2021. szeptember 16., Edit

Eger ügye

A városnak nincs pénze a Lenkey-ház felújítására, átpasszolják az egri vár kezelőjének

2019.11.30. 00:00

A tétova keringő végén talán ott egy reménysugár, hogy rendeződhet Eger egyik szégyenfoltjának sorsa. De konkrétumok nélkül igazán bizakodni.

 

Még május közepén írtunk egy hosszabb cikket arról, hogy még mindig nem történik tulajdonképpen semmi a nagyon leromlott állapotú Lenkey-házzal. Az önkormányzatot is megkerestük, válaszukban közölték: bár egy rakás munkát elvégeztek már, hogy ne menjen teljesen tönkre az ingatlan, egyszerűen nincs pénze jelenleg az önkormányzatnak a Lenkey-ház felújítására. 

 

Fotók: Márkus László 

 

A ház felújítására építési engedéllyel, kiviteli tervvel is rendelkeznek és ezek alapján kiírtak egy közbeszerzést, de inkább úgy döntött a város, hogy nem tudja finanszírozni a felújítást, mivel a legolcsóbb árajánlat is 171 millió forintos volt.

 

 

Aztán most történt egy lépés a már hosszú évek óta csak omladozó épület ügyében, de hogy ez hová vezet, azt nehéz egyértelműen megjósolni. Habis László polgármester az Eger Híreknek ugyanis elmondta: az önkormányzat átpasszolja az épületet a Dobó István Vármúzeumnak. Ezzel a lépéssel abban bíznak, hogy belátható időn belül rendeződik a ház helyzete. De hogy ez pontosan mit is jelent, mik is ennek az egésznek a részletei, netán mikorra várható, hogy nem egy romos épület mutatja Eger hősének emlékét, arról nem mondott konkrétumokat Habis László.

 

Túl sokba kerülne a Lenkey-ház felújítása Egerben, az önkormányzatnak nincs rá pénze

Beláthatatlan ideig így marad a belváros szégyenfoltja, de a városvezetés ígéri: keresik a finanszírozási lehetőségeket. Legutóbb áprilisban számolt be az Egri Ügyek az egri belváros szégyenfoltjának számító Lenkey-ház állapotáról. A fotókról egyérlteműen kiderült, hogy szinte romokban hever az 1848/49-es forradalom és szabadságharc méltán híres tábornokának, Lenkey Jánosnak a 18.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló