2021. szeptember 24., Gellért Mercedesz

Eger ügye

#egerplusz #eger #turizmus #vendéglátás #szálláshelyek

Júliusi rekord a belföldi turizmusban: előkelő helyezést ért el Eger a legnépszerűbb városok listáján

Barna Benedek 2021.08.12. 14:45

Az észak-magyarországi régió jól teljesített a foglalások terén.

 

Ahogy azt az Egri Ügyek is megírta, a Magyar Turisztikai Ügynökség közlése szerint júliusban rekordot döntött a belföldi turizmus: a hetedik hónapban 5,5 millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, ami 17 százalékkal magasabb az időszak korábbi rekordjánál.

Nemcsak a Balaton, hanem a dél-alföld, Eger és a Mátra-Bükk térsége is jól teljesített. Vidéken 45-50, Budapesten csak 30 százalékos volt a hotelek szobakihasználtsága. Egyértelmű, hogy júliusban belendült a hazai turizmus

– nyilatkozta a Portfolio-nak Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

 

Elmondása szerint a szobaárak átlagban 8-10 százalékkal emelkedtek, összességében azonban nem alakult ki árverseny a vidéki szállodák között. Ez alól némi kivételt jelent a Balaton, ahol hotelenként és településenként eltérő mértékben emelkedtek az árak. "Balatonfüreden, a 4 csillagos szállodák vendégéjszakái 20 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly ilyenkor" – tette hozzá Baldauf Csaba.

 

A vidéki szállodák augusztusban is megtelnek

A Szállodaszövetség elnöke azt is elmondta, hogy a júliusi rekordforgalmat várhatóan simán megdöntik majd augusztusban.

A vidéki szállodák szobafoglaltsága a nyár utolsó hónapjára 75 százalék körül lehet. Egyes nagyobb szállodáknál előfordulhat 90 százalék feletti foglaltság is. A budapesti szálláshelyek előfoglaltságáról még nincs adat, de erősen reménykednek a fővárosi szállodatulajdonosok abban, hogy az idei augusztus 20-a köré szervezett ünnepségsorozat bevonzza a turistákat: abban bíznak, hogy ha van program, akkor lesz miért maradniuk a vidéki turistáknak Budapesten.  

 

Íme a júliusi rangsor

 

A Porfolio cikke szerint annak ellenére, hogy a fővárosi szállodák még panaszkodnak a kevés belföldi turista miatt, de a Szallas.hu foglalási adatai szerint Siófokra, Hajdúszoboszlóra és Budapestre foglaltak szállást a legtöbben a múlt hónapban. A top 10 belföldi úti cél a Szallas.hu foglalási adatai szerint idén júliusban a következő volt:

 

1. Siófok
2. Hajdúszoboszló
3. Budapest
4. Balatonfüred
5. Eger
6. Hévíz
7. Gyula
8 Szeged
9. Zalakaros
10. Pécs


Kelemen Lili, a Szallas.hu szóvivője közölte, hogy a júliusi számok alapján is igaz, hogy a Balaton a legnépszerűbb úti cél. A második helyen Észak-Magyarország áll, a foglalásaink 16 százaléka szól valamely észak-magyarországi településre.

 

A Balaton tehát stabilan a nyár slágere, viszont Szállás.hu tapasztalataik alapján a júliusi dátumú foglalások darabszáma legnagyobb arányban Budapest és vonzáskörzete esetén nőtt tavaly júliushoz képest. Az Alföld és a Tisza-tó iránt is élénkült a kereslet 2020-hoz képest.

 

Foglalások eloszlása júliusban régió szerint:

 

Balaton: 33%
Észak-Magyarország: 16%
Nyugat-Dunántúl:10%
Dél-Alföld: 9,5%
Észak-Alföld: 9,4%
Dél-Dunántúl: 7%
Budapest és vonzáskörzete: 6,8%
Közép-Dunántúl: 5,5%
Tisza-tó: 2,8%

A Tisza-tó térségében a drágulás is erős volt: a fejenkénti, éjszakánkénti szállásárak itt nőttek legnagyobb arányban, 26,8 százalékkal.

Augusztus esetében már az látszik, hogy a napi beérkező foglalások mérséklődtek, de ez minden évben így van, mert a többség már lekötötte a nyaralását korábban. A Szallas.hu adatai arról tanúskodnak, hogy 2020-hoz képest jobb lehet az idei szezon a szálláshelyadók számára, de a járvány előtti, 2019-es szintet valószínűleg a hazai turisztikai szektor nem fogja elérni.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló