2023. december 9., Natália

Vélemény

#eger #mirkóczki ádám #oroján sándor #napelempark

Ha már az egri napelemparkot el kell felejteni, jó lenne vele együtt a politikai lózungokat is

Barna Benedek 2021.09.02. 13:22

Megvolt az esély arra, hogy kivételesen valamiben egységesen döntsenek az egri politikusok, de egyik oldal sem engedett, a kialakult helyzetben pedig egymást támadják a felek.

 

A legutóbbi, rendkívüli közgyűlésen a testület Mirkóczki Ádám polgármester javaslatára megszavazta, hogy Eger álljon el a napelempark-építéstől. A döntés háttere, hogy az előző városvezetés alatt elindított, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által támogatott projektről kiderült, hogy a finanszírozásába a városnak 40 százalék önrésszel, körülbelül 500 millió forinttal be kellene szállnia. Viszont lehetőséget kapott arra az önkormányzat, hogy a napelemparkra kapott pénzt más TOP-os projektekre költse el; (nagyjából 1,2 milliárdos összegről van szó, miután az 1,3 milliárdos támogatásból 86 milliót már elköltöttek tervezésre).

 

A fideszes képviselők közül nem vett részt mindenki a közgyűlésen – a távolmaradók között volt Oroján Sándor frakcióvezető is –, a jelen lévő kormánypártiak pedig tartózkodtak a szavazáson. Ezt akkor Mirkóczki Ádám polgármester úgy értékelte a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében, hogy "Az egri Fidesz tegnap lemondott 1200 millió forintról! Ha Kovács Cs. Tamás, Bódi Zsolt és Lombeczki Gábor szavazatain múlna, akkor elesne a város 1,2 milliárd forinttól." Nem sokkal később az önkormányzati EgerInfo portálon is megjelent egy ezt üzenő cikk.

 

A polgármester nem egyszerűen kritizálta a tartózkodó képviselőket, hanem gyakorlatilag a Fidesztől megszokott hangnemben, a történteket részben kiforgatva támadt nekik. Nagyjából olyan volt ez, mint amikor a kormánypropaganda azt harsogta, hogy az ellenzék a járvány pártján áll, amiért nem szavazták meg az időkorláthoz nem kötött felhatalmazást Orbánéknak.

 

Ugyanis az egri közgyűlésben egészen pontosan azt történt, hogy a fideszesek kritizálták az előterjesztést, és azt kérték, hogy rögzítsék a szövegben, milyen projektekre kell költeni a pénzt. Miután pedig ez nem történt meg – a polgármester arra hivatkozva utasította el, hogy értelmetlen lenne, hiszen a napelemparkra szánt pénz csak más TOP-projektekre költhető – a kormánypárti képviselők tartózkodtak. Azaz, magára az előterjesztésre mondtak nemet a fideszesek, nem pedig arra, hogy a pénzt másra lehessen felhasználni. Vagyis még ha felesleges kötözködésnek tekintjük is a kérésüket, mégiscsak csúsztatás azt állítani, hogy lemondtak volna a pénzről. (Arról nem is beszélve, hogy nem éppen stílusos külön belerúgni a politikai ellenfelünkbe, miután győztünk egy szavazáson – ez az ahhoz a káros politikai kultúrához tartozik, amit a Fidesz teremtett, és amit éppen meghaladni kellene az ellenzéki vagy független hon- és városatyáknak.)

 

 

A Fidesz "viszontválasza" hasonló színvonalú volt, ami persze nem meglepő – az ő esetükben nem annyira a stílus, inkább a tartalom és az üzenet volt furcsa.

Két nappal a rendkívüli közgyűlés után a Magyar Nemzet is hírt adott a szavazásról, amit a kormánypárti lap úgy tálalt, hogy "az egri baloldal nemet mondott a költségcsökkentő zöldberuházásra". Oroján Sándor – aki egyébként nem volt jelen a szavazáson –, arról beszélt az újságnak: "Nem ez az első eset, hogy Mirkóczki Ádám szabadulni akar egy projekttől, amit megörökölt az előző városvezetéstől", és "egy értékálló beruházásról mondott le a város a baloldal miatt, egy olyan fejlesztésről, ami költséget takarított volna meg az egriek számára".

 

Ez ugyan elég semmitmondó nyilatkozat volt, de nem is tudta le ennyivel a dolgot az egri Fidesz frakcióvezetője: szűk két héttel később közzétett egy Facebook-videót, amelyben elmagyarázza, hogy szerinte a városnak 500 milliós hitelt kellett volna felvennie, hogy meglegyen a szükséges önerős rész. Meglepő fordulat ez azok után, hogy eddig éppen ők voltak azok, akik a hitelfelvétel miatt támadták a mostani városvezetést. A látszólagos ellentmondást Oroján a videóban azzal magyarázta, hogy ez egy olyan beruházás lenne, amely megtermelné az árát, azután pedig bevételt hozna a városnak. Végül belemondja a kamerába, hogy "ha rajtam múlna, a naperőmű megépülne Egerben". Időközben az Eger Hírek le is hozott egy riportot egy Szügy mellett épült napelemparkról, hogy megmutassák, miről maradunk le. Arra mondjuk a pozitívumok ecsetelése mellett sem Oroján, sem az Eger Hírek cikke nem tér ki, hogy akkor is biztosan megéri-e 500 milliós hitelt felvenni egy ilyen parkra, amikor a gazdaság éppen egy válságból áll helyre. (De az emberben felmerülhet az a kérdés is, ha ennyire fontos volt a projekt a Fidesznek, akkor miért nem védték jobban a közgyűlésben, és miért nem álltak ki mellette egy határozott elutasító szavazattal a tartózkodás helyett.)

 

Az üzenet tehát mindkét fél részéről ugyanaz:

az ellenfél döntése úgy ahogy van, hülyeség, és ráadásul rossz a városnak. Oroján Sándor hirtelen még hitelt is felvenne, csak nehogy véletlenül Mirkóczki Ádámnak legyen igaza valamiben.

Mindez azért különösen elszomorító, mert szólhatott volna ez a történet arról is, hogy kivételesen valamiben egységes a képviselőtestület. Volt egy ilyen lehetőség is. És hogy ez nem valósult meg, ez ugyanannyira múlott Mirkóczki Ádámon, mint a Fideszen. Akármennyire feleslegesnek tartotta a polgármester a kormánypárti képviselőknek a szöveg kiegészítésére vonatkozó kérését, ebben az esetben engedhetett is volna, hogy mindenki számára elfogadható legyen az előterjesztés. Egy ilyen jelzésértékű kompromisszummal a városvezető – aki az utóbbi időben rendszeresen hangoztatja, hogy számára Eger érdeke az első, és nem kér a pártpolitizálásból az önkormányzatban – megmutathatta volna, hogy igenis vannak ügyek, amelyek esetében lehetséges a pártokon átívelő egyetértés. Ráadásul ha akkor a fideszesek kérésére átírják a szöveget, és ők is megszavazzák, akkor most Oroján Sándor nem adhatná elő, hogy az ellenzéki városvezetés eldobott egy fontos és hasznos projektet. De egyik fél sem engedett, az ennek nyomán kialakult helyzetet pedig utólag arra használják, hogy politikai lózungokat puffogtatva támadják a másik oldalt. Újabb színfoltja ez Eger egyre kuszább politikai bábszínházának.

 

(Indexképen szereplő fotók forrása: TV Eger / Oroján Sándor Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló