2024. február 25., Mátyás

Riasztó

#gyöngyös #közlekedési baleset #füzesabony #lőrinci #adács #vasúti átjáró #sorompó

Több Heves megyei vasúti átjáróban is a sorompó bánta a sofőrök figyelmetlenségét

Barna Benedek 2022.01.10. 13:46

Négy ilyen ügyben is vádat emelt az egri ügyészség rövid időn belül.

 

Tavaly évben országszerte csaknem 1000 esetben törték le a járművezetők a vasúti átkelőkben található félsorompók csapórúdját, veszélyeztetve ezzel a vasúti közlekedésben résztvevők életét, testi épségét. A korábbi évek stagnáló adatai után a 2021-es esztendő drasztikus emelkedést hozott – derül ki az Egri Járási Ügyészség hétfői közleményéből, amelyben több ilyen bűnügyben történt vádemelésről is hírt adtak.

 

Telefonját nézte vezetés közben a lőrinci férfi

 

Az egyik vádirat szerint egy lőrinci férfi 2021 júliusában autójával közlekedett lakóhelyén, azonban amikor egy vasút átkelő felé haladt nem az utat, hanem a mellette lévő ülésen lévő telefonját nézte, így későn észlelte, hogy az átjáró tilos jelzést ad és a sorompó csapórúdja is lezárt állapotban van. A vádlott vészfékezett, de a sorompó leütését már nem tudta elkerülni.

 

A tilos jelzés ellenére hajtott vasúti átjáróba Adácson

 

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt az ellen a 39 éves férfi ellen, aki 2021 nyarán, Adácson egy vasúti átjáró előtt várakozott kamionjával. A vasúti szerelvény elhaladása után a sorompókar elindult felfelé miközben a fénysorompó még tilos jelzést adott, de a vádlott ezt figyelmen kívül hagyta és megkezdte az áthaladást. Ekkor egy másik vonatszerelvény érkezése miatt a félsorompó visszacsukódott, azonban a vádlott a járműve méretei miatt már nem tudta időben elhagyni az átjárót, így a sorompórúd nekiütközött a kamionnak és letört.

 

Az ügyészség fenti vádirataiban pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a figyelmetlen sofőrökkel szemben.

letört sorompó Adács logózott
Az Adácson letört sorompó (Fotó: Egri Járási Ügyészség)

 

Nem vette észre a sorompót a 3-ason

 

A központi járási ügyészség vádat emelt azzal a 35 éves férfival szemben is, akinek útja 2021. június 22-én, délután a 3. számú főúton Füzesabony felé egy biztosított vasúti átjárón át vezetett. A vádlott nem az előírt fokozott óvatossággal közelítette meg az átjárót, így nem észlelte, hogy a sorompó lezárt állapotban van és azt sem, hogy a fényjelző készülék piros jelzést ad, ezért járművével nekiütközött a sorompónak, mely ennek következtében letört.

 

Ebben az esetben a vádhatóság a járásbírósághoz benyújtott vádiratában közérdekű munka kiszabását indítványozta.

 

Ittasan balesetezett a vasúti átjárónál, aztán lelépett a helyszínről

 

Végezetül az Egri Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságól elkövetett vétség és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat egy fiatal férfi ellen, aki 2021 őszén egy átmulatott éjszaka után ittasan tartott hazafelé kocsijával Gyöngyösről Csányba, és későn észlelte, hogy az előtte lévő átjáró felé közeledő vonat miatt a sorompó le van zárva. A vádlott az akadályt képező sorompót balról kikerülve lendületből a sínekre hajtott, majd a túloldali csapórudat jobbról véve szándékozott elhagyni az átjárót, azonban ezt a manővert már nem tudta kivitelezni. Autójával kijutott ugyan a sínek közül, de közvetlen ez után az út melletti betonkorlátnak ütközött.

 

A vádlott akcióját döbbenten tapasztaló vonatvezetőnek csak vészfékezéssel sikerült megállítania a szerelvényt kb. 50 méterrel az átjáró előtt, így szerencsére nem történt súlyosabb baleset.

 

Az események után kialakult zűrzavaros helyzetet kihasználva a férfi egy arra járó autóssal – aki nem tudott arról, hogy a balesetet az utasa okozta – hazavitette magát, de később jobb belátásra tért és önként visszament a tetthelyre.

 

Az ügyészség ebben az ügyben arra tett mértékes indítványt, hogy a bíróság végrehajtandó szabadságvesztést szabjon ki a visszaeső elkövetővel szemben.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló