2023. október 1., Malvin

Riasztó

#csalás #egri járási ügyészség

Több csalóra csapott le az ügyészség: csaló a szálláson, csaló a nagypostán, csaló a bankkártyával


 

Csalás vétsége miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy 33 éves budapesti lakossal szemben, aki tavaly augusztusban Egerben, majd szeptemberben Harc községben töltött el mások társaságában több napot egy-egy panzióban anélkül, hogy a szállásdíjat kifizette volna - tájékoztatott az ügyészség. A vádlott az első szállásról két nap után, a másodikról pedig egy heti pihenést követően lépett meg fizetés nélkül a családjával, illetve a barátaival. Ezzel a két sértettnek összesen több mint 300.000 forintos kárt okozott, ami azóta sem térült meg.

 

A vádhatóság végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés mellett pénzbüntetés kiszabására, vagyonelkobzásra és pártfogó felügyelet elrendelésére tett indítványt a csalóval szemben, akinek az ügyészi álláspont szerint meg kell térítenie az általa okozott kárt is a sértettek részére.

 

Közvetítői eljárásra utalta a nyomozás befejezését követően az Egri Járási Ügyészség azt az ügyet, ami egy 62 éves nő ellen indult azért, mert csalt a postán. A megállapított tényállás szerint a gyanúsított egy más nevére szóló értesítő birtokában az egri nagypostán több mint százezer forintot vett fel egy utalványra úgy, hogy azt a hamis látszatot keltette, mintha ő lenne a jogosult édesanyja. Ezt a valótlan rokoni kapcsolatot még az utalványon is feltüntette, amivel meghamisította ennek a magánokiratnak a tartalmát. A beismerésben lévő terhelt esetében mind az ügyészség, mind a sértett reményt látott a tevékeny megbánásra, vagyis a jóvátételre, amire így közvetítői eljárás keretében kerülhet sor. Ennek eredménytelensége esetén a járási ügyészség vádat fog emelni az elkövetővel szemben.

 

Eredménytelen közvetítői eljárás után erre került sor egy másik ügyben, melynek tárgya a csalás egy speciális büntetőjogi alakzata, nevezetesen a jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntette, ami külön tényállást képez a Büntető Törvénykönyvben tekintettel arra, hogy a megtévesztés alanya ebben az esetben nem egy személy, hanem egy elektronikus rendszer.

 

A bűncselekményt egy 47 éves nő követte el idén áprilisban, azt követően, hogy a hatvani postán talált egy női pénztárcáját, amiben egyebek mellett egy bankkártya is lapult. Ennek birtokában vett fel a vádlott valós jogosultság nélkül 95.000 forintot egy közeli, bekamerázott bankautomatából. A bűncselekménnyel okozott kár ebben az esetben lefoglalással később megtérült. Az ügyészség az elkövetővel szemben közérdekű munka kiszabására tett indítványt.

A Büntető Törvénykönyv szerint csalás az, ha valaki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz. Ennek a bűncselekménynek tipikus esete az, amikor az elkövető az ellenszolgáltatás nyújtási szándéka tekintetében téveszti meg a másik felet, elfogadva tőle valamely dolgot, vagy szolgáltatást, amit azután nem fizet ki, megkárosítva ezzel a jóhiszemű sértettet, akinek nem szólt előre, hogy tőle ne várjon pénzt.

indexkép: Getty Images

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló