2023. december 8., Mária

Eger ügye

#városháza #demokratikus koalíció #egyház

A egri DK tiltakozik, hogy ingyen kerülnének egyházi tulajdonba egri ingatlanok

Csarnó Ákos 2023.03.29. 15:02

 

A Demokratikus Koalíció egri szervezete közleményben ítéli el az átadást és arra kéri a Közgyűlést, hogy ne szavazza meg a tulajdonjog változásokat, mert nem volt társadalmi egyeztetés és a vagyonvesztés mértéke is hatalmas.

Az Orbán-kormány és a Fidesz még tavaly decemberben egy olyan javaslatot fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy az önkormányzati tulajdonú oktatási intézmények ingatlanjainak tulajdonjogát ingyenesen adja a település a bejelentkező egyháznak. A Demokratikus Koalíció választókerületi szervezete felháborítónak tartja az állami iskolák einstandját, úgy véljük, ezt a feladatot az államnak, és rajta keresztül az önkormányzatnak kell elvégezni. A kormány ismételten nem volt kíváncsi az emberek véleményére.

 

Éppen ezért ért minket hidegzuhanyként, hogy Egerben három iskola ingatlanjának átadását szorgalmazza a katolikus, a református egyház és a Hit Gyülekezete. Egy ilyen döntés előtt a minimum, hogy az egyes szervezetek egyeztetnek a családokkal, tanárokkal, diákokkal, hiszen ők más konstrukciók és kondíciók mellett jelentkeztek az iskolába, és a Demokratikus Koalíció szerint a családok, a tanárok és a gyermekek véleménye a legfontosabb.

 

Ebből adódóan felszólítjuk Eger Város Közgyűlésének tagjait, hogy az előterjesztést ne szavazzák meg, és nemcsak azért, mert a társadalmi érdekegyeztetés nem történt meg, hanem azért sem, mert jelentős vagyonvesztéssel jár a döntés, amelyet senki nem nevezhet Eger érdekének.

 

A Demokratikus Koalíció választókerületi szervezete a diákok, a tanárok és a családok mellett áll, és nem kívánja elherdálni Eger ingatlanjait, reméli hasonló felelősséggel fognak várospolitikusaink dönteni az ügyben.

Korábban portálunk beszámolt arról a tényről, hogy az egyházak kérnek ingatlanokat, jogszabály alapján. Arról is beszámoltunk, hogy a polgármester "nem játszik tisztán" a kérdésben. Még szavazást is indítottunk, aminek az eredménye több, mint elutasító volt, a többség nem szeretné, ha az ingatlanok átszállnának az egyházakra csak úgy.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló