2022. december 3., Ferenc Olívia

Eger ügye

#egerplusz #eger #átalakítás #gárdonyi géza utca #vécseyvölgy utca #jelzőlámpa

Átalakul a problémás egri csomópont: lámpát is kap a Gárdonyi és Vécseyvölgy utcák kereszteződése

2021.03.25. 13:15

A tervek szerint korszerűsítik az utakat, járdákat, gyalogátkelőket, és a vasúti átjárót is átépítik.

Portálunk is megírta tavaly januárban, hogy egy hirdetmény szerint végre átépítik Eger egyik legutáltabb kereszteződését. Az Egri Napok Blog pedig most kiszúrta, hogy megtörtént a következő lépés: az ajánlatkérő, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ugyanis már konkrétan az építkezésről tett közzé egy közbeszerzési hirdetményt.

 

A dokumentumból a munka részletei is kiderülnek, és ezek alapján hamarosan lámpás kereszteződéssé alakulhat a csomópont. A hirdetmény szerint a kivitelező feladata "az Eger, 2504. jelű, Eger – Bogács összekötő út (Vécseyvölgy utca) – Gárdonyi utcai balesetveszélyes csomópontjának átépítése a rendelkezésre álló kiviteli tervek és engedélyek alapján 360 m hosszú beavatkozás keretében".

 

A kialakítandó csomópont az alábbi főbb elemeket tartalmazza:

a) Gárdonyi utca – Zoltay utca korszerűsítése: Meglévő útszakaszok szélesítése kiemelt szegélysor építésével, illetve szintbeni jelzőlámpás csomópont kialakítása.

 

b) Tetemvár utca – Vécseyvölgy utca korszerűsítése: A Dézsmaház utca és a Vécsey utca jelenleg külön-külön útcsatlakozással rendelkezik a Vécseyvölgy utcához. A tervek szerint az útcsatlakozások elbontását követően a két utca egy új útkapcsolattal fog csatlakozni a Vécseyvölgy utcához. A Vécsey utca útkapcsolata 5 db férőhelyes parkolóvá épül át. Az útszakaszok geometriai sajátosságai miatt, illetve a szintkülönbségekből adódóan a pályatest megemelése, ívbővítések kialakítása és az úttengelyek geometriai átalakítása szükséges.

 

c) Gyalogjárdák korszerűsítése, gyalogos közlekedés biztosítása: A tervezett fejlesztés keretein belül a meglévő gyalogjárdák nyomvonala és geometriája is módosításra kerül. Kijelölt gyalogátkelőhelyek, valamint taktilis burkolati elemek- és burkolati sávok kialakítása szükséges a vakok és gyengénlátók biztonságos közlekedésének biztosítása miatt.

 

d) Vasúti keresztezés: Az Eger – Putnok vasútvonal Eger – Felnémet állomásköz 44+53,82 vasúti szelvényében lévő vasúti útátjáró átépítése, a meglévő két darab gyalogos átjáró korszerűsítése, illetve a biztosítóberendezések fejlesztése szükséges.

 

e) Támfal: Eger, Gárdonyi utca mellett monolit vasbeton támfal építése 40,0 m hosszban.

 

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló