2021. október 25., Blanka Bianka

Eger ügye

#eger #eszterházy károly egyetem #egri főegyházmegye #ternyák csaba #katolikus egyház

"Eger két történelmi múltú intézménye ismét egymásra talált" – az érsek nyilatkozata az egyetem átvételéről

2021.04.27. 16:15

Dr. Ternyák Csaba elmondta: nem lesznek nagy változások az augusztustól katolikus egyetemként működő intézményben.

Ahogy arról az Egri Ügyek is beszámolt, kedden az Országgyűlés megszavazta a törvényjavasatot, amelynek értelmében augusztus elsejétől az Eszterházy Károly Egyetem egyházi fenntartásába kerül. Ősszel tehát már az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem fogadja a hallgatókat Egerben.

 

A parlamenti döntést követően Dr. Ternyák Csaba egri érsek rövid nyilatkozatott tett az intézmény átvételéről, amelyet a Líceum Televízió közvetített. Mint mondta, ez a változás egyrészt visszatekintésre, másrészt előretekintésre sarkall.

Ha visszatekintünk a múltba, akkor megállapíthatjuk, hogy Eger városának két történelmi múltú intézménye ismét maximális formában egymásra talált.

– fogalmazott, emlékeztetve, hogy 250 éve Eszterházy Károly püspök hozta létre a Líceumot, hogy a régió egyetemi központja legyen.

 

Dr. Ternyák Csaba ezután hangsúlyozta, hogy a döntést megelőzően felmérték, mit gondolnak az érintettek a fenntartóváltásról.

Örömmel értesültem korábban már arról, hogy az egyetem szenátusa teljes létszámban, száz százalékban támogatta a kezdeményezést, és tulajdonképpen maga állt elő ezzel a kezdeményezéssel, hogy az egyetem találjon vissza régi létrehozójához, az egyházhoz. Örömmel vettem azt, hogy az egyetem vezetése, az egyetem tanárai, diákjai, mindenki örömmel tekint a változások elé, amelyek nem lesznek túl nagyok, hiszen az egyetemnek a struktúrájában, az egyetemnek a hitvallásában eddig is ott szerepeltek azok a keresztény értékek, amelyeket közösen vallunk

– mondta.

 

Majd úgy folytatta: ha a jövőbe tekintünk, azt láthatjuk, hogy akkor sok feladat vár az egyetemre, az egyház pedig készen áll az ezekben való együttműködésre.

Készen állunk arra, hogy segítsük és támogassuk az egyetemet abban a nagy szolgálatban, amelyet ebben a régióban, sőt bizonyos tekintetben az egész országban magára vállal és végez

– fogalmazott. Mint mondta: azt remélik, hogy a közös munka, amit az egyetem vezetésével fognak végezni, az egész régiónak és Eger városának is örömére és megelégedésére szolgál majd.

 

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló