2024. április 20., Tivadar

Riasztó

#vonat #baleset #ügyészség #mátrai erőmű #visonta #riasztó

Szinte minden szabályt megszegett egy mozdonyvezető a Mátrai Erőműnél, több tízmilliós balesetet okozott

Nagy Donát 2022.04.21. 10:45

Hiába szóltak rá, hogy lassabban tolasson, nem törődött vele, aztán már csak a kapkodásra maradt idő.

 

Több tízmillió forintos kárt okozott egy mozdonyvezető a Visonta közelében található Mátrai Erőmű rendező állomásán még tavaly nyáron. Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt ellene, vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt közérdekű munka büntetés, valamint vasúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

 

A vád szerint a 32 éves férfi 2021. augusztus 25-én mozdonyvezetőként azt a feladatot kapta, hogy az általa vezetett szerelvénnyel egy kijelölt vágányra tolasson, és az ott lévő 30 darab üres kocsit felvegye. Neki is látott a manővernek, de annak ellenére, hogy a tolatásvezető kollégája figyelmeztette, lassabban haladjon, a megengedett legnagyobb tolatási sebességet jócskán átlépve, 47 km/óra sebességre felgyorsult a járművel.

A baj közeledtét végül megérezve a mozdonyvezető – szakszerűtlenül – a légfékberendezés használata helyett villanyfékezésbe kezdett, ezzel azonban nem tudta megakadályozni, hogy a szerelvény nekiütközzön a vágányon álló üres kocsisornak.

vonat1b

A fizikát nem lehet becsapni, hét darab üres vagon kisiklott, továbbá a mozdony és három kocsi jelentős mértékben megrongálódott, melynek következtében több tízmillió forintot elérő anyagi kár keletkezett. 

vonat2b

A balesetben a tolatásvezető 8 napon belül gyógyuló, könnyű zúzódásos sérüléseket szenvedett el.

 

A vádlott számos, a vonatvezetésre vonatkozó kiemelt szabályt – így a mozdonyszemélyzet részére szóló utasítást, a forgalmi utasítást és a fékutasítást – is megszegte, ezzel pedig gondatlanságból más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyeztette.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló