2023. március 30., Zalán

Eger ügye

#egerplusz #eger #történelem #dobó istván vármúzeum #konferencia #végvár

Érdeklik a végvárak és történetük? Akkor az egri vármúzeum konferenciája Önnek szól!

Barna Benedek 2021.10.13. 12:42

Több hazai felsőoktatási intézmény szakemberei tartanak előadásokat a Dobó-bástyában csütörtökön és pénteken.

 

Az egri Dobó István Vármúzeum és a Vártörténeti Műhely kétévente rendezi meg a közel négy évtizedes múltra visszatekintő szakmai konferenciáját.

Idén 2021. október 14-15-én kerül sor a programra, Végvárak, döntések és döntéshozók címmel.

A konferencia-sorozat mára a hazai kora újkorral foglalkozó történeti kutatás egyik legrangosabb műhelyévé vált. A nagy hagyományokkal rendelkező konferenciákon a végvárak történetével és társadalmával foglalkozó jeles kutatók: történészek, régészek, művészet- és irodalomtörténészek, muzeológusok gyűlnek össze. A szakmai tanácskozás során egyetemes történeti keretekben vizsgálják az oszmán hódítók ellen kiépített 16–17. századi magyar végvári rendszert, illetve a török kor társadalmi-politikai-gazdasági kérdéseit. Az elmúlt évtizedekben a műhelyben jelentős eredmények születtek, amelyek a Dobó István Vármúzeum Studia Agriensia című köteteiben jelentek meg.

 

A konferenciasorozat ebben az évben a döntések útját kívánja nyomon követni a kora újkori politikai, gazdasági, katonai központoktól a csataterekig.

Az előadások három nagyobb témakör köré csoportosulnak. Az előadások egy része a nemzetközi politikai, gazdasági, katonai döntéshozatal központjaival, intézményeivel, szereplőivel foglalkozik, másik csoportjuk a hadvezérek döntéseit elemzi a csaták és várostromok tükrében, a harmadik téma pedig a magyar katonai és politika elit döntési lehetőségeit vizsgálja.

 

Az országos szintű konferencián ez évben is több hazai felsőoktatási intézmény (Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem) a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont, múzeum (Hadtörténeti Intézet és Múzeum) és levéltár (Budapest Főváros Levéltára) kutatói fognak előadni.

 

A konferencia nyilvános, ingyenesen látogatható előadásait a Dobó-bástya konferenciatermében tartják.

 

Íme a program:

vegvar prog 2021_Plakát (1)

(Indexkép forrása: Egri Vár Facebook-oldal)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló