Eger irányában. A két fejlesztés összértéke mintegy 3 milliárd forint.

 

Ezek mellett még egy, a megyeszékhelyet közvetlenül érintő beavatkozás is várható az Eger-Novaj összekötő úton 1 kilométeren, több mint 150 millió forintból.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló