2022. augusztus 18., Ilona

Eger ügye

#egerplusz #eger #kiállítás #líceum #eszterházy károly katolikus egyetem

Az éjszakai égboltot megörökítő egyedi fotókból nyílt kiállítás az egri Líceumban

Barna Benedek 2021.08.05. 16:20

A képek egy tudományos projekt "melléktermékeként" született meg a tárlat.

 

Dr. Kolláth Zoltán, a Kémiai és Fizikai Intézet egyetemi tanárának képeiből nyílt kiállítás a Líceum aulájában – számolt be az egri egyetem honlapja.

 

Mint írják, Dr. Kolláth Zoltán a szakmai vezetője egy hamarosan záruló, a fényszennyezés vizsgálatával kapcsolatos projektnek, amelyben három egyetem vesz részt. Az egyetemi tanár a kutatások folyamán született mérési adatok "melléktermékeként" készítette el azt a fotósorozatot, ami szemlélteti az éjszakai felvételek lehetséges színezését és egyben a természetes csillagos égbolt különleges szépségeit. A tudomány és fotográfia találkozásának tekinthető kiállítást augusztus végéig lehet megtekinteni a Líceumban.

 

Dr. Tóth Antal, a Természettudományi Kar dékánja a tárlat szerdai megnyitóján arról beszélt, hogy a kutatók régóta vizsgálják a talaj-, a levegő- vagy éppen a vízszennyezést, de a zaj- és a fényszennyezésről kevesebbet tudunk. Szavai szerint ezért is fontos, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem három intézete, a Biológiai Intézet, a Kémiai és Fizikai Intézet és a Földrajz és Környezettudományi Intézet bekapcsolódott a fenti, 2017-ben indult projektbe. 

Fény nélkül nincs élet a földön, s szükség van a mesterséges fényre is, egyebek között közlekedésbiztonság miatt, de tudjuk azt is, a fényszennyezés komoly problémát jelent. Gonduljunk csak arra, mennyivel nehezebb az éjszakai pihenés egy teljesen kivilágított városban, vagy elég csak észrevennünk, hány rovar pusztul el egy-egy lámpa mellett

– mondta.

 

 

Elhangzott: a program egyik fő kutatási területe az égbolt fényességének mérése volt védett természeti területeken, Magyarországon és külföldi helyszíneken. A fényszennyezésmentes helyszíneken több esetben is sikerült olyan természetes fényjelenségeket megörökíteni és kimérni, amelyek különböző színekben jelennek meg az égbolton. Dr. Kolláth Zoltán pedig szerette volna mindezt a nagyközönségnek is megmutatni. A dékán úgy összegzett: a tudományos kíváncsiság, a kutatói kvalitás, a technikai adottság és a művészi véna találkozása a kiállítás. 

 

Dr. Kolláth Zoltán felidézte, hogy amikor gyermekként felnézett az égre, úgy látszódott az égbolt, ahogy ükapáink idejében, azonban ma a fényszennyezés miatt ez már elképzelhetetlen. 

Meg kell őriznünk a csillagos égbolt szépségét, meg kell ismertetnünk a mai gyermekekkel, hogy feltekinve rácsodálkozzanak, kérdéseket tegyenek fel, könyveket vegyenek elő, s egyszer talán fizikatanárok akarjanak lenni.

– fogalmazott.

 

 

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló