2024. július 14., Örs Stella

Riasztó

#lopás #egri járási ügyészség

Tárcát lopott, de csak a bankkártyát használta, a többit a kukába dobta


Lopást követ el, aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa. Ennek a vagyon elleni bűncselekménynek a minősítő körülményei széles kört ölelnek fel, azonban az közös bennük, hogy mindig a dolog elkövetési értéke jelenti az alapot a minősítés meghatározásánál. Az egyik ilyen gyakorta előforduló minősítő körülmény a több közokirat, magánokirat, készpénz-helyettesítő fizetési eszköz egyidejű elvételével elkövetett lopás. Ennek legtipikusabb esete, ha az elkövetők pénztárcát tulajdonítanak el, mivel abban általában a sértett személyes iratai, bankkártyái is ott lapulnak. 

 

Az Egri Járási Ügyészség most két lopással kapcsolatos bűnügyben döntött az eljárás feltételes ügyészi felfüggesztése mellett - tájékoztatott az ügyszség szóvivője.

 

Az egyik lopás vétsége miatti bűnügyben a járási ügyészség határozata szerint egy 24 éves nő 2023 év elején bement az egyik egri élelmiszeráruházba, ahonnan különböző termékeket – főleg élelmiszereket – tulajdonított el ötvenezer forintot meghaladó értékben úgy, hogy azokat az áruház próbafülkéjében a kosarából a nála lévő babakocsiba pakolta.

 

A nő a zsákmánnyal az önkiszolgáló kasszasoron át fizetés nélkül akart távozni, az áruház biztonsági személyzete azonban észlelte a gyanúsított cselekményét, és az eltulajdonított árucikkeket tőle a helyszínen visszavette.

 

Az ügyészség a cselekményt beismerő, és büntetlen előéletű gyanúsítottal szemben egy évi időtartamra feltételesen felfüggesztette az eljárást. Amennyiben ez az idő eredményesen eltelik, úgy a gyanúsítottal szemben az eljárást az ügyészség megszünteti.

 

Az Egri Járási Ügyészség a szabálysértési értékre több közokirat, magánokirat, készpénz- helyettesítő fizetési eszköz egyidejű elvételével elkövetett lopás vétsége és más bűncselekmény miatti bűnügyben egy év négy hónapra feltételesen felfüggesztette az eljárást azzal a fiatalkorú gyanúsítottal szemben, aki 2022 nyarán az egri bevásárlóközpontban odament az egyik értékmegőrzőhöz, ahol találomra beütött egy kódot, mellyel a megőrző kinyílt. A gyanúsított a széfből eltulajdonította a sértett pénztárcáját benne igazolványaival, vásárlókártyáival és bankkártyájával. A fiatalkorú a kártyával több esetben – összesen kicsit több, mint 10.000 forint értékben – vásárolt főként élelmiszereket. A gyanúsított a többi kártyát, személyes iratot egy szemetesbe dobta.

 

A feltételes ügyészi felfüggesztés tartama alatt a fiatalkorú gyanúsított pártfogó felügyelet alatt áll.

 

A fotó a rendőrségi szemlén készült. Az elkövető ebbe a kukába dobta ki a pénztárcát benne az okiratokkal, kártyákkal.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló