2022. október 4., Ferenc

Riasztó

#ügyészség #erőszak #verekedés #Verpelét #Recsk #apc

Téglával, fejjel, ököllel: vírusként terjed a családon belüli erőszak Heves megyében

2021.01.07. 12:55

Három elképesztő eset szűkebb hazánkból.

Súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy 30 éves, büntetett előéletű férfival szemben, aki 2020. május 24-én kora hajnalban törte rá az ajtót Verpeléten korábbi élettársa aktuális párjára azért, hogy számon kérje rajta a nővel szemben tanúsított, általa kifogásolt magatartását. A támadó megrúgta és ököllel többször megütötte a sértettet, aki súlyos sérüléseket, homlokcsont- és koponyaalapi törést szenvedett. A támadó megrúgta és ököllel többször megütötte a sértettet, aki súlyos sérüléseket, homlokcsont- és koponyaalapi törést szenvedett - olvasható az ügyészség közleményében, amelyben összefoglalta az elmúlt év legsúlyosabb, családon belüli erőszakkal kapcsolatos eseteit. 

 

A vádhatóság szerint a hozzátartozók közötti bántalmazások esetében a sértettek védelmét, támogatását és az újabb bántalmazás megakadályozását szolgálja a távoltartás jogintézménye, melynek lényege a felek egymástól történő elkülönítése. A távoltartásnak két formája van. Az úgynevezett megelőző távoltartást az ügyész fellépése mellett a polgári bíróság nemperes eljárásban legfeljebb 60 napra rendelheti el, függetlenül attól, hogy az alapul szolgáló, családon belüli konfliktusok miatt indult-e büntető eljárás. A megindult büntető eljárásban a távoltartást, mint a bírói engedélyes kényszerintézkedések legenyhébb formáját - az ügyészség, vagy a sértett indítványa alapján - a nyomozási bíró jogosult elrendelni akár hosszabb időre is. Az ügyészség minden esetben indítványt tesz a megelőző távoltartásra, illetve a távoltartásra, amennyiben a tudomására jutott körülmények azt indokolják.

 

nemi erőszak2

 

Ügyészi fellépés mellett megelőző távoltartást rendelt el a polgári bíróság azzal a 22 éves, büntetett előéletű férfival szemben, aki 2020. június 29-én közös recski otthonukban egy féltékenység miatt kialakult vita hevében ököllel többször arcon ütötte az élettársát, majd egy alkalommal le is fejelte az asszonyt. A sértett orrcsont törést szenvedett., ami nyolc napon túl gyógyuló sérülésnek minősül, ezért a központi járási ügyészség nemrégiben súlyos testi sértés bűntette miatt vádat is emelt az elkövetővel szemben.

 

A Hatvani Járási Ügyészség egy 19 éves fiatalt vádol azzal, hogy 2020 májusában Apcon, szóváltást követően egy téglával a kezében a közös lakásuk udvarán üldögélő nagynénje mögé lopózott, majd a kemény tárggyal orvul tarkón ütötte az idős asszonyt, akit ráadásul korábban már meg is lopott. Az ügyben az ügyészség indítványt tett a távoltartás elrendelésére, mely indítványnak a nyomozási bíró helyt adott. A járási ügyészség most, a nyomozás befejezését követően súlyos testi sértés bűntettének kíséretével és lopás vétségével vádolja az egyébként szabadlábon lévő terheltet.

 

Az eljáró ügyészségek a vádlottakkal szemben mindhárom ügyben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tettek indítványt a járásbíróságokhoz benyújtott vádiratukban.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló