2021. augusztus 6., Berta Bettina

Riasztó

#rendőrség #segélykérés #kézmozdulatok

Néma segítségkérő mozdulatsor bevezetésén dolgozik a rendőrség – VIDEÓ

Barna Benedek 2021.07.21. 13:21

A cél, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévők szavak nélkül tudjanak jelezni.

 

Az úgynevezett néma segélykiáltás, a nemzetközi szinten Signal for Help néven ismert segítségkérő mozdulatsor bevezetésén dolgozik a rendőrség, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek némán is tudjanak jelezni, segítséget kérni

– jelentette be az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közrendvédelmi Főosztály Közterületi Őrszolgálati Osztály kiemelt főreferense szerda délelőtt tartott online sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint.

 

Ducsai Tamás elmondta: a felemelt, ökölbe szorított kéz a segélykérés jelzéseként Kanadából indulva terjedt el világszerte. Ez a jelzés egy rendőr számára egyenértékű bármely más kommunikációs csatornán tett bejelentéssel, ugyanakkor – tette hozzá – a kezdeményezés nevelő hatású is, mivel éberségre tanít, és ezáltal kialakulhat a cselekvő emberbarátiság példája.

 

 

A főreferens beszélt továbbá arról is, hogy a sértettek helyzetükből adódóan gyakran nem tudják vagy nem akarják vállalni a segítségkérést, de ezzel a módszerrel bárkinek lehetősége van néma segítségkiáltásra.


Kérte: ha bárki észleli ezt a mozdulatot, hívja a 112-es segélyhívószámot, hogy az érintett mihamarabb megkapja a segítséget.

 

A rendőrség egy rövid animációt is megosztott a YouTube-csatornáján a kézmozdulat helyes használatáról:

 

 

(Indexkép forrása: police.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló