2024. április 30., Katalin Kitti

Környék ügye

Lesújtó: az egész EU-ban Eger régiójában halnak meg a legtöbben rákban a 65 év alattiak közül

2019.11.30. 00:00

Ha a 65 év alattiakat nézzük, akkor Észak-Magyarországon a legrosszabb a helyzet az Európai Unió 27 tagállama közül.

 

g7.hu portál közölt egy megdöbbentő európai adatsort, miszerint az egész Európai Unióban egy magyar régióban a legrosszabb a rákos megbetegedések miatti halálozási ráta. Ha ez nem lenne elég, az első öt helyen valamely magyar régió található.

 

Mint az idézett tanulmányból kiderül: 2016-ban az Európai Unióban összesen mintegy 4,5 millió haláleset volt, ezek nagyjából negyedének volt valamilyen fajta rákos betegség a kiváltó oka. Százezer főre az EU 27 tagállamában átlagosan összesen 257 rákos haláleset jutott.

 

Ezzel szemben Magyarország összes régiójában 300 feletti volt az ilyen halálesetek száma, mi több, az Eurostat regionális évkönyvének nemrég megjelent 2020-as kiadásából az is kiderül, hogy Közép-Dunántúlon volt az egész EU-ban a legtöbb rákos haláleset, 364 ilyen halálok jutott 100 ezer lakosra ebben a régióban – írja a g7.hu.

 

Megnéztük mi is a tanulmányt, amelyben az Egert is magában foglaló Észak-Magyarország régiója is egészen lesújtó képet mutat, összességében csak egy hajszállal jobb a helyzet, mint a fentebb említett Közép-Dunántúlon, de akad olyan adat, amellyel az egész EU-ban listavezetők vagyunk:

 

a 65 év alattiak esetében Észak-Magyarországon halnak meg a legnagyobb arányban daganatos megbetegedés következtében, 100 ezer főre 147 rákos haláleset jut.

 

Aki szerint ez nem sok, annak figyelmébe Svédország egyik régióját ajánljuk, ahol 100 ezer főre 45 ilyen esetet regisztráltak.

 

 

A fenti táblázat első ábráján az látható, hogy Észak-Magyarország az egész EU összes régiójához viszonyítva a negyedik helyen található a rák okozta halálozási arányokat tekintve, itt már a 65 év felettieket is számításba vették. A második tábla azt mutatja, hogy tüdőrákban sajnos az északi régióban a második legrosszabb a helyzet, vastagbélrák tekintetében pedig a hetedik helyen állunk az egész EU-ban, amely szintén nem túl szívderítő.

 

Tanulság: vigyázzanak magukra, és minél gyakrabban járjanak szűrésre!

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló