2024. február 25., Mátyás

Vélemény

#szarvaskő #szarvaskői vár

A szarvaskői vár ismét - szakmaibb szempontból - 3D MODELL

Csarnó Ákos 2023.03.23. 11:56

Pár nappal ezelőtt közzé tettünk egy 3D videót a szarvaskői várról, ami egy idealizált elképzelést mutatott be. Most viszont sokkal szakmaibb érveket találtunk és egy sokkal valósághoz közelebbi – bár szintén újraalkotott - elképzelést láthatunk. Alább a szakmai érvelést olvashatják, amit itt találtunk.

 

 

 

Kárpáti János barátommal több éve szorgalmazzuk, hogy a Szarvaskői vár esetében szakszerű beavatkozás történjen, mielőtt az végleg elenyészik. Az utóbbi évek eseményei miatt azonban úgy éreztük, hogy a téma bármi áron való napirenden tartása inkább árt az ügynek, mint használ. Nagyon nehezen védhető az az álláspont, hogy a világjárvány kellős közepén egy ilyen beruházás szolgálja legjobban az itt élők érdekét. Gondoltuk, hogy a COVID elmúltával újra lehetőség nyílik a téma felvetésére. Sajnos a szomszédunkban kitört háború és annak következményei miatt ismét a napi gondok megoldásának sürgető igénye kerekedett felül a hosszútávú célok megvalósítása helyett.

 

Elnézést kérek, hogy konkrét véleményt nem formálok a közzétett videó kapcsán. Klebersberg Kuno szavaival élve: Az alkotó munkából jól tudjuk, hogy milyen nehéz valamit megcsinálni és milyen könnyű tévedni. Engedje meg hogy a saját munkánkkal kapcsolatban hívjam fel pár dologra a figyelmet:

 

1) Koncepció tervünknek a Telekessy István Virtuális Emlékpark címet adtuk. Azt szerettük volna érzékeltetni, hogy a kevés rommaradvány és a vár kialakításáról szóló hiányos források miatt itt ideális esetben épített rekonstrukció helyett egy emlékpark kialakítása lehet a cél.

 

2) A vár területe szigorúan védett természeti terület, kiemelt régészeti lelőhely, ugyanakkor egy országosan védett műemlék is. Egy leendő helyreállítás során kényes egyensúlyt kell fenntartani a természeti értékek megőrzése, a régészeti kutatómunka és a megmaradt falak megóvása között. Mindenképpen szerettük volna elkerülni annak a látszatát is, hogy itt egy hiteles várrekonstrukció elképzelhető. A koncepció tervünk másról szól.

 

3) Koncepció tervünk lényege a következő:

· A vár területét régészetileg fel kell tárni és a feltárás folyamatát korszerű lézerszkenneres és drónos eszközökkel kell rögzíteni olyan módon, hogy az később a bemutatás során okos eszközökön keresztül a látogatók is könnyen hozzáférhessenek.

· A régészeti feltárás nyomán egy didaktikus helyreállítást kell végrehajtani, ami a meglévő és feltárt romokat konzerválja és az összefüggéseket minimális kiegészítésekkel bemutatja. Fontos továbbá biztonságos látogatói kialakítása.

· A vár virtuális - feltárásokon alapuló - rekonstrukcióját elkészítjük az így megtervezett helyreállításra, amit a látogatók a helyszínen okos eszközökön megtekinthetnek.

 

Fenti elképzelés népszerűsítése érdekében készítettünk egy modellt, ami analógiák és a helyszín ismeretében egy lehetséges elrendezést mutat. Az épületek magasságát a valószínűsíthetőszintek száma alapján csak becsültük. A modellen ajtókat, ablakokat szándékosan nem ábrázoltunk, mivel két - esetleg három - nyílás kivételével támpontunk sincs, hogy milyen elrendezésben, hol és mekkorák lehettek. A várban álló épületek alaprajzát a feltárások hiányában nem ismerjük. Homlokzati részleteket szintén ezen okokból kifolyólag nélkülöztünk. Viszont több, mint valószínű, hogy a középkori út nem a völgyben, hanem a gerincen vezetett.

 

A háromdimenziós modellezés és látványtervezés technológiai állásával tisztában vagyunk. Tudjuk, hogy megfelelő szoftverismerettel ma már olyan realisztikus képeket, videókat lehet előállítani, ami az érdeklődő közönség felé a hitelesség látszatát kelti, azonban bizonyítékok, hiteles források hiányában csak a „képzelet szüleményei”. A mesterséges intelligenciát használó megoldások elterjedésével ez pedig csak fokozódik, eláraszthatnak minket az „ilyen volt, ilyen lehetett a Szarvaskői vár” képek sora, amelyeket pár mondatos utasításokkal a számítógép tömegével generál nekünk. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy mindezek nem tudományos igénnyel készülnek.

 

Mi nem egy ilyen elképzelést szerettük volna bemutatni. Azt szerettük volna bemutatni, hogy egy töredékes állapotban elfeledésre ítélt várból is lehet izgalmas és tartalmas emlékhelyet létrehozni, ha a műemlékkel és természetvédelemmel foglalkozó szakemberek munkáját a feltárástól a bemutatásig egy teljes folyamattá szervezzük. Mindenképpen szeretnénk ráirányítani a figyelmet, hogy a vár konkrét kinézetével ellentétben a helyszín történelméből olyan részletek maradtak ránk, ami az itt élőket és az ide látogatókat valós élményekkel gazdagíthatják, bármilyen csatornán - akár virtuális, akár hagyományos eszközök által – jussanak is hozzá.

 

Ezúton is köszönjük, hogy felhívta a figyelmet a pótolhatatlan értéket képviselő Szarvaskői várra.

 

Boros András

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló