2024. július 20., Illés

Vélemény

#film #filmkritika #marvel #thor

Az új Thor-film a legnagyobb agymenés a Marveltől a Galaxis Őrzői óta


Harsány, vicces, de néha drámai.

 

Játsszák már a hazai mozik is a Thor negyedik részét, a Szerelem és Mennydörgés alcímet viselő darabot. Bár úgy tűnik, a Marvel a negyedik fázisra rendesen megfáradt és most már biztos, hogy a filmek nem fognak egy egésszé összehozott történetet prezentálni, a Thor: Ragnarököt összehozó csapat korábbi jó referenciái miatt nekem mégis kötelező darab volt a Mennydörgés istenének legújabb kalandja.

thor1
Fotó: IMDb

Ahogy azt már jó előre beharangozták, a film nagyban merít Jason Aaron Thor: A mennydörgés istene című képregényéből, ami remek alapanyag. A történet ellenlábasa, Gorr ugyanis teljesen érthető motivációval áll neki az istenek levadászásának, ami a film esetében az alapkonfliktust szolgáltatja. Mondjuk ennél több egyezés nincs is a képregény és a film között, ami nem feltétlenül baj, ugyanis ez a film egy szinte előre kiszámítható, nagybetűs vidámpark mozi, a képregény pedig egy több idősíkon mozgó komplex történet. 

 

Na de lássuk mi is a film sztorija dióhéjban:

thor2
Fotó: IMDb

Thor a Galaxis Őrzőivel jár-kel a galaxisban, hogy amolyan zsoldosként segítsenek megoldani kisebb-nagyobb problémákat, amikor befut egy segélyhívás Sif-től, Thor pedig azonnal a segítségére siet. Ekkor derül ki, hogy Gorr a Halálpallos birtokában állt neki levadászni az isteneket, ez pedig cselekvésre készteti a Mennydörgés Istenét, hogy felkutassa és levadássza azt, aki felkutatja és levadássza az isteneket. Közben feltűnik Jane is, aki immár a Mjölnirrel felfegyverkezve páholja el a rosszfiúkat. 

 

A történet eléggé faék egyszerű, a végkifejlet előre zongorázható, ám mégis annyi poén, jópofa megoldás, ütős zene van a filmben, hogy ez teljes mértékben egyensúlyozza. 

thor3
Fotó: IMDb

Taika Waititi ezúttal nem csak rendezte a filmet, de forgatókönyvírója is volt, ez pedig annyira érződik a mozi minden egyes percében, hogy nehéz azt bármikor is komolyan venni. Néha olyan érzésem volt, mintha Waititi szórakozásból szándékosan feszegette volna a határokat, hogy mi az, amit még bele tud írni a könyvbe úgy, hogy a Marvel fejesei annak zöld utat adjanak. És milyen jó, hogy megtették.

 

Thor változott a legtöbbet a Marvel filmes karakterei közül. Az első filmben még komolyan akarta venni magát a figura, aztán a második film hasonló stílusra való felfűzése nem igazán jött be a rajongóknak. Mondjuk ehhez a gyenge Malekit ellenpólus is hozzátett. A Ragnarök laza hangvételű, látványos és akciódús stílusa aztán egyből széles közönségre talált, ezt a fajta vonalat vitte tovább most Waititi, csak még tovább csavarta az őrületmétert. 

thor4
Fotó: IMDb

A Thor - Szerelem és Mennydörgés tehát nem az a film lesz, amelynek történetén még otthon is gondolkozni fogsz, viszont az biztos, hogy a poénokat újra és újra felidézed majd. Igazi laza, vicces, látványos, nyári könnyed kikapcsolódás.

 

Értékelés: 8/10.

 

Akinek ajánlom: Kecskepásztoroknak mindenképpen, és azoknak is, akiknek már régóta viszketett a tenyere Zeusztól.

 

Akiknek nem ajánlom: Fogorvosoknak, na ők kilesznek.

A filmet Egerben isműsorra tűzte a mozi, a vetítési időpontok IDE KATTINTVA olvashatók.

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló