2021. október 26., Dömötör

Mindenki ügye

#turizmus #magyar turisztikai ügynökség

Rekordot döntött a belföldi turizmus júliusban, a Turisztikai Ügynökség szerint már minden a régi

Barna Benedek 2021.08.08. 12:46

Guller Zoltán, az MTÜ vezetője azt mondja, a munkaerőhiány sem olyan súlyos a szektorban, és rendeződni fog a helyzet.

 

A belföldi turizmus stabilan helyreállt a koronavírus-járvány okozta leállásból, a külföldi vendégek lassabban, de jönnek Magyarországra – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozva.

 

Guller Zoltán emlékeztetett, a nyári turisztikai szezon teljes szabadságban kezdődött, a magyarországi turizmusnak így legalább egy, másfél hónap előnye volt Európával szemben, amelyet meg is tartott.

Közölte, júliusban 110 milliárd forintos forgalma volt a vendéglátásnak a tavalyi 87 milliárd forint után. A vendégéjszakák száma júniusban 62 százalékkal nőtt az előző évihez képest, júliusban pedig 5,5 millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, ami 17 százalékkal magasabb az időszak korábbi rekordjánál – fejtette ki a turisztikai vezető.

guller-zoltán-mtü-facebook
Guller Zoltán (Kép forrása: MTÜ / Facebook)

 

Guller Zoltán elmondta, a balatoni szálláshelyeken júniusban mintegy 10 milliárd forintot költöttek a vendégek, ami a tavalyi érték kétszerese. Júliusban ez a szám az előzetes becslés szerint 25,5 milliárd forint, ami 35 százalékos növekedés – tette hozzá.

 

Beszélt arról is, hogy a járvány miatt semmilyen fejlesztés nem állt le, több száz milliárd forint áramlott a turizmusba, "soha ennyi pénzt nem kapott még az ágazat". A vidéki Magyarországon 35 új szálloda és panzió épül, míg 600 panzió felújítása befejeződött, eközben 14 ezer magánszálláshely vehetett fel támogatást és mintegy 60 ezer szoba újult meg – fejtette ki Guller Zoltán, aki szerint nincs súlyos, rendszerszintű munkaerőhiány az ágazatban a koronavírus-járvány után, ezért a helyzet várhatóan hamarosan rendeződni fog.

 

Ugyanakkor a 444.hu az MTÜ vezetőjének nyilatkozata kapcsán megjegyzi: a sikerpropagandával szemben a valóság azért inkább az, hogy a válság csak tovább növelte a szakadékot a szektorban a kedvezményezettek és a magukra hagyottak között. Az például már év elején kiderült, hogy a Turisztikai Ügynökség a rendelkezésére álló 300 milliárd kétharmadát az igénylők 0,5 százalékának osztotta ki (a legnagyobb nyertes Mészáros Lőrinc hotellánca lett), míg a rászoruló (nem kormányközeli) többség lényegi támogatás nélkül maradt.

 

Guller munkaerőhiánnyal kapcsolatos megjegyzésének pedig ellentmond, hogy a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás nemrég úgy nyilatkozott: a járvány miatt a dolgozók 40-50 százaléka hagyta el a szakmát, és csak egy részük tért vissza. De korábban a Job Force Iskolaszövetkezet üzletágvezetője is arról beszélt, hogy a vendéglátásból, turizmusból, rendezvényszervezésből sok szakember távozott, és őket a piaci visszajelzések alapján lehetetlen, vagy nagyon nehéz visszacsábítani, helyettük diákokat alkalmazhatnak.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló